Aratás

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Benedek Fülöp: Az idei az elmúlt öt év legzökkenőmentesebb aratása
Human Telex Kft.

Human Telex Marketing Kft.

- A jövő hét közepéig 6,5-7 millió tonna gabona kerül raktárakba 1,7-1,8 millió hektár szántóföldről - monda Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

 

Hozzátette, hogy az idei az elmúlt öt év legzökkenőmentesebb aratása. Búzát 1,082 millió hektárról takarítanak be az országban, a munka 90 százaléka fejeződött be.

 

A búza esetében a 4,2 tonnás hektáronkénti termésátlag elmarad az előző évek átlagától, de a betakarított gabona minősége jobb - jelezte a szakállamtitkár.

 

Hozzátette: ennek is köszönhetően a tonnánkénti árak mintegy 4 ezer forinttal nőttek az aratás három héttel ezelőtti megkezdéséhez képest, jelenleg 25-27 ezer forintot adnak a piacon a búza tonnájáért.

 

Benedek Fülöp a múlt héten lezárult intervenciós időszak kapcsán beszámolt arról, hogy a 2005-2006-os gazdasági évben 4,2 millió tonna terményt ajánlottak fel a gazdák a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára. Az előző évekből is maradt mennyiség miatt a teljes intervenciós készlet így 6,3 millió tonnára nőtt, ami az Európai Unió 25 tagországának készletéből 35-40 százalékot tesz ki.

 

Az MVH a 2004-2005-ös gazdasági évben mindössze 134 ezer tonna intervenciós gabonát értékesített, ez a szám 2005-2006-ban 1 millió tonnával nőtt - olvasható a tájékoztatón kiosztott sajtóanyagban.

 

Az intervenciós búzáért tonnánként 105 eurót, kukoricáért 104 eurót fizetnek a kereskedők. Jelenleg a búza mennyisége 1,211 millió tonna az intervenciós készleten belül, a kukorica pedig 5,065 millió tonna - mutatott rá a szakállamtitkár.

 

Újságírói kérdésre válaszolva jelezte, hogy az óriási kukoricakészlet az év végéig a remények szerint 4-4,5 millió tonnára apad a kiszállításoknak köszönhetően.

 

A fennmaradó mennyiség egyik fele jövőre ugyancsak külpiaci értékesítéssel, másik fele viszont belföldön, bioenergetikai céllal hasznosulhat az agrártárca akcióinak eredményeként - jegyezte meg Benedek Fülöp. Hozzáfűzte, hogy a kukoricára vonatkozó első termésbecslések szerint 8 millió tonna termés várható az idén.

 

A kiszállítások kapcsán általánosságban a szakállamtitkár azt jegyezte meg, hogy zajlanak logisztikai tárgyalások, amelyek eredményeként az idén 700 ezer tonna termény vasúton, 1-1,2 millió tonna vízi úton, 250 ezer tonna pedig közúton hagyhatja el az országot.

 

Benedek Fülöp szólt arról, hogy napraforgóból 1,3 millió tonna termésre számítanak. Ez meghaladja a tavalyit, így ez a többlet helyettesítheti a kieső repcemennyiséget.

 

A repcét 140 ezer hektárról 2,4 tonnás hektáronkénti termésátlaggal gyakorlatilag már teljes mértékben betakarították országszerte. A mennyiségben tapasztalható kis mértékű visszaesés és a megélénkült kereslet miatt a repce tonnánkénti ára 53-55 ezer forintról 63-65 ezer forintra emelkedett a betakarítás előtti időszakhoz képest.

Forrás: fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fotocellás magválogató

az erősen eltérő színű magvak szétválogatására szolgáló gép, amely a... Tovább

táblatörzskönyv

az egyes —>szántóföldi táblák területi, termesztési adatainak rendszeres... Tovább

Tovább a lexikonra