Megkezdődött az aratás, búza, árpa, rozs, cirok, kukorica Human Telex Kft. Teljeskörű integráltkommunikációs ügynökség

Megkezdődött az aratás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Közepes termésátlagok mellett átlagos aratásra lehet számítani.
Megkezdődött az aratás, búza, árpa, rozs, cirok, kukorica Human Telex Kft. Teljeskörű integráltkommunikációs ügynökség

 Human Telex Marketing Kft.

Kérdése van? Tegye fel,  tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

- A nyári betakarítású növények aratása az ország néhány déli megyéjében már megkezdődött - tájékoztatta szerdán az MTI-t Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára.
 
Elmondta: az őszi árpa aratását Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében kezdték meg a gazdálkodók e hét elején, azaz 2-3 napja. Somogyban is megkezdődött az aratás szerdán a megyei földművelési hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján. A vezető tájékoztatása szerint ez a szokásoshoz képest egy héttel korábbi.
 
Benedek Fülöp elmondta: a gabona nedvességtartalma kezdetben igen magas volt, 17-18 százalékos. Ez azonban a kánikula hatására mára már 13 százalékra csökkent.
 
Őszi árpából a tavalyinál valamivel alacsonyabb, négy tonna körüli termésátlagot várnak hektáranként a gazdálkodók. 
 
A tavaszi árpa várható termésátlaga 3,5 tonna körül lesz hektáranként. Zabból 2,8 tonnás hektárankénti átlagos terméshozamot  várnak a gazdálkodók, míg fénymagból 1,6-1,7 tonnát hektáranként, a magborsó becsült termésátlaga pedig 2,5 tonna körül mozog hektáranként. 
 
A búza termésátlagát az utolsó termésbecsléskor 4,3-4,4 tonnára tették hektáranként. A végleges termésbecslési adatok az agrártárcához várhatóan a jövő héten érkeznek meg.
 
A csapadékos időjárás elsősorban a hosszabb tenyészidejű fajtáknál késlelteti az érést. A kedvezőtlen időjárás miatt mintegy 85-90 ezer hektáron pusztult ki a búza és mintegy 10-15 ezer hektáron más nyári betakarítású növény. Így összességében a tavalyinál mintegy 100 ezer hektárral kevesebb lesz az aratnivaló, azaz mintegy 1,4 millió hektáron takarítanak majd be a gazdálkodók különböző nyári betakarítású növényeket.
 
Az államtitkár a kukorica 60-70 százalékát a legutolsó állapotfelmérés alapján jónak, vagy jó, közepes állapotúnak minősítette. A várható termésátlagról azonban még közelebbit nem tudott mondani, mivel a kukorica-betakarításig sok idő telik el. Előzetesen a gazdálkodók úgy számolnak, hogy hektáranként 5,5-6,0 tonna körül lehet a várható termésátlag. 
 
Benedek Fülöp közölte: megalakult az Országos Aratási Koordinációs Bizottság, amelynek első ülésére várhatóan jövő hét pénteken vagy csütörtökön kerül sor. A gazdálkodók korrekt módon felkészültek az aratásra. Így várhatóan közepes termésátlagok mellett átlagos aratásra lehet számítani. 

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csíraalvás

egyes fajokra (kalászosok, napraforgó, kender stb.) jellemző tulajdonság; ezek magvai... Tovább

61/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termékek... Tovább

Tovább a lexikonra