Befejeződött az aratás

Benedek Fülöp
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

6,5 millió tonna gabona került a magtárakba
Befejeződött az aratás

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Befejeződött az aratás a hét végén néhány vizes terület kivételével, országszerte mintegy 1,8 millió hektárról több mint 6,5 millió tonna gabona került a magtárakba.
 
Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára hétfőn az MTI-nek elmondta: a mostani hozamok némileg elmaradtak az átlagtól.
 
A múlt évben összesen több, mint 7 millió tonna nyári betakarítású gabona került a magtárakba.
 
A gazdálkodók az idén búzát 1,082 millió hektárról takarították be. A termésátlag országosan elérte a 4,13 tonnát hektáronként. Így összesen valamivel több mint 4,4 millió tonna terméssel lehet számolni. A múlt évben 1,12 millió hektárról 5,1 millió tonna búzát takarítottak be.
 
Őszi árpából mintegy 180 ezer hektáron csaknem 700 ezer tonna termett. Ez 3,9 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent. A múlt évben hasonló mennyiségű őszi árpa termett Magyarországon.
 
Rozsból mintegy 40 ezer hektáron 2,5 tonnás hektáronkénti termésátlag mellett csaknem 100 ezer tonna termést takarítottak be. Tavaly némileg - 6 ezer hektárral - nagyobb területről, mintegy 127 ezer tonna rozs került a magtárakba.
 
Tritikáléból mintegy 140 ezer hektárról hordták a magtárakba a termést, és 3,5 tonnás hektáronkénti termésátlaggal számolva csaknem 500 ezer tonnát takarítottak be. Tavaly 17 ezer hektárral nagyobb területről 577 ezer tonna tritikálét arattak le.
 
Tavaszi árpából 125 ezer hektáron mintegy 450 ezer tonna termett 3,6 tonnás hektáronkénti hozam mellett. Egy évvel korábban 150 ezer hektárról 537 ezer tonna tavaszi árpát vágtak le.
 
Benedek Fülöp jelezte: a zabot nem aratták még le teljes egészében, néhány ezer hektár még hátravan. A hozam az országos átlagot tekintve hektáronként mintegy 2,7 tonna lesz. Így a mintegy 65 ezer hektárnyi területről csaknem 170-180 ezer tonnát takarítanak be. A múlt évben a zab hozama 67 ezer hektárról 185 ezer tonna volt.
 
A szalma betakarítását eddig összesen mintegy 1,5 millió hektáron végezték el a gazdálkodók. A tarlóhántást pedig több mint 1,2 millió hektáron fejezték be.
 
A szakállamtitkár közölte, az aratást rendkívüli esemény nem zavarta meg. A megyei aratási koordinációs bizottságok a napokban összegzik az aratási eredményeket. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fermentáció

1. Sejtekben, valamint sejtmentes közegben is végbemenő folyamat; szénhidrátoknak, főként a... Tovább

borjúketrec

a korszerű borjúnevelés követelményei előírják a külön épületben elhelyezett... Tovább

Tovább a lexikonra