Így szenvednek a nyulak az gazdagok angora bundájáért!

hirdetes

Így szenvednek a nyulak a gazdagok angora bundájáért!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokkoló videó, mely bemutatja, hogyan tépik meg az élő nyuszikat szőrméjükért, melyből az angora bunda készül. Tiltakozzunk együtt az angora prémkereskedelem ellen, oszd meg te is! 

Így szenvednek a nyulak az gazdagok angora bundájáért!
A különböző divat- és szépségipari termékekért az állatok sokszor az életükkel fizetnek, de nincsenek jobb helyzetben azok sem, melyeket nem ölnek meg azonnal, viszont bizonyos időközönként tortúrának teszik ki. Ez történik az angóra nyulakkal is, melyeket Kínában pár évig tartanak fogva (aztán levágják őket), hogy 2-3 havonta, brutális módon leborotválják vagy kitépjék a szőrüket, hogy abból pulóvert készítsenek. 
 
Így szenvednek a nyulak az <a class="autolinkeles" title="gazda" href="https://www.agraroldal.hu/gazda-kifejezes.html">gazda</a>gok angora bundájáért!
A Daily Mail posztja után azt mondtuk, mindennek van határa. Maradnánk a kasmírnál, a merinói gyapjúnál vagy a mohernél, miután a PETA felvételeket készített arról, hogy készül a kínai angóra: a tenyésztett és fogva tartott nyulakról éberen, kifeszítve borotválják vagy tépik le a szőrt. Az ázsiai ország egyébként a világ készletének 90%-át állítja elő, nem csoda tehát, hogy sokszor elképzelhetetlen körülmények között, futószalagszerűen, mindenféle odafigyelés nélkül folynak a feldolgozások.
 
Így szenvednek a nyulak az <a class="autolinkeles" title="gazda" href="https://www.agraroldal.hu/gazda-kifejezes.html">gazda</a>gok angora bundájáért!
A PETA 10 farmon járt, ebből öt esetben tapasztalt brutalitást, például, hogy élve tépték le a szőrt a kifeszített, magatehetetlen állatokról. A szervezet a telepeket nem nevezte meg, viszont videót készített az ott látottakról, egyúttal mindenkit felkér, hogy bojkottálja az angóra termékek vásárlását.
 
hirdetes
Az egyik eljárás szerint a nyulakat a nők egy fából készült deszkára fektetik (vagy kikötözik) és kézzel, esetleg szerszámokkal tőből kirántják a szőrüket egészen addig, amíg ki nem látszik a rózsaszín bőrük. Egy másik folyamatban a férfiak a két-két lábuknál fogva kifeszítik őket és ollóval vagy borotvával, különösebb óvatosság nélkül leborotválják őket. Milyen okai vannak ennek a kegyetlenségnek? Kizárólag gazdasági.
Mennyi az annyi?
Így szenvednek a nyulak az gazdagok angora bundájáért!
Az angóra kilónkénti ára 7600 és 9600 forint között mozog, így inkább ne gondoljon bele abba, hogy a pehelykönnyű szőrből mekkora mennyiség ad ki 1000 grammot. Mivel minél hosszabb a szőr, annál többet ér (ennek az összegnek akár a dupláját), ezért folyamodnak sok farmon a tépéshez a nyírással szemben. Mivel mennyiségalapú a fizetség, ezért van az, hogy nem fordítanak sok időt egy-egy állatra.
hirdetes
 
Angol tenyésztők elmondták a Daily Mailnek, hogy egy fájdalommentes szőrtelenítés akár két hétig is eltarthat, ezzel szemben nézze meg a lenti videót, melyen látszik, hogy keleten percekbe telik csak ez a folyamat. A kínzás háromhavonta ismétlődik kettő-öt éven keresztül, melynek végén a nyulak torkát elvágják, húsukat pedig eladják a piacon. Egyébként van olyan periódus az angóranyúl életében, amikor amúgy is hullajtaná szőrét, és egy növényi táplálékkiegészítővel fájdalomentessé tehető a szőr kitépése, a nyugati tenyészetekben ekkor és így tépik a nyulak szőrét, ha nem borotválják. Ezt a periódust persze ki kell várni, a nővényi kivonatot be kell szerezni. 
Így szenvednek a nyulak az gazdagok angora bundájáért!
Angol nyúltenyésztő is nyilatkozott a Daily Mailnek, aki elmondta, hogy egyszerűen nem tudják felvenni a versenyt a kínai piaccal. A második világháború az iparnak ezen része teljesen csődbe ment, csak pár tenyésztő maradt és ők is sajnos inkább hobbiból foglalkoznak ezzel, mert megélni nagyon nehéz belőle.
 
Egy 64 fontos (~ 22 000 forintos) angóra pulóver 8 fontos (2700 forintos) fonalból készül, ezt az irreális profitot pedig jogosan nem nézik jó szemmel egyrészt a versenyhivatalok, másrészt a tenyésztők sem. Sajnos Kínában nem született még jogszabály, amely az állattartást szabályozná, így ennek hiányában  mindenki kénytelen "nyelni". Jó hír azonban, hogy a Nagy Britanniában eladott angóra nagy része az országból származik. A magazin több céget is felkeresett (közöttük volt a H&M és a TopShop), egyedül a Marks&Spencer vallotta be, hogy Kínából importálja a pulóvereihez szükséges angórát.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fúrt kutak

olyan víznyerők, amelyeket a 30—500 m mélységből, egy v. több vízadó rétegből, kézi... Tovább

ízesítők

a takarmányt gyakran kiegészítik étvágygerjesztő anyagokkal. Ilyen célra alkalmas a cukor,... Tovább

Tovább a lexikonra