Az angol kert jellemzői, angol kert létrehozása

hirdetes

Egy hagyományos angol kert ismertetőjelei

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Angol kert létrehozása

Mi kell egy angol kertbe?

Évelő növények

Az évelő növények az angol kertek nélkülözhetetlen részei. Népszerű választások többek között a lángvirágok, a hibiszkuszok, a hortenziák, a méhbalzsamok, a csillagfürtök és a veronikák.

Egynyári növények

Az egynyári növények csodás kiegészítők lehetnek a kertek tartós, évelő lakói mellé. Nehéz melléfogni a kerti árvácskákkal, a pillangóvirágokkal és a bársonyvirágokkal.

Fűszer- és gyógynövények, illetve zöldségek

A fűszer- ás gyógynövények, de még a zöldségek is hagyományos lakói az angol kerteknek. Ezek az elemek nem csupán színesebbé, változatosabbá teszik ezeket a területeket, de valódi hasznot is kölcsönöznek nekik, hiszen képesek egy kisebb konyha több szükségletét is ellátni. Tetszés (és a rendelkezésre álló hely) szerint kialakíthatsz nekik külön elkerített részt, vagy elszórhatod őket a velük kompatibilis virágok között is.

Rózsák

A rózsák külön említést érdemelnek, hiszen egy angol kert rózsák nélkül csak „kert” lehet. A rózsák illata és gazdag megjelenése mélységet és karaktert kölcsönöz a kerteknek. Telepíthetsz rózsabokrokat, lugasra felfutó fajtákat, vagy bármilyen egyéb alternatívát is, és – jó angol szokáshoz híven – akár meg is metszheted őket olyan alakúra, amilyenre csak szeretnéd.

hirdetes

Cserjék és bokrok

A cserjék és a bokrok az angol kertek természetes részét képezik, és segítenek a jellegzetes elkerített kerti „szobák” kialakításában is. Persze, mint minden más természetes elem, ezek is segítenek változatosabbá varázsolni a kert összhatását. Akár néhány hortenziabokorról, akár egy sövényfalról legyen szó, a bokrok és cserjék egy köztes szintet képeznek a virágok és a fák között.

Füvek

Hogy mennyire szeretnéd befüvesíteni angol kertedet, az csak attól függ, hogy mennyire szeretsz füvet nyírni. A fű az angol kertek természetes alapja, és – ha a hely engedi – hatalmas területeket tarthatsz fenn szabadtéri tevékenységek céljából.

hirdetes

Egy angol kert megformálása

Az angol kertekben fontos szerepet kapnak a különböző formák. A középkorban a kerti szobák és az ágyások formája sokkal szögletesebb, vagy egész egyszerűen négyzetes volt, azonban a modern időkben már sokkal népszerűbbek a lekerekített élű elkerített részek. Még az ezeket összekötő ösvényekre is a kanyargás a jellemző, eltávolodva ezzel a régi korok éles, szigorúbb geometriájától.

Angol kertedben kedvedre alakíthatod bokraid és cserjéid formáját is. Népszerűek a spirálosan, piramisalakban, vagy kúpnak megnyírt növények, a különleges alakú madáretetők és az egyedi betondíszek is. Az ívelt szélekkel díszített kertek közepén egy zord, hideg betondísz például érdekes vizuális kontrasztot kelt, de messze nem elég ahhoz, hogy lehangolóvá tegye a környezetet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sztenök fajok

A környezet valamely tényezőjének csk igen kis mértékű ingadozását képesek elviselni. A... Tovább

tályog

A körülírt gennyes gyulladás jellegzetes alakja,a genny a szövetekben képződött üregben... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia