Az angol kert jellemzői, angol kert létrehozása

Egy hagyományos angol kert ismertetőjelei

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akár a meghitt környezetben megtartott délutáni teázások vonzanak, akár szeretnéd egy nyugodt helyen olvasgatni kedvenc regényedet, az angol kertek tökéletesen alkalmasak arra, hogy saját, titokzatos világodba menekülhess el a mindennapok zajos nyüzsgése elől.

Angol kert létrehozása

Szerencsére nem kell az Egyesült Királyságba költöznöd, ha angol kertre vágysz – a következő leírásból kiderül, hogy mi teszi igazán „angolossá” ezeket a remek szabadtéri designokat, hogy akár sajátodat is berendezhesd portádon!

 

Általános tudnivalók az angol kertekről

 

A hagyományos angol kertek története egyesek szerint az időszámításunk előtti első században kezdődött, amikor a római dítók eljutottak a Britanniába, a mai Egyesült Királyság területére. Ezek a kezdetleges angol kertek feltehetőleg szimmetrikus kavicsösvényeket, és gondosan elhelyezett, alacsony sövényfalakat tartalmaztak. Jellemző volt rájuk továbbá egy parkszerű, nyílt, füves terület, és egy kis konyhakert is, ahol zöldségek és fűszernövények termesztésével foglalkoztak.

 

A középkorban aztán az angol kertek újra felbukkantak – legalább is a feljegyzések ebben a korban is megemlítik őket. Az ókori verzióhoz képest ekkorra nem sokat változtak – szintén tartozott hozzájuk egy figyelmesen gondozott konyhakert és egy kinti szoba is, ami szabadtéri játékok helyszínéül szolgált tartottak fent.

 

Ezek a magas sövényekkel szegélyezett, kiépített járdákon megközelíthető szabadtéri „szobák” váltak az angol kertek meghatározó designelemeivé. Az efféle hivatalos hangvitelű kertek gyakran a ház vagy kastély közelében kerültek kialakításra a birtokokon, és gyakran emelt virágágyások díszítették őket.

 

Persze az angol kertek kialakítása és jellemzői rengeteget változtak az elmúlt több mint két évezred során, de néhány jellegzetes designelemüket saját portád díszítésére is felhasználhatod, hogy igazán angol hangulatúvá varázsold azt. A következő oldalon elmondom, milyen növények illenek egy angol kertbe! 

Hirdetés

 

Angol kert létrehozása

Az angol kertek változatossága miatt lehetőségeid meglehetősen nyitottak. Egy klasszikus angol kertben évelőkkel, egynyári növényekkel, zöldségekkel, fűszer- és gyógynövényekkel, rózsákkal, cserjékkel és füves területekkel is találkozhatsz. Akár egy kisebb kertről, akár egy nagyobb birtokról van szó, a következő designelemekben érdemes gondolkodnod!

 

Évelő növények

Az évelő növények az angol kertek nélkülözhetetlen részei. Népszerű választások többek között a lángvirágok, a hibiszkuszok, a hortenziák, a méhbalzsamok, a csillagfürtök és a veronikák.

 

Egynyári növények

Az egynyári növények csodás kiegészítők lehetnek a kertek tartós, évelő lakói mellé. Nehéz melléfogni a kerti árvácskákkal, a pillangóvirágokkal és a bársonyvirágokkal.

 

Fűszer- és gyógynövények, illetve zöldségek

A fűszer- ás gyógynövények, de még a zöldségek is hagyományos lakói az angol kerteknek. Ezek az elemek nem csupán színesebbé, változatosabbá teszik ezeket a területeket, de valódi hasznot is kölcsönöznek nekik, hiszen képesek egy kisebb konyha több szükségletét is ellátni. Tetszés (és a rendelkezésre álló hely) szerint kialakíthatsz nekik külön elkerített részt, vagy elszórhatod őket a velük kompatibilis virágok között is.

 

Rózsák

A rózsák külön említést érdemelnek, hiszen egy angol kert rózsák nélkül csak „kert” lehet. A rózsák illata és gazdag megjelenése mélységet és karaktert kölcsönöz a kerteknek. Telepíthetsz rózsabokrokat, lugasra felfutó fajtákat, vagy bármilyen egyéb alternatívát is, és – jó angol szokáshoz híven – akár meg is metszheted őket olyan alakúra, amilyenre csak szeretnéd.

 

Angol kert létrehozása

Cserjék és bokrok

A cserjék és a bokrok az angol kertek természetes részét képezik, és segítenek a jellegzetes elkerített kerti „szobák” kialakításában is. Persze, mint minden más természetes elem, ezek is segítenek változatosabbá varázsolni a kert összhatását. Akár néhány hortenziabokorról, akár egy sövényfalról legyen szó, a bokrok és cserjék egy köztes szintet képeznek a virágok és a fák között.

Hirdetés

 

Füvek

Hogy mennyire szeretnéd befüvesíteni angol kertedet, az csak attól függ, hogy mennyire szeretsz füvet nyírni. A fű az angol kertek természetes alapja, és – ha a hely engedi – hatalmas területeket tarthatsz fenn szabadtéri tevékenységek céljából.

 

Egy angol kert megformálás

Az angol kertekben fontos szerepet kapnak a különböző formák. A középkorban a kerti szobák és az ágyások formája sokkal szögletesebb, vagy egész egyszerűen négyzetes volt, azonban a modern időkben már sokkal népszerűbbek a lekerekített élű elkerített részek. Még az ezeket összekötő ösvényekre is a kanyargás a jellemző, eltávolodva ezzel a régi korok éles, szigorúbb geometriájától.

 

Angol kertedben kedvedre alakíthatod bokraid és cserjéid formáját is. Népszerűek a spirálosan, piramisalakban, vagy kúpnak megnyírt növények, a különleges alakú madáretetők és az egyedi betondíszek is.

 

Az ívelt szélekkel díszített kertek közepén egy zord, hideg betondísz például érdekes vizuális kontrasztot kelt, de messze nem elég ahhoz, hogy lehangolóvá tegye a környezetet.

                                    

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-19

Mi haszna a szappannak a kertben?

A szappant fel lehet használni a kertben is, és nem csak tisztálkodásra. Mostani cikkemben elmondom, hogyan alkalmazhatod a szappant a kertben, érdemes tenned egy próbát!

2019-04-19

10 dolog, amire minden kosárkertnek szüksége van az egészséges, dús terméshez

Minden, amit tudni érdemes a kosárkertekről, cikkünkben elmondom, hogyan termeszthettek növényeket a kosárkertben, de az is kiderül, milyen növények alkalmasak erre!

2019-04-19

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Kis hely is elegendő ahhoz, hogy sikeresen termesszünk gyümölcsöket, mostani cikkemben az oszlopos gyümölcsfákat mutatom be nektek, amik nevelésével mindenképp meg kell próbálkoznotok!

2019-04-23

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Okozhat gondot a kertben megjelenő mohásodás? Mostani cikkemben mindent elmondok a mohák megjelenéséről, károkozásukról, illetve az ellenük való védekezési módokról!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-08

Minden, amit egy kertésznek a kaméliák neveléséről tudnia kell

A kamélia ültetéséről, a kamélia gondozásáról, a kamélia termesztéséről fogok most beszélni nektek, tartsatok velem, és tudjatok meg mindent a csodálatosan szép kaméliáról!

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2019-03-26

Általános útmutató a komposztáláshoz

Most mindent megtudhattok ti is a komposztálásról, szakértőnk útmutatójában mindent megtalálhattok a komposztálás folyamatáról, érdemes elolvasnotok!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

8/2006. (I. 27.) FVM-PM együttes rendelet

a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjérõl... Tovább

láncborona

olyan —>borona, amelyen a fogak láncszemeken vannak; jól követi a talajfelszínt, eléri a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.9

dísznövény Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia