notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Saját ananász otthonra!

Hirdetés

Megmutatom, hogyan termeszthetsz ananászt eredményesen

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bizonyára te is gondoltál már arra, hogy megpróbálsz ananászt termeszteni otthon. Bevallom őszintén, én már nagyon sokféle módszert kipróbáltam, sajnos sokáig semmi sem vált be, viszont most sikerült! Ennek örömére megosztom veletek is, hogyan csináltam! 

Most megtudhatod te is, hogyan termelhetsz saját ananászt!

 

Miért olyan jó az ananász?

 

Levelei egyszerűek, hosszúkásak, tőrózsában állók. A levelek csúcsa hegyes, szélük tüskés, színük zöld, levélnyél nincs. A levelek erezete párhuzamos. Örökzöld.

 

A laza, tőzeges, tápanyagban szegény talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, 2-3 naponta. Nem bírja a túlöntözést. Fényigénye nagy, a félárnyékot kedveli. Nem bírja a direkt napfényt. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény sarjhajtással szaporítható.

 

Levele merev, a szélén tövisesen fogas. Algyümölcsözete a mandolatermő fenyő tobozához hasonlít, s az egész gyümölcscsoport az igazi gyümölcsszemeknek a virágzat megpuhuló tengelyével, és a hegye levelekkel való összeforradásából származik. Szára 30-60 centiméter magas, levele 16-26 centiméter hosszú, álló ék alakú, szálas. Virága lila színű, gyümölcse eleinte zöld, megérve sárga, mint a kukoricaszem, húsos, kellemes illatú, és szamóca ízű, gyakran 3-4 kilogramm tömegű. A gyümölcsözeten a virágzat tengelye túlnő, s meddő levélkoronát visel. Az ananász a termesztés folytán nagyon megváltozott, gyümölcsének íze és zamata nagyon gyarapodott. A termesztett gyümölcs mindig nagyobb, s többnyire magvatlan.

Hirdetés

 

A Celebeszen és Brazíliában elvadult ananász gyümölcse apró és ízetlen, de jó magvat érlel. Ma 50-60 fajtája van, de ananászházakban csak mintegy 10 fajtát nevelnek. Németországban az Ananas sativa nervosa maximát tartják a legjobbnak. A következő oldalon pedig megmutatom, hogyan lehet saját ananászod könnyedén! 

 

Most megtudhatod te is, hogyan termelhetsz saját ananászt!

 

A termesztéshez még csak ananászmagot sem kell vásárolnunk, elég szereznünk egy gyümölcsöt és már meg is van az alapanyag! Először is vágjuk le az ananászon lévő leveleket, majd a tövüknél lévő hajtásokat távolítsuk el egy késsel, ahogyan a képen is látható!

Hirdetés

 

 

Tegyük bele a leveleket egy-egy pohár vízbe, fontos, hogy csak a hajtásokat érje a víz, ezután nincs más dolgunk, mint a növényeket egy napsütötte helyre, mondjuk az ablakpárkányra elhelyezni.

 

Legyünk türelmesek, a növényeket tartsuk legalább harminc napig így, ennyi idő kell ahhoz, hogy friss hajtásokat lássunk. Ha észrevesszük a friss hajtásokat, akkor a nehezén már nagyjából túl vagyunk! Ültessük a növényeket cserepekbe, helyezzük ismét napsütötte helyre, és locsolgassuk meg legalább egyszer egy héten. Figyeljük folyamatosan a növényt, ha hamarabb kiszáradna, akkor akár 2-3 alkalommal is önthetünk rá vizet. Fontos tudni, hogy legalább 1-2 évnek el kell telnie, mire termést is fog hozni, legyünk türelmesek, megéri. Nekem másfél évet kellett várnom és az idő gyümölcsöt termett! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 277 335
Közösség

immunrendszer

az élő szervezetnek a különböző kórokozókkal szembeni védettségét, valamint... Tovább

ökológiai egyensúly

az—> ökoszisztémának az az pota, amelyben a rendszer a környezetével olyan mértékben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 203

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés Növényvédelem