Az ázsiai tigrisszúnyog nevében is benne van, hogy eredeti élőhelye Ázsia, viszont mégis nagy riadalmakat okozott Európában.

hirdetes

Amit az ázsiai tigrisszúnyogról tudni kell

Kucsma Vivien, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az ázsiai tigrisszúnyog nevében is benne van, hogy eredeti élőhelye Ázsia, viszont mégis nagy riadalmakat okozott Európában. Az ázsiai tigrisszúnyog trópusi betegségeket terjeszt, és valószínű, hogy kereskedőkkel jutott el Európába. 

Íme az ázsiai tigrisszúnyog

Ázsiai tigrisszúnyog - Jellemzők

Az ázsiai tigrisszúnyog a különös mintázatáról ismerhető fel legkönnyebben: A teste fekete, melyen hosszában fehér csík húzódik végig, hosszú lábain pedig fekete-fehér csíkok találhatók. Mérete 2-10 milliméter között van, de a nőstény jóval nagyobb a hímnél, különösen a peték lerakása előtt. A hímek csápja nagyobb és vastagabb a nőstényénél, bár ez nem látható szabad szemmel. A hímek hosszú csápja antenna funkciót is betölt, ugyanis hallóreceptorok vannak rajta, mellyel a hímek meghallják a nőstények zümmögését.

Ez a szúnyogfajta Délkelet-Ázsiai trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de több kontinensre, többek között Európába is eljutott az államok közti kereskedelem által, konkrétabban a népszerű szerencsebambusz segítségével.

Ázsiai tigrisszúnyog - Halálos betegségeket terjeszt

Ez a szúnyogfajta rengeteg súlyos vagy halálos fertőzést terjeszt, mint például a nyugat-nílusi agyhártyagyulladást, a csikungunya- és dengue-lázat, vagy a japán enkefalitiszt. Szakemberek szerint az tigrisszúnyogok kiválóan alkalmazkodnak hazájukétól teljesen eltérő éghajlathoz is, de nyomtalanul el is tűnhetnek. Ez a szúnyogfajta főként a meleg és nedves területeket kedveli. Az elmúlt években a trópusi területeken élő emberek első számú közellenségévé vált, ugyanis az általunk ismert szúnyogfajtától eltérően az ázsiai tigrisszúnyog - függetlenül a napszaktól, hőmérséklettől, nedvességtől és napsugárzás mértékétől – napközben is támad. 
hirdetes
 
 

Ázsiai tigrisszúnyog - Áldozatról áldozatra szállva terjeszti a fertőzéseket

Az átlag szúnyoghoz hasonlóan a tigrisszúnyog is virágnedvekkel és nektárral táplálkozik, azonban a szaporodáshoz szükségük van a friss vérre. A szúnyogok egész életükben vadásznak, mivel egyetlen dolguk, hogy utódokat hozzanak létre. A tigrisszúnyogok nem csak az emberek vérét szívják, megtámadnak melegvérű emlősöket, rágcsálókat és madarakat is. Mivel egyetlen testből egy csípéssel nem jutnak elegendő vérhez, így egyik testről a másikra repülve támadják meg áldozataikat, így terjesztve a fertőzéseket és betegségeket is. 
hirdetes
 

 Ázsiai tigrisszúnyog - Hogyan szabaduljunk meg tőlük?  

A szúnyoginvázió megelőzősének legjobb módja a folyók, tavak és patakok partjainak szeméttől és hulladéktól való megtisztítása lenne. A poshadó és nedves, szemetes helyek fajtától függetlenül ideálisak a lárvák kiköltéséhez. Nem könnyű őket kiirtani, mert a legapróbb pocsolyába befészkelik magukat, és fagypont felett mindenhol áttelelnek. Sok lehetőségünk nincsen, csak a védekezés, amely szúnyoghálóval, szúnyogirtó szerekkel és a vizes helyiségek fertőtlenítésével lehetséges. Ügyeljünk arra, hogy a szúnyog ne telepedjen be a házunkba, mert ha már betelepedett és a fészkét nem távolítjuk el, a rovarriasztók és rovarölő szerek teljesen hasztalanok lesznek. 
 
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szántóföldi növények növényvédelmi technológiája

nagyon fontos a vegyszerek használatát csökkenő lehetőségek kihasználása: a megfelelő... Tovább

klímakamra

szabályozott légterű, 2-10 m2 alapterületű helyiség, ahol a hőmérséklet, a páratartalom, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok