notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit a fügéről tudni érdemes

Hirdetés

Minden a fügéről

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A fügét már régóta ismerik hazánkban és egyre többen szeretik is, amin nincs is miért csodálkozni, mert nagyon ízletes gyümölcs.

Füge

A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk és manapság már egyre népszerűbb ez a növény, különösen a kiskertekben. A füge őshazája a Közel-Keleten található, a mostani Szíria és Izrael területén, ahol szubtrópusi éghajlat van. Ez a növény nagyon szereti ezt a meleg éghajlatot és talán ez is az egyik oka annak, hogy míg hazánkban maximum csak három-négy méter magasra nő, addig ezeken a szubtrópusi tájakon jóval magasabbak. És míg a melegebb tájakon fa lesz belőle, addig nálunk inkább egy bokorra hasonlít szétterülő koronájával.

Füge

A fügeváltozatoknak négy nagy termékenyülési csoportja van, ami közül nálunk csak egy terjedt el: a nővirágot fejlesztő alak, ami beporzás nélkül érleli be a gyümölcseit. Viszont ennek a fajtának az a kevésbé jó oldala, hogy nem lehet aszalni. Hazánkban nagyon nagy a választék fügefajták tekintetében. A legnépszerűbbek a Pedro, ami hazai nemesítésű; a Gustissimo, aminek nagy, körte alakú, zöld-piros termése van; továbbá a Matalone Bianco, a Portogallo, a Nero, a Desert King és a Brogiotto Nero.

Füge

A füge szinte bármilyen talajon eléldegél, legyen az száraz, vagy sziklás, bár ez nem azt jelenti, hogy a növény teljesen igénytelen. Minél jobb minőségű talajba ültetjük, annál jobb lesz neki is és nekünk is, mert így szépen fog fejlődni és bőven lesz termés. Bár ez a növény kedveli a melegebb éghajlatot, azért ha aszály van, nem szabad teljesen magára hagynunk, fontos, hogy megöntözzük. Viszont ami ténylegesen kárt tehet a növényben, az a fagyás. Különösen akkor igaz ez, amíg fiatal a növény. Ettől a téli takarás óvhatja meg leginkább a növényeket, ugyanis nemcsak a mínusz fokok lehetnek rájuk rossz hatással, hanem már a tíz fokos hőmérséklet is.

Füge

Ha most ültetünk egy fügefát, az várhatóan három-négy év múlva fog igazán sok termést hozni, de akkor akár 15-20 kilót is megtermel évente. Az első termésre július végétől lehet számítani. Viszont ha sokat süt a nap, akkor októberre beérik a második termés is. A füge nagyon jó ízű, viszont ha éretlenül szedjük le, akkor fanyar íze lesz és tejnedvet fog ereszteni.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

talajélet

kiindulópontja, hogy a ->talaj eleven közeg; a t. tehát a talajban zajló élettani jelenségek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 126

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek