Milyen gyakran kell öntözni az aloe vera növényét?

Milyen gyakran kell öntözni az aloe verát? – Így gondozzuk helyesen az aloe veránkat!

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A szakértőink elárulták, milyen gyakran kell öntözni egy aloe verát a tökéletesen hetyke pozsgásokért – és elmagyarázzák, mit tegyünk, ha túlöntözzük!

aloe vera öntözése

Így kell öntözni az aloe verát!

A buja megjelenésű szobanövény-gyűjtemény tartása sok ember számára hihetetlenül fontos időtöltéssé vált, különösen az elmúlt néhány évben. Mivel sok növény igényel speciális és változatos gondozást, ha van egy aloe vera növényed, akkor felmerülhet a kérdés, hogy „milyen gyakran kell öntözni egy aloe vera növényt?

Az aloe vera növények gondozása viszonylag egyszerű, mivel a szobanövény gyakran viszonylagos elhanyagoltság miatt virágzik. Ennek ellenére azonban könnyű túl- vagy aláöntözni ezeket az egyszerű pozsgás növényeket, aminek következtében lelógnak a hajtások, és bebarnulnak, rothadnak.

De hogyan és mikor kell öntözzünk egy aloe vera növényt, hogyan állapítható meg, mikor van szüksége egy aloe vera növénynek, és mit tegyünk, ha túlöntözzük az aloe vera növényt.

MILYEN GYAKRAN KELL ÖNTÖZNI AZ ALOE VERA NÖVÉNYT?

A pozsgások gondozásának ismerete gyakran egészen más, mint más szobanövény-fajták gondozása, mivel egyensúlyba kell hozni a megfelelő mennyiségű „elhanyagolást” a megfelelő növénygondozással, például a pozsgás növények öntözésének idejével.

A pozsgások és kaktuszok leggyakoribb gyilkosa a helytelen öntözés, mivel hírhedten hajlamosak a túlöntözésre, mivel a legtöbb faj húsos, vastag leveleiben és szárában vizet tárol, hogy egészségesek és hidratáltak maradjanak a hosszan tartó szárazság idején. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen elhanyagolhatod őket! 

Az aloe vera köztudottan laza növény, és valószínűleg kevesebb öntözésre van szüksége, mint gondolnád! Örülnek, ha háromhetente egyszer öntözik őket, a hidegebb téli hónapokban pedig még ritkábban – csak ellenőrizzük, hogy a talaj teljesen kiszáradt-e, mielőtt öntözzük.

JELEK AZ ALOE VERA NÖVÉNYÉNEK VÍZHIÁNYÁRA

Az aloe vera biztosan tudatni fogja, ha elhanyagoltnak érzi magát. Ügyelj a barnulásra, akár a levelek széle mentén, akár a hegyek végén. Ha öntözted az aloe verát, de még mindig azon töprengsz, miért barnul meg az aloe növényed, akkor ezt a túlöntözés vagy gombás fertőzés okozhatja. Ha az öntözési ütemterv módosítása nem vezet eredményre, fontold meg, hogy ellenőrizd a növényt betegségek vagy gyakori szobanövény-kártevők szempontjából.

A tavaszi és nyári aktív tenyészidőszakban a kaktuszok és pozsgás növények rendszeres öntözést igényelnek, mint bármely más növény. A kulcs az, hogy mindig hagyjuk kiszáradni a talaj felső két hüvelyknyi részét, majd itasd meg alaposan.

Csakúgy, mint bármely más növény, idővel a kaktuszok vagy pozsgás növények cserepes komposztja elveszíti a nagyon szükséges tápanyagokat. Ha a gerince vagy a növekedése gyengének vagy lábasnak tűnik, a levelei zsugorodottnak tűnnek, vagy nem terem virágot, ez annak a jele lehet, hogy a növényből hiányoznak bizonyos alapvető tápanyagok. Ha ez a helyzet a te aloe vera növényeddel is, vedd fontolóra a tápanyag utánpótlást.

A TÚLÖNTÖZÖTT ALOE VERA JELEI– ÉS MIT TENNI ILYENKOR?

Annak ellenére, hogy ez az egyik legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövény, az aloe vera növény öntözése kevésbé tökéletes növényt eredményezhet, és komoly problémákat okozhat a pozsgás növénynek.

Ha egy kicsit keménykezű voltál az öntözőkannával, észreveheted, hogy az aloe vera elkezd hervadni. Levelei ázottak, puhák, sőt pépesek lehetnek – ez egyértelmű jele annak, hogy növényed túltelített.

Ha a növényed ebben a szakaszban van, akkor először is – ne ess pánikba. Még mindig meg kell tudni menteni! Először vedd ki az aloét a cserépből, és ellenőrizd a gyökereit. Vágd le a korhadó gyökereket és az elhalt leveleket, mielőtt friss talajba telepítenéd. Végül azt javasoljuk, hogy az egészséges növény gyökereit kezeld gombaölő szerrel – csak annak biztosítása érdekében, hogy a gyökérrothadás ne terjedjen tovább, és hogy újrainduljon.

FELÜLRŐL VAGY ALULRÓL ÖNTÖZZÜK AZ ALOE VERÁT?

Az aloe vera növény öntözésekor mindig alulról öntözzünk. Emeld ki az aloe cserepet a dísznövénycserépből, és önts vizet az aljába, mielőtt az aloe verát óvatosan visszahelyezed a cserépbe. A növény felfelé fogja felvenni a vizet.

Miután körülbelül egy órán át így hagytad a növényt, öntsd ki a felesleges vizet a dekoratív edényből, hogy megakadályozd a gyökérrothadást.

Az aloe verának nincs szüksége párásításra, és a hajtásokon maradt víz rothadást vagy hervadást okozhat. Emiatt kerüljük az aloe vera hajtások nedvesítését. Ha a növény poros lett, vagy véletlenül vizet fröccsentettünk rá, óvatosan töröljük le a hajtásokat egy gyengéd, száraz ruhával.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Ültessünk fűszernövényeket a kertünkbe, és űzzük el a kártevőket vegyszerek nélkül! Vegyszermentes kártevőriasztás a kertben: ízletes fűszernövényekkel! I

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

túlsarjadzás (vadhús)

A sarjadzó szövetnek a sebgyógyulását (a behámosodást) zavaró túlműködése.Többnyire a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert