Milyen gyakran kell öntözni az aloe vera növényét?

hirdetes

Milyen gyakran kell öntözni az aloe verát? – Így gondozzuk helyesen az aloe veránkat!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A szakértőink elárulták, milyen gyakran kell öntözni egy aloe verát a tökéletesen hetyke pozsgásokért – és elmagyarázzák, mit tegyünk, ha túlöntözzük!

aloe vera öntözése

Így kell öntözni az aloe verát!

A buja megjelenésű szobanövény-gyűjtemény tartása sok ember számára hihetetlenül fontos időtöltéssé vált, különösen az elmúlt néhány évben. Mivel sok növény igényel speciális és változatos gondozást, ha van egy aloe vera növényed, akkor felmerülhet a kérdés, hogy „milyen gyakran kell öntözni egy aloe vera növényt?

Az aloe vera növények gondozása viszonylag egyszerű, mivel a szobanövény gyakran viszonylagos elhanyagoltság miatt virágzik. Ennek ellenére azonban könnyű túl- vagy aláöntözni ezeket az egyszerű pozsgás növényeket, aminek következtében lelógnak a hajtások, és bebarnulnak, rothadnak.

De hogyan és mikor kell öntözzünk egy aloe vera növényt, hogyan állapítható meg, mikor van szüksége egy aloe vera növénynek, és mit tegyünk, ha túlöntözzük az aloe vera növényt.

MILYEN GYAKRAN KELL ÖNTÖZNI AZ ALOE VERA NÖVÉNYT?

A pozsgások gondozásának ismerete gyakran egészen más, mint más szobanövény-fajták gondozása, mivel egyensúlyba kell hozni a megfelelő mennyiségű „elhanyagolást” a megfelelő növénygondozással, például a pozsgás növények öntözésének idejével.

A pozsgások és kaktuszok leggyakoribb gyilkosa a helytelen öntözés, mivel hírhedten hajlamosak a túlöntözésre, mivel a legtöbb faj húsos, vastag leveleiben és szárában vizet tárol, hogy egészségesek és hidratáltak maradjanak a hosszan tartó szárazság idején. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen elhanyagolhatod őket! 

Az aloe vera köztudottan laza növény, és valószínűleg kevesebb öntözésre van szüksége, mint gondolnád! Örülnek, ha háromhetente egyszer öntözik őket, a hidegebb téli hónapokban pedig még ritkábban – csak ellenőrizzük, hogy a talaj teljesen kiszáradt-e, mielőtt öntözzük.

hirdetes

JELEK AZ ALOE VERA NÖVÉNYÉNEK VÍZHIÁNYÁRA

Az aloe vera biztosan tudatni fogja, ha elhanyagoltnak érzi magát. Ügyelj a barnulásra, akár a levelek széle mentén, akár a hegyek végén. Ha öntözted az aloe verát, de még mindig azon töprengsz, miért barnul meg az aloe növényed, akkor ezt a túlöntözés vagy gombás fertőzés okozhatja. Ha az öntözési ütemterv módosítása nem vezet eredményre, fontold meg, hogy ellenőrizd a növényt betegségek vagy gyakori szobanövény-kártevők szempontjából.

A tavaszi és nyári aktív tenyészidőszakban a kaktuszok és pozsgás növények rendszeres öntözést igényelnek, mint bármely más növény. A kulcs az, hogy mindig hagyjuk kiszáradni a talaj felső két hüvelyknyi részét, majd itasd meg alaposan.

Csakúgy, mint bármely más növény, idővel a kaktuszok vagy pozsgás növények cserepes komposztja elveszíti a nagyon szükséges tápanyagokat. Ha a gerince vagy a növekedése gyengének vagy lábasnak tűnik, a levelei zsugorodottnak tűnnek, vagy nem terem virágot, ez annak a jele lehet, hogy a növényből hiányoznak bizonyos alapvető tápanyagok. Ha ez a helyzet a te aloe vera növényeddel is, vedd fontolóra a tápanyag utánpótlást.

A TÚLÖNTÖZÖTT ALOE VERA JELEI– ÉS MIT TENNI ILYENKOR?

Annak ellenére, hogy ez az egyik legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövény, az aloe vera növény öntözése kevésbé tökéletes növényt eredményezhet, és komoly problémákat okozhat a pozsgás növénynek.

hirdetes

Ha egy kicsit keménykezű voltál az öntözőkannával, észreveheted, hogy az aloe vera elkezd hervadni. Levelei ázottak, puhák, sőt pépesek lehetnek – ez egyértelmű jele annak, hogy növényed túltelített.

Ha a növényed ebben a szakaszban van, akkor először is – ne ess pánikba. Még mindig meg kell tudni menteni! Először vedd ki az aloét a cserépből, és ellenőrizd a gyökereit. Vágd le a korhadó gyökereket és az elhalt leveleket, mielőtt friss talajba telepítenéd. Végül azt javasoljuk, hogy az egészséges növény gyökereit kezeld gombaölő szerrel – csak annak biztosítása érdekében, hogy a gyökérrothadás ne terjedjen tovább, és hogy újrainduljon.

FELÜLRŐL VAGY ALULRÓL ÖNTÖZZÜK AZ ALOE VERÁT?

Az aloe vera növény öntözésekor mindig alulról öntözzünk. Emeld ki az aloe cserepet a dísznövénycserépből, és önts vizet az aljába, mielőtt az aloe verát óvatosan visszahelyezed a cserépbe. A növény felfelé fogja felvenni a vizet.

Miután körülbelül egy órán át így hagytad a növényt, öntsd ki a felesleges vizet a dekoratív edényből, hogy megakadályozd a gyökérrothadást.

Az aloe verának nincs szüksége párásításra, és a hajtásokon maradt víz rothadást vagy hervadást okozhat. Emiatt kerüljük az aloe vera hajtások nedvesítését. Ha a növény poros lett, vagy véletlenül vizet fröccsentettünk rá, óvatosan töröljük le a hajtásokat egy gyengéd, száraz ruhával.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

Hogyan és mikor kell mulcsozni? - Egy egyszerű útmutató a kert talajtakarásához

Ha még viszonylag új vagy a kertészkedésben, akkor valószínűleg hallottad már itt-ott a „talajtakarás” kifejezést. Most meg is tudhatod, hogy kell csinálni!

2023-01-23

8 féle mulcs, amivel szebbé teheted a kerted kevés költséggel

Ezek a népszerű talajtakaró opciók órákkal lerövidítik az udvar karbantartásával töltött időt – és néhány még jól is néz ki. Mulcsozási fajták a kertedbe

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-24

Ez valami csodálatod: Így nevelj tulipánhagymát üvegvázában gyorsan és egyszerűen

A tulipánok annyira bolondbiztosak, hogy akár talaj nélkül is nőhetnek egy vázában vízben. Mutatjuk az extra gyors, és nagyon látványos titkos módszerünket!

2023-01-26

Hat egyszerű lépés a virágcserepek tisztítására

A terrakotta vagy agyagos kerti edényeken fehér „kéreg” képződhet. A lerakódások a műtrágyákból és a csapvízből származó ásványi anyagok és sók maradéka.

2023-01-26

Hogyan gondozzuk az amarilliszt miután elvirágzott? Ne dobd ki – inkább kövesd ezeket a tippeket!

Ha az amarillisz virágzása véget ért, nem kell kidobnod a szeméttel együtt. Szóval mit tegyél az amarillisz elvirágzása után? Mutatjuk a megfelelő lépéseket!

2023-01-26

A gyönyörű Kamélia ezer arca – 10 elegáns fajtája a gyönyörű virágos cserjének

Ma már rengeteg Kamélia fajtát megkülönböztethetünk, amikkel felvirágoztathatjuk a hátsókertünket. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a legszebb Kamélia fajtákat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Zalaszentgróti Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Zalaszentgrót Széchenyi u. 22. 8790 Magyarország ... Tovább

Kiskörei Vízlépcső és öntözőrendszerei

a Tiszának a Tiszalöki és a Kiskörei Vízlépcső közötti duzzasztott szakasza, amely... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert