notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit tudni érdemes az Aloe veráról

Hirdetés

Aloe vera gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az loe vera növénynek számos jótékony hatása van, sok mindenre fel lehet használni, mindenkinek kellene tartania otthon. Cikkünkben most mindent megtudhatsz erről a növényről: miért olyan jó, mióta használják már és mire, többek között elmondjuk, hogy mit kell tudni a gondozásáról illetve neveléséről.

Aloe vera tudnivalók

Az Aloe vera növény jellemzői

Az Aloe vera pozsgás növény, virágai sárgák, lándzsa alakú levelei elérik a 60-70 centiméter hosszúságot is, a növény magassága általában 100-120 centiméter, évelő növény, a levelei letörhetők, mivel a letört rész helyett mindig új nő. Általában csak a 4.-5. év után válik teljesen kifejletté, ekkorra érik el a levelek a 60-70 centiméteres magasságukat, az ennél fiatalabb növényt még nem szabad használni, mivel ekkor még többnyire csak mérgező anyagokat tartalmaz.

 

Az anyanövény tövében általában sarjhajtások nőnek, így szaporítása eléggé egyszerű, de erről majd később. Egy átlagos növény élettartama nagyjából 12-14 év, ám sok országban már az ötödik évben betakarítják a leveleit. Egy anyanövényről szerencsére többször szedhetünk levelet, hiszen mindig újranőnek a levágott részek.

Hirdetés

 

A levelek sötétzöldek, viaszos borítással rendelkeznek. A héj alatt háncs és faanyag alkotta csatornahálózat található, ami a növény nedv-, és szállítórétege, vizet és ásványi anyagokat szállít. A következő oldalon elmondom nektek, hogy mire lehet felhasználni ezt a sokoldalú növényt.

 

Hirdetés

Aloe vera termesztése

Az aloe verát dísznövényként is lehet tartani. Népszerű a modern kertészetek körében, mivel érdekesek virágai és különleges a formája. Nem vízigényesek, így akár sziklakertekbe vagy szárazabb területekre is lehet ültetni őket. Bírják a fagyot és a kártevő rovaroknak is ellenállnak. Szeretik a napfényt, de nem szabad közvetlen, erős fénynek kitenni őket, mert megsárgulhatnak.

 

Ha cserepes aloe veránk van és elkezdenek nőni mellette kisebb aloe vera növények, ki kell őket ültetni, hogy ne szívják el a tápanyagot. A mezőgazdasági értelemben vett legnagyobb termesztők: Ausztrália, Banglades, Kuba, Kína, Mexikó, India, Jamaica, Kenya, Tanzánia, Dél-Afrika valamint az USA. Ára 1000-3000 forint között mozog, korától és nagyságától függően.

 

Első években türelmesen kell gondozni és nevelni, ez eléggé kényes időszak, a harmadik évtől megjelennek a kis sarjak, melyeket éles késsel érdemes eltüntetni. A levelekben található gélt csak az ötödik évtől szabad felhasználni. Nézzük, mi szükséges az aloe vera gondozásához és mire használhatjuk fel, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
527 977
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 241 059
Közösség

Csávázó Cruiser 350 FS

Folyékony rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 350 g/l tiametoxamFelhasználható: A kukorica és... Tovább

75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 4

Átlagos értékelés: 4.3