notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Számos növénykultúrában fontos szerepet kap az állományszárítás. Ezzel a technológiával elősegítjük a betakarítást.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hirdetés

Állományszárítás, deszikkálás

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Számos növénykultúrában fontos szerepet kap az állományszárítás. Ezzel a technológiával elősegítjük a betakarítást, növeljük a termés mennyiségét, minőségét, védelmet biztosítunk egyes kórokozókkal szemben. 

Deszikkálás során nem az érési folyamatokat gyorsítjuk fel, hanem a kultúrnövényt a betakarítás gyorsaságát növeljük, és az ehhez szükséges energiát csökkentjük a kultúrnövény leszárításával, fonnyasztásával.

 

Számos növénykultúrában fontos szerepet kap az állományszárítás. Ezzel a technológiával elősegítjük a betakarítást, növeljük a termés mennyiségét

 

 

 

 

Két féle szert használhatunk állományszárítás céljára:

-kontakt hatású szerek: bromoxinol, diquat-dibromid, monohidrát vagy glufozinát-ammónium hatóanyaggal rendelkeznek;

-felszívódó hatású szerek: glifozát vagy ennek származékait tartalmazza.A két típus között a legnagyobb különbség, hogy a felszívódó hatású permetszer hatása később mutatkozik meg, mint a kontakt szereké. Mindkét csoport totális gyomirtószer, így gyomos területeken is biztonságosan felhasználható.

 

A deszikkálás egyben biztosítja a kórokozók, elsősorban a szürkepenész kártételének mérséklését is, ugyanakkor nem csökkenti az olajtartalmat a kezeletlen állományokhoz képest, ezért ha lehetőségünk van rá, végezzük el ezt a technológiát.

Hirdetés

 

 

Napraforgó állományszárítása

 

A közepes és hosszú tenyészidejű napraforgófajták esetében elengedhetetlen a vegyszeres állományszárítás a biztonságos betakarításhoz.

Az érés során a kaszatok természetes vízleadása intenzívebb, mint a tányér vízvesztése, különösen a későbbi érésű fajtáknál, ezért a betakarítást nagyon gondosan kell elvégeznünk. Ebben az esetben fontos a deszikkálás elvégzése, mivel így szárítjuk a tányérokat, növeljük az érésegyenletességet, és csökkentsük a pergésveszteséget.

Mivel a permetezés légi úton hajtható végre oda kell figyelnünk az időjárásra. Lehetőség szerint szél-, illetve csapadékmentes időben végezzük el az állományszárítást. Permetezés során használjunk cseppnehezítő szert (pl.: Mist Control, Melius), így kisebb lesz az permetlé elsodródása.

Hirdetés

 

 

Repce állományszárítása

Az őszi káposztarepcére nem jellemző, hogy a magok egy időben érnek, ezért gondosan ügyelnünk kell a betakarítás idejének megválasztására. Ha túl hamar aratunk, akkor kisebb lesz a repce olajtartalma, ezért fontos elvégeznünk az állományszárítást, mivel így jelentős szemveszteség nélkül végezhetjük el a betakarítást.

Hatásfokozóként használjunk Bio-Film, Melius, vagy Hyspray permetszert. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

granométer

az ezermagtömeg meghatározásához alkalmazott készülék. Egy kb. 40x60 cm-es táblán sorba... Tovább

küllem

az állat külső testalakulása. Megítélésekor nemcsak az egyes testrészek méreteit veszik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 219

Átlagos értékelés: 4.8