Ők a legjobb kutyusok állatállományunk megőrzésére – Magyar fajtákkal az élen!

hirdetes

Hogyan válassz kutyát állatállományod őrzésére

Szélesi Ferenc - Főkertész

Rengeteg kutyafaj közül választhatsz, ha állatállományod őrzéséről van szó, és éppen ezért sokak számára kissé ijesztő feladat is lehet a megfelelő őrkutya kiválasztása kisméretű farmod, tanyád, vagy egyéb állattenyésztő birtokodra. 

Kutyafajták, akik védik az állományt

Az első lépés megismerkedni az ilyen őrkutyák tartásának alapjaival, és meggyőződni arról, hogy megfelelő fajtát választasz farmodra. Előre leszögeznénk, hogy az alábbiakban nem házőrzői, és nem is terelői szempontból vizsgáljuk meg a kutyákat. Az itt felsorolt fajták kizárólag az állatállományok őrzésére való alkalmasságuk alapján lettek összeválogatva.

A következő lépés számba venni a szükségleteidet. Újdonsült őrkutyád vagy kutyáid juhokat, kecskéket, tyúkféléket, vagy egyszerre több fajt őriznek majd? Vannak-e gyerekek a közelben? Talán gyerekbarát fajtákra lehet szükséged? Milyen területen fekszik a birtokod? Hegyek között, nyitott téren, vagy erdős-mezős részen? Milyen időjárás jellemző erre a területre? A legtöbb állományok őrzésére tenyésztett kutyafajta saját régiójukból származnak Európa nyugati részétől egészen Ázsiáig. Ezt érdemes figyelembe venni a választás során.

Állományok őrzésére tenyésztett kutyafajták

A következő oldalon bemutatott őrkutyafajták mind alkalmasak az állatállomány védelmezésére, de mindegyiknek sajátos igényeik és tulajdonságaik vannak, amelyek alapján más és más célokra felelnek meg inkább. Lapozz és ismerkedj meg velük közelebbről! 

Kutyafajták, akik védik az állományt

Pireneusi hegyikutya

A Franciaországból származó Pireneusi hegyikutya az egyik legnépszerűbb választás, sok helyen háziállatként tartják. Nagyon gondoskodóan bánnak a gyerekekkel és fiatal állatokkal, de rengeteget ugatnak, főleg éjszakánként. Sűrű, hosszú bundájuk van, ami rendszeres ápolást igényel, és a melegebb és párásabb éghajlatokon túlmelegedhet. A Pireneusi hegyikutya az egyik legkevésbé agresszív fajta. Mivel azonban sokakat háziállatként tenyésztenek, így nem lehet egyszerű őrkutyákhoz illő temperamentumú példányt találni.

Anatóliai juhászkutya

Az anatóliai juhászkutyák Törökországból származnak és 40-68 kg közötti súlyt érhetnek el 70-74 cm-es magassággal. Rövid, durva bundával rendelkeznek. Kifejezetten izmosak és erősek is, e tulajdonságaikat vastag nyakuk és testük, illetve széles fejük is alátámasztja. Fejlett látásuk és hallásuk miatt kiváló őrkutyák állatok mellé, emellett pedig gyorsak és mozgékonyak is. Az anatóliai juhászkutyáknak társaságra van szükségük és szeretnek barangolni.

hirdetes

Komondor

Erről a listáról nem hiányozhatnak a komondorok. Ezeknek a magyar kutyáknak hosszú, sűrű, filces tapintású tincseik vannak, ami kiváló védelmet nyújt számukra az időjárás és a farkasharapások elől is. A komondorok bundája intenzív karbantartást igényel, habár annak megritkításával ez az igény valamelyest csökkenthető. Súlyuk 36 és 45 kg, magasságuk pedig 65-70 cm között mozog. Rendkívül territoriális állatok és fáradhatatlanul vigyáznak otthonukra. Rengeteg társaságot igényelnek.

Kutyafajták, akik védik az állományt

Estrelai hegyikutya

Általában hosszú szőrűek, a hímek 40-50 kg között mozognak 66-74 cm magassággal. Jól kijönnek a gyerekekkel, de nagyon védekezőek az idegenekkel szemben. Hangos, fenyegető ugatásuk van. Az Estrelai hegyikutyák kifejezetten jól gondolkodnak önállóan és jelentős társasági igényük is van.

Pireneusi masztiff

A pireneusi masztiffok spanyolországi kutyafajták 54 és 68 kg közötti súlyúak és általában 74-76 cm magasra nőnek meg. Közepes vagy hosszú szőrük van, ami nem kevés ápolást igényel. Az idegeneket gyanúval fogadják, de amint megismerkednek velük, már nem tekintik őket veszélyforrásoknak. A pireneusi masztiffok kiválóan bánnak a gyerekekkel, és általánosságban kevesebbet is ugatnak, mint a legtöbb másik állományok őrzésére tenyésztett kutyafajta.

Spanyol masztiff

Az egyik legnagyobb őrkutya fajta. Magasságuk elérheti a 70-90 cm-t is, amihez 84-100 kg-os súly párosul. A spanyol masztiffok tartózkodónak és passzívnak tűnhetnek, azonban a fenyegetésekre erősen reagálnak. Olyan nagyra is megnőhetnek, hogy a melegebb, párásabb éghajlatok problémásnak bizonyulhatnak számukra. Nagy méretüknek köszönhetően hosszú ideig tart, míg teljesen felnőtté válnak.

Kutyafajták, akik védik az állományt

Abruzzói juhászkutya

Az abruzzói juhászkutyák az ókori Rómából származnak és kiválóan alkalmasak az állatállomány őrzésére. 32-45 kg-os súlyával és 64-76 cm-es magasságával könnyebben kezelhető fajtának számít, de ettől függetlenül nagyon védelmezőek és kiváló őrkutyák. Hosszú bundájuk van és habár alapból távolságtartóak, szeretik, ha gazdájuk foglalkozik velük. Az abruzzói juhászkutyáknak valamilyen feladatra van szükségük, és általában nem jó háziállatok. Rengeteg társaságra van szükségük.

hirdetes

Tátrai juhászkutya

A tátrai juhászkutyák gyengédek és higgadtabb személyiséggel rendelkeznek, éppen ezért jó választások lehetnek kisebb farmokra, ahová gyakrabban érkeznek látogatók. Súlyuk 36 és 59 kg között mozog, 66 és 71 cm-es magasságban. Hosszú bundájuk rendszeres ápolást igényel. A tátrai juhászkutyák sajátos módon viselkednek egy esetleges ragadozó felbukkanásakor – az őrzött állatok és a betolakodó között járőröznek és figyelmeztető ugatást hallatnak. Csak akkor támadnak, ha a ragadozó közelebb merészkedik.

Kuvasz

Egy másik magyar büszkeség – a kuvasz 41 és 50 kg közötti súlyúra és 71-74 cm magasságúra nő meg. Kifejezetten kedvelik az embereket, éppen ezért gyakran családi háziállatokként tartják őket. Az idegeneket intenzív elővigyázatossággal fogadják. Meglehetősen mozgékonyak és gyorsak, és általában messzebb tartózkodnak az állatállománytól mint néhány más őrkutya fajta. Sűrű fehér bundával rendelkeznek.

Kutyafajták, akik védik az állományt

Bolgár pásztorkutya, más néven karakacsan

Ezeket a kutyákat Bulgáriában tenyésztették a medvék és farkasok elleni védelem céljából. Súlyuk 32 és 50 kg magasságuk pedig 64-74 cm között mozog. Ebből a kisebb termetű őrkutya fajtából rövid és hosszúszőrű példányok is vannak. A karacsakanok gyengédek és békések a családtagokkal, de ettől függetlenül született védőkutyák, stabil és egyenletes temperamentummal.

Tibeti masztiff

Ezek a hatalmas kutyák a Himalájából származnak, ahol már több ezer éve használják őket védelmezésre. A legnagyobb kutyafajták közé tartoznak, és tőlük származik a többi masztiff fajta is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fonnyasztott szilázs

30—35% sza.-tartalom eléréséig előfonnyasztott zöldtakarmányból készített... Tovább

differenciálódás

az egyedfejlődés jellemző folyamata, amelyet a keletkező sejtek közötti alak- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok