Tudd meg te is, hogyan használhatod fel az akácfát

Használjuk fel az akácfát a kertben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akácfa a kertben

Érdekességek az akácfáról

Elnevezések:

Fehér akác, Robinie, falsche Akazie (német), Black locust (angol), Robinia (olasz), Belaja akacija (orosz), Robinier, faux acacia (francia ).

Igen sok országban egyszerűen akácfának nevezik.Ez tévedésre ad okot, mert emiatt egyesek összetévesztik a szubtrópusi, trópusi övezetben tenyésző valódi akácfajokkal (Acacia nemzetség).


Elterjedés:

J. Robin párizsi királyi főkertész sok egyéb növényfajjal együtt 1601-ben hozta be Észak-Amerikából Európába (a földtörténeti kutatások szerinti "harmadidőszakban" az akác már megtalálható volt Európában is). Európai elterjedése különösen Magyarországon volt példátlanul gyors. Ma a magyar erdők 20%-a akácos, és Európa egyetlen országában sincs annyi akácerdő (345 ezer ha), mint Magyarországon. ĺgy a fakereskedelemben nem véletlenül tekintik az akácot tipikus magyar fafajnak. A melegebb éghajlatot és a tápdús homok talajokat kedveli (klímaigénye a szőlőéhez hasonló). Európában Románia, Olaszország, Franciaország, Szerbia, Bulgária, Szlovákia és Ukrajna rendelkeznek jelentősebb állományokkal. Ma különösen gyorsan terjed Kínában és Dél-Koreában.

Magyar akác

Az akácot a homok megkötése céljából Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el Magyarországon. Hazánk egyes területein olyannyira jól érezte magát az akácfa, hogy számos új változatot hozott létre. A magyar akác ma már a vidéki táj jellegzetessége, ekkora kiterjedésű, tisztán akácerdők más tájakon nincsenek. A legkiválóbb méhlegelők egyike ez fa, a magyar méztermelés legnagyobb részét az akácméz adja.

Köhögés ellen favorit

A népi gyógyászat már régóta ismeri és használja a mézet számos betegség esetén. Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, továbbá erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre. A mézben található, 100-nál is több féle immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló aminosav, ásványi anyag, vitamin és enzim a természet erejével csökkenti a megfázás tüneteit. 

Májbetegeknek, allergiásoknak, cukorbetegeknek 

Májbetegeknek kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, mert a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra. A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása segíthet a gyomorsav túltengésben szenvedőknek, alacsonyabb savtartalma miatt. Az akácméz a legkevesebb virágport tartalmazó mézek egyike, így a virágporra allergiások is fogyaszthatják. Ez a mézfajta a cukorbetegek részére a legideálisabb választás lehet, alacsony szacharóz tartalma miatt, ugyanakkor javasolt csak kismértékben fogyasztani. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Melody MZ

Gombaölő permetezőszer a burgonya és a paradicsom védelmére.Hatóanyag: 90 g/kg iprovalikarb,... Tovább

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem