Akácfatermesztés, akácfa gondozása, akácfa felhasználása

Hirdetés

Az akác termesztésének és felhasználásának sajátosságai

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem olyan régen végre sikerült felvenni az akácfát, illetve az akácmézet a Hungarikumok listájára. A most következő cikkben bemutatjuk nektek az akácfa sajátosságait, felhasználásának lehetőséget és azt is megtudhatjátok, hogy miért bír ekkora jelentőséggel.

Akácfa felhasználása, akácfa termesztése, akácfa sajátosságai

 

Az akác egyike azoknak a fafajoknak, amelyek erdeinkben és fásításainkban a legnagyobb területet foglalják el. Hazánkban jelenleg közel 350 ezer ha-t borít akác, azonban az előrejelzések alapján az új erdőtelepítéseknek már várhatóan több mint 30%-át akácosok alkotják. Alföldi területeken jelentős mértékben elősegítették elterjedését fájának előnyös fizikai tulajdonságai, igen tartós volta és sok tekintetben könnyű megmunkálhatósága.

 

Termesztés


Állománynevelés szempontjából az akác hazai viszonyaink között kultúrfajnak tekintendő. Ezért eredményes nevelése igen belterjes, gyakran visszatérő és egyedi elbíráláson alapuló munkát igényel. A nevelési munka ilyen módozatát az akác sajátos tulajdonságai követelik meg, amely tulajdonságok egyszersmind meg is szabják a nevelővágások által elérni kívánt célokat.

Hirdetés

 

Az akác nálunk gyorsan növő fafajnak számít, és ez a tulajdonsága követeli meg a gyakori visszatérést. Olyan rendkívüli mértékben fényigényes, hogy oldalárnyék hatására a korona azonnal reagál: megszünteti oldalirányú terjeszkedését és az árnyékba jutott alsó ágak elszáradnak. Oldalirányú megvilágításban hatalmas koronát fejleszt, amely igen alacsonyról kezdődik, ennek következtében a törzs rendkívül rövid lesz. Az ilyen fákon a korona ágai, főleg az alsó ágak annyira megvastagodnak, hogy vastagságban fölveszik a versenyt a csúcshajtásból nőtt ágakkal, a törzs tehát a szó szoros értelmében szerteágazik. Az akácnak ez a tulajdonsága adja a legtöbb és a legnehezebben megoldható gondot az erdőnevelőnek.

Hirdetés

 

Neki kell megtalálnia jóformán állományonként az oldalmegvilágításnak azt a helyes mértékét, amikor a törzs magassági növekedése még számottevően nem csökken, nem képződik törzselágazódás, és mégis olyan méretű korona fejlődik, amely képes elegendő vastagsági növekedést biztosítani a törzs számára.

 

Felhasználása

 

Manapság már számos területen alkalmazhatjuk, nagyon elterjedt a kertépítők körében, játszóházakat, homokozókat, libikókát hoznak létre. Az építőiparban is nagyon jól fel lehet használni, például csodálatos teraszokat lehet létrehozni a segítségével, de akár kerti illetve beltéri bútorokat is alkothatunk könnyedén. De ha nem szeretnél bajlódni vele, akkor megoldják helyetted mások, én például a Robinia Group munkáit szerettem a legjobban, itt megtalálhatod a legjobb ajánlataikat.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-10-18

A fügefa eléggé kényes növény, éppen ezért fontos odafigyelnünk a fügefa átteleltetésénél néhány dologra. Mostani cikkünkben elmondunk pár hasznos tanácsot, amik segítenek abban, hogy sikeresen átteleltessük a fügefát!

2018-09-26

Sokan nem tudják, pedig könnyedén termeszthetünk saját kezűleg chiát, így nem kell sok-sok pénzt kiadni érte a boltban! Most megmutatjuk nektek is, hogyan termeszthettek otthon chiát, és hogyan használhatjátok fel ezt a csodálatos növényt!

2018-10-10

A vadgesztenyét számtalan módon fel lehet használni, mostani cikkemben megmutatom nektek a legjobb módszereket! Itt az alkalom, hogy te is alkalmazd a vadgesztenye gyógyító erejét!

2018-09-27

Egyre inkább elterjedt növény Magyarországon is a bougainvillea, éppen ezért most elmondom, hogyan lehet sikeresen átteleltetni ezt a gyönyörű növényt! Tudj meg mindent a bougainvillea teleltetéséről te is!

2018-09-20

Őszi talajtakarási tippek mindenkinek, ezekért a tanácsokért nem csak te leszel hálás, hanem az összes növényed! Alkalmazd te is ezeket az őszi talajtakarási ötleteket, nem fogod megbánni, ebben biztos vagyok!

2018-09-20

Télen is megtermelhetjük azokat a dolgokat, amikre szükségünk van, ez a cikk éppen ezért íródott. Most 11 olyan tanáccsal látunk el titeket, amik segítenek abban, hogy bőséges télikertet építsetek fel!

2018-09-13

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2018-10-08

A szőlőlekvár nemcsak egészséges, hanem még finom is, mindenkinek merem ajánlani! Mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthettek könnyedén szőlőből lekvárt, imádni fogjátok!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete

Kutatóintézet A Magyar Tudományos Akadémia Mezõgazdasági Kutatóintézete egymásra épülõ,... Tovább

asztag

a kévében betakarított kalászos gabonából rakott ->kazal, amely lehetővé tette az egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.