Akácfatermesztés, akácfa gondozása, akácfa felhasználása

Az akác termesztésének és felhasználásának sajátosságai

Hirdetés

Nem olyan régen végre sikerült felvenni az akácfát, illetve az akácmézet a Hungarikumok listájára. A most következő cikkben bemutatjuk nektek az akácfa sajátosságait, felhasználásának lehetőséget és azt is megtudhatjátok, hogy miért bír ekkora jelentőséggel.

Akácfa felhasználása, akácfa termesztése, akácfa sajátosságai

 

Az akác egyike azoknak a fafajoknak, amelyek erdeinkben és fásításainkban a legnagyobb területet foglalják el. Hazánkban jelenleg közel 350 ezer ha-t borít akác, azonban az előrejelzések alapján az új erdőtelepítéseknek már várhatóan több mint 30%-át akácosok alkotják. Alföldi területeken jelentős mértékben elősegítették elterjedését fájának előnyös fizikai tulajdonságai, igen tartós volta és sok tekintetben könnyű megmunkálhatósága.

 

Termesztés


Állománynevelés szempontjából az akác hazai viszonyaink között kultúrfajnak tekintendő. Ezért eredményes nevelése igen belterjes, gyakran visszatérő és egyedi elbíráláson alapuló munkát igényel. A nevelési munka ilyen módozatát az akác sajátos tulajdonságai követelik meg, amely tulajdonságok egyszersmind meg is szabják a nevelővágások által elérni kívánt célokat.

Hirdetés

 

Az akác nálunk gyorsan növő fafajnak számít, és ez a tulajdonsága követeli meg a gyakori visszatérést. Olyan rendkívüli mértékben fényigényes, hogy oldalárnyék hatására a korona azonnal reagál: megszünteti oldalirányú terjeszkedését és az árnyékba jutott alsó ágak elszáradnak. Oldalirányú megvilágításban hatalmas koronát fejleszt, amely igen alacsonyról kezdődik, ennek következtében a törzs rendkívül rövid lesz. Az ilyen fákon a korona ágai, főleg az alsó ágak annyira megvastagodnak, hogy vastagságban fölveszik a versenyt a csúcshajtásból nőtt ágakkal, a törzs tehát a szó szoros értelmében szerteágazik. Az akácnak ez a tulajdonsága adja a legtöbb és a legnehezebben megoldható gondot az erdőnevelőnek.

Hirdetés

 

Neki kell megtalálnia jóformán állományonként az oldalmegvilágításnak azt a helyes mértékét, amikor a törzs magassági növekedése még számottevően nem csökken, nem képződik törzselágazódás, és mégis olyan méretű korona fejlődik, amely képes elegendő vastagsági növekedést biztosítani a törzs számára.

 

Felhasználása

 

Manapság már számos területen alkalmazhatjuk, nagyon elterjedt a kertépítők körében, játszóházakat, homokozókat, libikókát hoznak létre. Az építőiparban is nagyon jól fel lehet használni, például csodálatos teraszokat lehet létrehozni a segítségével, de akár kerti illetve beltéri bútorokat is alkothatunk könnyedén. De ha nem szeretnél bajlódni vele, akkor megoldják helyetted mások, én például a Robinia Group munkáit szerettem a legjobban, itt megtalálhatod a legjobb ajánlataikat.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-07-26

Minden, amit tudni érdemes az olajfák gondozásáról, neveléséről, mostani cikkünkben mindent megtudhattok az olajfák neveléséről! Olvasd el írásunkat és tudj meg mindent az olajfákról!

2018-07-23

A tojáshéj abban is a segítségünkre lehet, hogy egészséges, finom és nagyon sok paradicsomot termesszünk! Mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a tojáshéj felhasználási lehetőségeit!

2018-08-10

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

2018-08-11

A szőlők egyik legnagyobb ellensége nem más, mint a lisztharmat. Éppen ezért írtunk most egy cikket, melyben mindent elmondunk a lisztharmatról, a lisztharmat jellemzőiről, a lisztharmat kezeléséről.

2018-07-13

A japán rózsáról fogok most ejteni néhány szót, cikkemben elmondom, milyen igényeket kell kielégíteni ahhoz, hogy a japán rózsa sokáig virágozzon! Ismerkedjünk meg közelebbről a meseszép japán rózsával!

2018-07-13

A neem olajról szerintem egészen idáig csak kevesen hallottak, pedig tényleg a természet egyik legnagyobb csodájáról van szó! Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a neem olajról!

2018-07-17

A fülbemászók nem csak ijesztően csúnya élőlények, hanem még kártékonyak is, éppen ezért hoztam el nektek ezt a cikket most. Nézzétek meg ti is, hogyan szabadulhattok meg könnyedén és hatékonyan a fülbemászóktól!

2018-08-11

Ha szeretnél valami igazán egyedit alkotni, akkor vess egy pillantást ezekre az ötletes, látványos, és többnyire újrahasznosított anyagokból elkészíthető „tündérkertekre”, amik garantáltan feldobják majd udvarod, vagy éppen kerted hangulatát!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

lappangási idő (inkubáció)

a —>kórokok érvényesülése, ill. a fertőzés és a betegség tüneteinek jelentkezése... Tovább

frigiditás

a hím állat az ivarzó nőstény jelenlétében, a nőstény pedig az —>ivarzás idején nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.