Akácfatermesztés, akácfa gondozása, akácfa felhasználása

Hirdetés

Az akác termesztésének és felhasználásának sajátosságai

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nem olyan régen végre sikerült felvenni az akácfát, illetve az akácmézet a Hungarikumok listájára. A most következő cikkben bemutatjuk nektek az akácfa sajátosságait, felhasználásának lehetőséget és azt is megtudhatjátok, hogy miért bír ekkora jelentőséggel.

Akácfa felhasználása, akácfa termesztése, akácfa sajátosságai

 

Az akác egyike azoknak a fafajoknak, amelyek erdeinkben és fásításainkban a legnagyobb területet foglalják el. Hazánkban jelenleg közel 350 ezer ha-t borít akác, azonban az előrejelzések alapján az új erdőtelepítéseknek már várhatóan több mint 30%-át akácosok alkotják. Alföldi területeken jelentős mértékben elősegítették elterjedését fájának előnyös fizikai tulajdonságai, igen tartós volta és sok tekintetben könnyű megmunkálhatósága.

 

Termesztés


Állománynevelés szempontjából az akác hazai viszonyaink között kultúrfajnak tekintendő. Ezért eredményes nevelése igen belterjes, gyakran visszatérő és egyedi elbíráláson alapuló munkát igényel. A nevelési munka ilyen módozatát az akác sajátos tulajdonságai követelik meg, amely tulajdonságok egyszersmind meg is szabják a nevelővágások által elérni kívánt célokat.

Hirdetés

 

Az akác nálunk gyorsan növő fafajnak számít, és ez a tulajdonsága követeli meg a gyakori visszatérést. Olyan rendkívüli mértékben fényigényes, hogy oldalárnyék hatására a korona azonnal reagál: megszünteti oldalirányú terjeszkedését és az árnyékba jutott alsó ágak elszáradnak. Oldalirányú megvilágításban hatalmas koronát fejleszt, amely igen alacsonyról kezdődik, ennek következtében a törzs rendkívül rövid lesz. Az ilyen fákon a korona ágai, főleg az alsó ágak annyira megvastagodnak, hogy vastagságban fölveszik a versenyt a csúcshajtásból nőtt ágakkal, a törzs tehát a szó szoros értelmében szerteágazik. Az akácnak ez a tulajdonsága adja a legtöbb és a legnehezebben megoldható gondot az erdőnevelőnek.

Hirdetés

 

Neki kell megtalálnia jóformán állományonként az oldalmegvilágításnak azt a helyes mértékét, amikor a törzs magassági növekedése még számottevően nem csökken, nem képződik törzselágazódás, és mégis olyan méretű korona fejlődik, amely képes elegendő vastagsági növekedést biztosítani a törzs számára.

 

Felhasználása

 

Manapság már számos területen alkalmazhatjuk, nagyon elterjedt a kertépítők körében, játszóházakat, homokozókat, libikókát hoznak létre. Az építőiparban is nagyon jól fel lehet használni, például csodálatos teraszokat lehet létrehozni a segítségével, de akár kerti illetve beltéri bútorokat is alkothatunk könnyedén. De ha nem szeretnél bajlódni vele, akkor megoldják helyetted mások, én például a Robinia Group munkáit szerettem a legjobban, itt megtalálhatod a legjobb ajánlataikat.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-12-06

A júdásfa bemutatása, gondozása

Ismerjétek meg ti is az egyik legérdekesebb, egyben legszebb növényt, mostani cikkemben a csodálatosan szép júdásfát mutatom be nektek! Tudjatok meg mindent a júdásfa gondozásáról, neveléséről!

2018-12-03

Az egyik legkedveltebb növény – A zamiopálma gondozása, nevelése

A zamiopálma gondozásáról, neveléséről osztok meg most veletek minden hasznos tudnivalót. Olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent a zamiopálmáról!

2018-12-06

Biztonságos növényvédők vethetnek véget az élelmiszerválsággal fenyegető hernyóinváziónak

Dollármilliárdos károkat okoznak a hernyók világszerte, most Afrika a legveszélyeztetettebb kontinens, de ha nem sikerül megoldani a gondot, akkor Európa is veszélybe kerül hamarosan!

2018-11-16

A pampafű gondozása, teleltetése

A pampafű az egyik legközkedveltebb növény, ami szinte minden egyes kertben megtalálható. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a pampafű gondozásáról, illetve a pampafű teleltetéséről.

2018-11-22

Minden nap egy fát ültetett a kihalt szigeten, elképesztő változás!

Elképesztő, amit ez a férfi tesz már sok-sok éve! Minden egyes nap elültet egy fát a kihalt szigeten…Most elmondjuk, miért csinálja ezt, illetve megmutatjuk azt is, hogyan néz ki ma a sziget!

2018-11-26

Minden a citromfa teleltetéséről

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2018-11-28

A legillatosabb szobanövények, amiknek a te lakásodban is helyük van!

Bemutatom a legillatosabb szobanövényeket, amelyeknek a te lakásodban is ott a helyük! Olvasd el cikkemet, és ismerd meg azokat a szobanövényeket, amik hihetetlenül illatosak!

2018-11-13

Ilyen táncot járnak a növények nap, mint nap!

A növények élnek, és mozognak, mi ezt viszont alig vesszük észre, mivel nem ülünk előttük, és nem figyeljük őket egész nap. Ezen a videón mindent látni fogsz, azt is, amire eddig nem gondoltál!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

alkalmazkodás (adaptáció)

az élő szervezetek azon tulajdonsága, hogy a megváltozott külső és belső feltételek... Tovább

agresszió

állatok között megnyilvánuló, ált. támadó magatartásforma. A fajon belüli a. az azonos... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.