Afrikai sertéspestis terjed Magyarországon

hirdetes

Borsodban is megjelent az afrikai sertéspestis

Szélesi Ferenc - Főkertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Afrikai sertéspestis

A fertőző sertésbetegségek, így az asp megelőzése szempontjából is hasznos tanácsok sertéstartók részére

l. Sertésvásárlás előtt mindig konzultálj állatorvosoddal. Sertést másik állattartótól, vagy állatorvosi ellenőrzés alatt álló állatvásáron csak a megfelelő szállítási bizonylatokkal együtt vásárolj meg.

2. Ne vásárolj sertéseket ismeretlen személyektől, különösen személygépkocsi utánfutókról olcsón eladásra kínált, jelöletlen állatokat.

3. A megvásárolt sertéseket kb. egy napig különítsd el saját állományodtól.

4. Rendszeresen takarítsd és fertőtlenítsd a sertések tartási helyét, az etetésre és itatásra használt eszközöket.

5. Ne keress fel olyan sertéstartó udvart, ahol az állatok megbetegedtek, még a szomszéd, vagy közeli ismerős erre irányuló kérésére sem.

6. Ha házisertéseket is tartó vadász vagy, akkor kerüld el azt, hogy sertéseid a vaddisznók zsigereléséből/feldolgozásából származó nyesedékhez hozzájussanak. A vadászaton használt öltözékét és lábbelit cseréld le, mielőtt sertéseket itatni vagy etetni akarod.

hirdetes

7. Amennyiben a település külterületén tartasz sertéseket, akkor azok vaddisznókkal való közvetlen érintkezését akadályozd meg a kerítés megerősítésével. Vaddisznók által megdézsmált takarmányt ne adj sertéseidnek, és a vaddisznók által összetúrt, azok ürülékével szennyezett szalmakazlat se használj almozásra.

8. Állataid megbetegedését, vagy váratlan elhullását mindig jelentsd be a településen dolgozó állatorvosnak. Elhullott sertéseid szakszerű ártalmatlanításának módját beszéld meg az állatorvossal.

9. Az Európai uniós és ennek megfelelően a hazai jogszabályok tiltják az állati eredetű melléktermékek közé tartozó élelmiszerhulladék (közismertebb néven „konyhamoslék”) sertésekkel (más élelmiszertermelő állatokkal) való etetését, mivel ez számos fertőzőbetegség terjesztője lehet. Ebből a szempontból különösen veszélyesek az autópályák és az országos főutak mellett lévő kamionparkolók területéről összegyűjtött, állati eredetű élelmiszerek maradékát is tartalmazó hulladékok. A szállodákból, éttermekből, közkonyhákból származó élelmiszer-hulladék esetében is fokozott a járványügyi kockázat. Éppen ezért nem csak a jogszabályi tilalom, de saját állatállományod védelme érdekében se etesd élelmiszerhulladékot sertéseiddel!

hirdetes

10. Ne adj, és ne kérj kölcsön a sertések ápolásához, ellátásához használt eszközöket, szerszámokat.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-02

Hogyan ültessünk át egy vitorlavirágot? – Útmutató lépésről-lépésre

A megfelelő virágzás érdekében érdemes átültetnünk a vitorlavirágot időszakonként, hogy elegendő tápanyaghoz jusson. Nézd meg útmutatónkat az átültetéshez!

2023-10-02

Minden, amit tudnod kell az eukaliptusz neveléséről és metszéséről

Ha szeretnél eukaliptuszt nevelni, vagy már rendelkezel egyel, és gondozni szeretnéd, ebben a cikkben mindent megtudhatsz a nevelésükről és metszésükről.

2023-10-02

Hogyan kell metszeni a petrezselymet a bokrosabb növényhez – egyszerű tippek petrezselyem termesztéshez

A petrezselymet sokan termesztik saját kertjükben vagy otthoni konyhakertben, mivel frissen szedve a legjobb ízélményt nyújtja. Petrezselyem metszésével dúsabb bokrot kapunk!

2023-10-02

Így nevelhetsz hidegtűrő banánfákat egy trópusi kertben, még hűvösebb éghajlaton is

A banánfa általában a trópusi és szubtrópusi klímákat kedveli, és a meleg időjárásban rendkívül jól nő. Azonban hidegebb éghajlaton is nevelhetünk banánfát!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-10-02

A főváros különleges mókusparkja egész ősszel ingyenesen látogatható

Lehetne jobb őszi programot találni, mint a természetben sétálni, ücsörögni, kicsit lelassulni és mókusokat, madarakat nézegetni? Mutatjuk merre van a mókuspark!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

antioxidáns

azok az anyagok, amelyek a biol. folyamatokban, a közönséges hőmérsékleten levő légtérben... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés