Áfonya termesztése - Nevelhetünk mi is saját áfonyát, meg is mutatom, hogyan!

hirdetes

Így neveld áfonyádat a kertetben!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Áfonya termesztése otthon

Az áfonya metszése

Az elültetést követően az áfonyabokrok 5–6 éven belül fognak igazi terméshozamost produkálni, de már az első években is fognak virágozni, és apró bogyók is megjelennek. Ezeket a virágrügyeket az első két év során vissza kell vágni, hogy a növény ne erre használja a táperőt, hanem a bokrosodásra, erősödésre összpontosítson. A telepítést követő 3. és 4. évet követően évente rendszeresen metszeni kell a bokrokat, erre leginkább a tél vége a legjobb, mikor még nincsen virágzás.

Először az elhalt, beteg ágakat kell eltávolítani, a vékony vesszőket is le kell nyesni, de ha túl sűrű az ágazat, akkor is ritkítani kell. A 3–4 évnél idősebb ágakat is ki kell vágni, 6–8 erős és friss hajtást kell meghagyni.

hirdetes

Az áfonya műtrágyázása

Érdemes az áruházakban kapható Rhododendron földet is beszerezni, ilyen név alatt lehet megvásárolni. A szakértők azt ajánlják, hogy az első évben ne használjunk műtrágyákat, mert a gyökerek a sóra érzékenyen reagálhatnak. Ha megerősödtek, akkor tehetünk rájuk ammónium-szulfátot. Természetes műtrágyaként gyapotmagot is érdemes kipróbálni, ez nagyban segíti a növény fejlődését.

hirdetes

Áfonyatermelés az erkélyen

Nagyobb cserépben, vagy hordóban az erkélyen is termelhetünk áfonyát. Amire figyelnünk kell, hogy savanyú földbe ültessük és évente kétszer organikus műtrágyával ápoljuk. Az áfonyának nincs szüksége folyamatos napsütésre, ezért ha erkélyen próbálkozunk a termesztésével, próbáljunk meg neki valamennyi árnyékot biztosítani.

Illetve a locsolásról se feledkezzünk meg. Mivel az áfonyának alapvetően nagy a helyigénye, ezért előfordulhat, hogy kevesebb, vagy kisebb szemű gyümölcs lesz rajta, mint a kertben termő áfonyán. A téli időszakban is kint hagyhatjuk az erkélyen, de takargassuk be, hogy el ne fagyjon a gyökere.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

További cikkek ebben a témában


Mv 500 (Mv 502)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

fajlagos lefolyás

a vízgyűjtő terület egységnyi részére (ha, km2) egy meghatározott időben (év, évszak,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem