A gyönyörű abélia virág a házikertben

hirdetes

Hogyan termesztjük és gondozzuk Abeliát

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abelia nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. Sok vita folyik magáról az Abelia nemzetségről, mivel a modern DNS-tesztek bebizonyították, hogy a nemzetség néhány korábban elismert tagja lényegesen különbözik egymástól. Különféle kertészeti szakértők különböző nómenklatúra-struktúrákat ismernek fel, vagy csökkentik az Abelia nemzetség méretét, vagy átsorolják ezeket a fajokat a Linnea nemzetség tagjai közé.

abélia gondozása

Az Abélia


Az Abélia néven ismert cserjéknek számos gyakori azonosítója van. Ezek a cserjék hegyes, ovális alakú leveleket hoznak, amelyek gyakran sárga vagy zöldek, rózsaszín, narancssárga, bronz vagy bordó részletekkel. Egyesek sokszínűek vagy tarkaak, sőt az évszakok változásával színüket is megváltoztatják. Virágaik csőszerűek, és gyakran fehér, rózsaszín vagy sárga színűek. Sok virágos növénytől eltérően az abelia cserjék virágzási időszaka hosszú, tavasztól őszig tart.

Abelia gondozása


Miután megtelepedett, az abelia növények rendkívül könnyen gondozhatók, és nagyon kevés karbantartást igényelnek. Ennek ellenére színes lombozatukkal és hosszú virágzási időszakukkal bőséges színnel és vizuális érdeklődéssel jutalmazzák a kertészt. Élénk lombozatuk gyakran változtatja színét a vegetációs időszakban, és hosszan tartó virágaik vonzzák a kolibrieket, lepkéket és más beporzókat. Ezeket a növényeket ritkán érintik a kártevők és betegségek, bár a lisztharmat, az antracnóz és a levéltetvek problémákat okozhatnak.

Ezeket a cserjéket a legjobb kora tavasszal vagy kora ősszel ültetni, amikor enyhe a hőmérséklet. Válasszon olyan helyet, ahol sok napsütés és gazdag, jól vízelvezető talaj található. Ültesse az abeliát egy lyukba, amely kétszer olyan széles, mint a gyökérszerkezet, és lehetővé teszi, hogy a gyökérrendszer teteje kissé a talaj felett legyen.

hirdetes

Az abelia fényigénye


Az Abelia teljes napon és részleges árnyékban is termeszthető. Ha azonban olyan helyre ülteti őket, ahol teljes a napfény, élénkebb lombszínek és egészséges virágzás érhető el. Az intenzív nyári melegben termesztett növények számára előnyös a délutáni árnyék.

Az abelia talaj igénye


Bár az abelia növények termékeny, jól vízelvezető és nedves talajban fejlődnek, jól tolerálják a különböző talajviszonyokat. Ültetés előtt ajánlott komposzttal kiegészíteni a talajt, mivel ezek a növények a szerves anyagokban gazdag talajban teljesítenek a legjobban. A talaj pH-értékének enyhén savasnak kell lennie az optimális növekedés érdekében.

Az abelia vízigénye


Ezek az alacsony karbantartást igénylő növények a telepítés után szárazságtűrők. A legjobban azonban rendszeres öntözés mellett teljesítenek. Különösen a melegebb nyári hónapokban érdemes hetente egyszer vagy kétszer öntözni az ábéliákat, hogy élettel teli és egészséges legyen. Hagyja, hogy a talaj megszáradjon, mielőtt újra öntözi. A mély és ritka öntözés jobb az abeliák számára, mint az enyhe és rendszeres öntözés.

hirdetes

Az abelia hőmérséklet és páratartalom szükséglete


Az Abelia növények sokféle éghajlati tartományban termeszthetők, kívánt termesztési zónák az egyes fajták sajátos igényeitől függenek.

Az abelia trágyázása


Az Abelia cserjéknek előnyös a szerves anyagokban gazdag talaj. Évente adjon hozzá komposztot a szükséges tápanyagok biztosítása és a talaj megfelelő vízelvezetése érdekében. Ezen túlmenően, ha a növényt kora tavasszal lassan felszabaduló cserjeműtrágyával látják el, az abeliáknak azt a lendületet adják, amelyre szükségük van egy újabb növekedési évhez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert virág