A gyönyörű abélia virág a házikertben

hirdetes

Hogyan termesztjük és gondozzuk Abeliát

ZH

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abelia nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. Sok vita folyik magáról az Abelia nemzetségről, mivel a modern DNS-tesztek bebizonyították, hogy a nemzetség néhány korábban elismert tagja lényegesen különbözik egymástól. Különféle kertészeti szakértők különböző nómenklatúra-struktúrákat ismernek fel, vagy csökkentik az Abelia nemzetség méretét, vagy átsorolják ezeket a fajokat a Linnea nemzetség tagjai közé.

abélia gondozása

Az Abélia


Az Abélia néven ismert cserjéknek számos gyakori azonosítója van. Ezek a cserjék hegyes, ovális alakú leveleket hoznak, amelyek gyakran sárga vagy zöldek, rózsaszín, narancssárga, bronz vagy bordó részletekkel. Egyesek sokszínűek vagy tarkaak, sőt az évszakok változásával színüket is megváltoztatják. Virágaik csőszerűek, és gyakran fehér, rózsaszín vagy sárga színűek. Sok virágos növénytől eltérően az abelia cserjék virágzási időszaka hosszú, tavasztól őszig tart.

Abelia gondozása


Miután megtelepedett, az abelia növények rendkívül könnyen gondozhatók, és nagyon kevés karbantartást igényelnek. Ennek ellenére színes lombozatukkal és hosszú virágzási időszakukkal bőséges színnel és vizuális érdeklődéssel jutalmazzák a kertészt. Élénk lombozatuk gyakran változtatja színét a vegetációs időszakban, és hosszan tartó virágaik vonzzák a kolibrieket, lepkéket és más beporzókat. Ezeket a növényeket ritkán érintik a kártevők és betegségek, bár a lisztharmat, az antracnóz és a levéltetvek problémákat okozhatnak.

Ezeket a cserjéket a legjobb kora tavasszal vagy kora ősszel ültetni, amikor enyhe a hőmérséklet. Válasszon olyan helyet, ahol sok napsütés és gazdag, jól vízelvezető talaj található. Ültesse az abeliát egy lyukba, amely kétszer olyan széles, mint a gyökérszerkezet, és lehetővé teszi, hogy a gyökérrendszer teteje kissé a talaj felett legyen.

hirdetes

Az abelia fényigénye


Az Abelia teljes napon és részleges árnyékban is termeszthető. Ha azonban olyan helyre ülteti őket, ahol teljes a napfény, élénkebb lombszínek és egészséges virágzás érhető el. Az intenzív nyári melegben termesztett növények számára előnyös a délutáni árnyék.

Az abelia talaj igénye


Bár az abelia növények termékeny, jól vízelvezető és nedves talajban fejlődnek, jól tolerálják a különböző talajviszonyokat. Ültetés előtt ajánlott komposzttal kiegészíteni a talajt, mivel ezek a növények a szerves anyagokban gazdag talajban teljesítenek a legjobban. A talaj pH-értékének enyhén savasnak kell lennie az optimális növekedés érdekében.

Az abelia vízigénye


Ezek az alacsony karbantartást igénylő növények a telepítés után szárazságtűrők. A legjobban azonban rendszeres öntözés mellett teljesítenek. Különösen a melegebb nyári hónapokban érdemes hetente egyszer vagy kétszer öntözni az ábéliákat, hogy élettel teli és egészséges legyen. Hagyja, hogy a talaj megszáradjon, mielőtt újra öntözi. A mély és ritka öntözés jobb az abeliák számára, mint az enyhe és rendszeres öntözés.

hirdetes

Az abelia hőmérséklet és páratartalom szükséglete


Az Abelia növények sokféle éghajlati tartományban termeszthetők, kívánt termesztési zónák az egyes fajták sajátos igényeitől függenek.

Az abelia trágyázása


Az Abelia cserjéknek előnyös a szerves anyagokban gazdag talaj. Évente adjon hozzá komposztot a szükséges tápanyagok biztosítása és a talaj megfelelő vízelvezetése érdekében. Ezen túlmenően, ha a növényt kora tavasszal lassan felszabaduló cserjeműtrágyával látják el, az abeliáknak azt a lendületet adják, amelyre szükségük van egy újabb növekedési évhez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-23

Te kidobod a banánhéjat? Pedig ez a legértékesebb kertészeti alapanyag!

Te is kidobod a banánhéjat? Tudtad, hogy ez a legértékesebb kertészeti alapanyag, főzéshez, és bőr tisztításához is tökéletes, ahogyan pattanások ellen is?

2022-12-06

5 bevált módszer az orchidea életben tartásárához, virágoztatásához

Az orchideák nagyon csodás növények, amik csodássá varázsolhatják a lakásodat, csak néhány apróságra kell majd odafigyelned. Mutatjuk is az orchidea trükkjeit!

2022-12-06

Hogyan vedd rá a karácsonyi kaktuszodat, hogy virágozzon? Íme a 3 titok!

A megfelelő feltételek mellett a karácsonyi kaktusz az ünnepek után újra virágozhat. Íme a titok, hogy mit kell tenned, a februári ismételt virágzáshoz.

2022-11-03

Így őrizd meg a mikulásvirágok szépségét egész évben

Te tudtad, hogy mikulásvirágaidat életben tarthatod és virágozhatod egész évben is? Most le is rántjuk a leplet a titokról, hogy hogyan gondozd a mikulásvirágot.

2022-11-25

Rhipsalis fagyöngy kaktusz: Fagyöngy kaktusz termesztése

Kinek kellene egyszerű fagyöngy, amikor létezik ennél sokkal menőbb, sokkal extrább változatban is? Mutatunk mindent a fagyöngy kaktuszokkal kapcsolatban!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-06

Mennyei karácsonyi almalekvár receptek: narancsos és mákos almalekvár

Mutatunk kettő nagyon finom, és különleges karácsonyi almalekvár receptet, mákosat, valamint narancsosat, amit akár majd ajándékba is adhatsz karácsonykor!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lótenyésztés

tenyészcél alapján megkülönböztetnek sportcélú lótenyésztést, versenylótenyésztést,... Tovább

fonnyasztott takarmány

olyan zöldtakarmány, amelynek víztartalma jelentősen, kb. 30—70%-ra csökkent (tehát még... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert virág virágtermesztés