A titánbuzogány bemutatása - Ismerd meg a titánbuzogányt

hirdetes

Érdekes növény - A titánbuzogány

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Bemutatom a titánbuzogányt

A hosszantartó száraz vagy hűvös időszakok súlyos kárt tehetnek a titánbuzogányban. Ügyelj rá, hogy az alábbi körülmények között növekedhessenek!

Hőmérséklet és páratartalom

A titánbuzogány felelősségtudatos nevelése valóban komoly feladat. A páratartalom 80% kell legyen, a levegő hőmérséklete pedig lehetőleg 24°C felett. A 16°C-ot még úgy ahogy megtűri, egy rövid ideig de jobb elkerülni az ilyen hűvös levegőt körülötte.

Élettér

A titánbuzogány élettere elég tágas kell legyen, hogy a hosszú évek elteltével képes legyen befogadni a teljes méretű növényt – a levélszára kár 3 méter magasra is megnőhet! A rovaroktól nem kell igazán tartanod, azonban a gyökérfertőzések könnyedén végezhetnek növényeiddel. Ügyelj rá, hogy ne öntözd túl, és hogy mindig óvatosan bánj a hagymagumóval!

Fényigény

A titánbuzogánynak sok fényre van szüksége, de a déli forró napsütést már nem igazán kedveli, így a félárnyék a legideálisabb számára. Ilyen körülmények között nőnek a trópusi erdők alacsonyabb szintjein, ahová a sűrű lombozatok nem sok közvetlen fényt engednek be. Ezek a növények természetes fény mellett nőnek a legjobban. Ha plusz világítás mellett vagy kénytelen nevelni őket, akkor a legjobb eredmények érdekében igyekezz minél több napfényt is biztosítani nekik.

hirdetes

Öntözés

Fontos, hogy megfelelően locsold titánbuzogányodat. Két öntözés között hagyd kiszáradni a talaj felszínét, de ne az egész cserép talaját. E mellett persze ügyelned kell arra is, hogy ne áraszd el növényedet. A trópusi erdők talaja laza és nyitott, tehát még a heves esőzéseket is képes jól elvezetni (de a növényeknek mindig marad elegendő belőle). Ezt a természetes egyensúlyt kell évekig fenntartanod titánbuzogányod alatt.

Átültetés

A titánbuzogány egy óriási növény, amit fokozatosan egyre nagyobb és nagyobb cserepekbe kell átültetni. A hagymagumó, a levélnyél, és a pálmafaszerű levelek minden évben egyre nagyobbra nőnek. Télen nyugalmi időszakba szenderedik – ilyenkor a levelek és a levélnyél természetes módon elhervadnak és elrohadnak. A hagymagumó egy-két hónapig pihen a talajban, majd a következő szezon kezdetével egy új, előzőnél nagyobb levélnyelet növeszt.

Az átültetést ez alatt a nyugalmi időszak alatt érdemes megkezdeni, miután a levélnyél és a levelek elhervadtak. A hagymagumóról le kell mosni a rátapadt talajt, majd áthelyezni a gumót egy új, nagyobb cserépbe, ahol tovább növekedhet a következő szezonban. Amikor a hagymagumó eléri a 18-22 kilós súlyt, egy virágot kezd el növeszteni a megszokott levélnyél helyett. Ekkortól beszélhetünk kifejlett titánbuzogányról.

hirdetes

Trágyázás

Méretéhez képest a titánbuzogány étvágya nem mondható éppen rendkívülinek. Mérsékelt mennyiségű trágyázást igényel, kiegyensúlyozott összetételű készítményből a növekedési időszak elejétől egészen annak végéig. Ősszel fokozatosan csökkenteni kell az egyébként sem számottevő mennyiséget. Valójában elég mindössze néhány alkalommal felvinni egy adagot a talaj felszínére valamilyen organikus trágyából. Amennyiben folyékony készítményt használsz, egy egész keveset feloldhatsz belőle az öntözővízben, hogy minden locsoláskor kapjon belőle amíg év közben növekszik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl szóló 2006. évi LXXXVIII. törvény végrehajtásának szabályairól

Az itt közzétett, szám és kihirdetési idõpont nélküli rendelet még nem lépett hatályba,... Tovább

talajhasználat

a talaj termékenységének kiaknázása gazd. célra. Magába foglalja a —>talajműveléstől... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés