notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

Hirdetés

Érdekes növény-a Titánbuzogány

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre. Ezek a növények alakjukkal, előfordulási helyeikkel, ritkaságukkal kapták meg az érdekes jelzőt. Most bemutatjuk ezek közül a Titánbuzogányt. Több arborétumban is nyílik vagy már el is nyílt a titánbuzogány vagy óriáskontyvirág vagy kevésbé nyájas nevén hullavirág. Illethetnénk még szalonképtelenebb névvel is, a cikkből kiderült, hogy miért.

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A titánbuzogány (Amorphophallus Titanum) egyike a világ legnagyobb virágainak. Latin neve a görög amorphos és a phallus szóból ered, az első szó alaktalant, formátlant, az utóbbi péniszt jelent. A falloszra emlékeztető megjelenésű virág bűzös testszag kibocsátásával vonzza a beporzást végző rovarokat. A virág 72 órán át nyílik. Bűze és virágzásának előre megjósolhatatlan időpontja miatt virágzáskor méltán kerül az újságok címlapjára.

 

Napjaink legnagyobb Amorphophallus gyűjteménye Hollandiában, a Leiden-i Botanikus Kertben található, de számos különböző faj megtalálható a magántermelőknél és gyűjtőknél is. Számos afrikai fajt nevelnek a Bonni Egyetemi Botanikus Kertben is. A bonni botanikuskertben áprilisban virágzott.

 

A növény a kontyvirágfélék családjába (Araceae) tartozik. A család mintegy 1800 faja zömmel a trópusi és a szubtrópusi területeken él. Legnagyobbrészt lágyszárú növények, gyakran gumós rizómával. Termésük bogyó, a torzsavirágzatot egy buroklevél takarja. A Torzsa virágzat megvastagodott tengelyű füzérvirágzat. Ilyen virágzata van a gyékénynek és a kukoricának is. Az Amorphophallus nemzetségbe mintegy 170 faj tartozik. Az úgynevezett másodlagos (embertől visszafoglalt)  őserdők növényei. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A trópusi övezet különleges gumós növénye Nyugat-Szumátrában őshonos, Oroardo Beccari, a híres botanikus és felfedező fedezte fel 1878-ban Közép-Szumátrában. Magjait ő jutatta el a londoni Kew Garden számára. Tisztásokon, őserdőben és mészkőhegyekben él. A helyiek test-virágnak is nevezik (bunga bangkai), a virágzat undorító testszaga miatt.

 

Az érett gumó súlya 25-50 kg, de elérheti akár a 75 kg-t. Hajtása 3 méter magasra emelkedik a föld fölé, és egy óriási, 4 méter átmérőjű szeldelt levelet fejleszt, amely 1-2 évig él. A levél elöregedése után a növény néhány napig nyugalmi állapotba kerül. Majd új levelet és gyökérrendszert fejleszt. A nyugalmi időszakban fejlődik ki a virága. Miután a nyugalmi állapot hossza többé-kevésbé véletlenszerű, a vad populációk egyedei mind eltérő állapotban vannak, egyesek virágzanak, mások nem. A szakemberek még az sem világos, hogy miért van szüksége nyugalmi állapotra.

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A gumó nyugalomba vonulása után azonnal virágzani kezd. Egy időben csekély gyökérrendszert is fejleszt. A virágzat egy sziromlevél-szerű buroklevélből áll, amelynek belső oldala hússzínű, és egy beteg-sárga torzsából, amelyen sok, apró porzós és termős virág helyezkedik el. Óriás méreteit jól szemlélteti, hogy a torzsavirágzat mag akár mét méter magas és legalább egy méter átmérőjű. A virág nyílásakor a torzsa metabolikus úton hőt fejleszt, és rovarokat vonzó bűzt áraszt. A bűz legerősebben a virágnyílás kezdetén, a „szirom” kibomlásakor érződik. Feltehetően az éjszakai lepkéket és rovarokat invitálva megporzásra.

 

A növény meleg igényes, magas páratartalmat, és némi nyári árnyékolást kíván. Az erőteljes trágyázást meghálálja. A talaj nedvesen tartása még nyugalmi időszakban is követelmény.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-06-26

Júliustól jön a szigor - Tanfolyamhoz kötik a kutyatartást!

Szerintem ez egy nagyon jó hír, és bízok abban, hogy tényleg lesz látható eredménye is. Júliustól csak az tarthat kutyát, aki elvégzi ezt a tanfolyamot, részletek a cikkben!

2019-06-26

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

A szúnyogirtásnak számtalan veszélye van, melyekről az emberek többsége nem is tud semmit. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért olyan veszélyes a szúnyogirtás!

2019-07-19

Mire jó az okra, és hogyan termeszthetsz magadnak otthon?

Az egyik legnépszerűbb észak-afrikai zöldséget mutatom most be nektek, ami szerencsére egyre inkább kezd elterjedni Európában is. Tudjatok meg mindent az okráról!

2019-07-19

Így lehet neked is szüretelhető erdőkerted

Az erdőkerteknek számtalan előnye van, az emberek többsége viszont nem ismeri őket. Mostani cikkemben mindent elmondok az erdőkertekről, és azt is megtudhatjátok, hogy hozhattok létre erdőkertet!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

HEROSZ Állatotthon

Állatvédõ szervezet Mohácsi Gábor Cím: Budapest Brassói u. 90 1223 Magyarország ... Tovább

idomítás

az állatok viselkedésében bizonyos ->feltételes reflexeket kialakító emberi tevékenység.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8

Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés Tudomány webáruház