Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

Hirdetés

Érdekes növény-a Titánbuzogány

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre. Ezek a növények alakjukkal, előfordulási helyeikkel, ritkaságukkal kapták meg az érdekes jelzőt. Most bemutatjuk ezek közül a Titánbuzogányt. Több arborétumban is nyílik vagy már el is nyílt a titánbuzogány vagy óriáskontyvirág vagy kevésbé nyájas nevén hullavirág. Illethetnénk még szalonképtelenebb névvel is, a cikkből kiderült, hogy miért.

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A titánbuzogány (Amorphophallus Titanum) egyike a világ legnagyobb virágainak. Latin neve a görög amorphos és a phallus szóból ered, az első szó alaktalant, formátlant, az utóbbi péniszt jelent. A falloszra emlékeztető megjelenésű virág bűzös testszag kibocsátásával vonzza a beporzást végző rovarokat. A virág 72 órán át nyílik. Bűze és virágzásának előre megjósolhatatlan időpontja miatt virágzáskor méltán kerül az újságok címlapjára.

 

Napjaink legnagyobb Amorphophallus gyűjteménye Hollandiában, a Leiden-i Botanikus Kertben található, de számos különböző faj megtalálható a magántermelőknél és gyűjtőknél is. Számos afrikai fajt nevelnek a Bonni Egyetemi Botanikus Kertben is. A bonni botanikuskertben áprilisban virágzott.

 

A növény a kontyvirágfélék családjába (Araceae) tartozik. A család mintegy 1800 faja zömmel a trópusi és a szubtrópusi területeken él. Legnagyobbrészt lágyszárú növények, gyakran gumós rizómával. Termésük bogyó, a torzsavirágzatot egy buroklevél takarja. A Torzsa virágzat megvastagodott tengelyű füzérvirágzat. Ilyen virágzata van a gyékénynek és a kukoricának is. Az Amorphophallus nemzetségbe mintegy 170 faj tartozik. Az úgynevezett másodlagos (embertől visszafoglalt)  őserdők növényei. A következő oldalon még több érdekesség vár! 

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A trópusi övezet különleges gumós növénye Nyugat-Szumátrában őshonos, Oroardo Beccari, a híres botanikus és felfedező fedezte fel 1878-ban Közép-Szumátrában. Magjait ő jutatta el a londoni Kew Garden számára. Tisztásokon, őserdőben és mészkőhegyekben él. A helyiek test-virágnak is nevezik (bunga bangkai), a virágzat undorító testszaga miatt.

 

Az érett gumó súlya 25-50 kg, de elérheti akár a 75 kg-t. Hajtása 3 méter magasra emelkedik a föld fölé, és egy óriási, 4 méter átmérőjű szeldelt levelet fejleszt, amely 1-2 évig él. A levél elöregedése után a növény néhány napig nyugalmi állapotba kerül. Majd új levelet és gyökérrendszert fejleszt. A nyugalmi időszakban fejlődik ki a virága. Miután a nyugalmi állapot hossza többé-kevésbé véletlenszerű, a vad populációk egyedei mind eltérő állapotban vannak, egyesek virágzanak, mások nem. A szakemberek még az sem világos, hogy miért van szüksége nyugalmi állapotra.

Hirdetés

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

A gumó nyugalomba vonulása után azonnal virágzani kezd. Egy időben csekély gyökérrendszert is fejleszt. A virágzat egy sziromlevél-szerű buroklevélből áll, amelynek belső oldala hússzínű, és egy beteg-sárga torzsából, amelyen sok, apró porzós és termős virág helyezkedik el. Óriás méreteit jól szemlélteti, hogy a torzsavirágzat mag akár mét méter magas és legalább egy méter átmérőjű. A virág nyílásakor a torzsa metabolikus úton hőt fejleszt, és rovarokat vonzó bűzt áraszt. A bűz legerősebben a virágnyílás kezdetén, a „szirom” kibomlásakor érződik. Feltehetően az éjszakai lepkéket és rovarokat invitálva megporzásra.

 

A növény meleg igényes, magas páratartalmat, és némi nyári árnyékolást kíván. Az erőteljes trágyázást meghálálja. A talaj nedvesen tartása még nyugalmi időszakban is követelmény.

 

Forrás: Kertlap.hu

 

Világszerte nagyon sok érdekesebbnél érdekesebb növénnyel találkozhatunk, ha kicsit odafigyelünk a természetre.

 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-10

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Felszámolták a focipályát, hogy létrehozhassanak egy biogazdaságot a helyén – Ezzel megmentették az egész iskolát, és jobb életet biztosítanak a gyerekek számára!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2017-05-18

7 SEO (keresőoptimalizálás) trend, amiket érdemes követni 2017-ben

Marketingesek figyelem! A keresőoptimalizálás, a SEO egyre fontosabbá ugyanakkor egyre nehezebbé válik, hidd el, fontosabb, mint a közösségi média marketing!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
523 810
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 555 600
Közösség

takarmánykeverő

feladata a különféle őrölt takarmánykomponensek, ->premixek egyenletes összekeverése.... Tovább

hullaliszt

állati hullákból és élelmiszeripari hulladékokból előállított nagy fehérjetartalmú takarmány. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8

Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés Tudomány webáruház