A szobanövények átültetése

Hogyan kell átültetni a szobanövényeket?

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szobanövényeink időnként átültetést igényelnek. A leggyakoribb ok erre az, hogy előbb vagy utóbb kinövik növénytartójukat, és nagyobb helyre lesz szükségük, hogy egészségesen nőhessenek tovább. A szobanövények átültetése egy olyan feladat, amit nem csak a kertészeknek kell ismerniük, hanem mindenkinek, aki élő növényeket tart otthonában. Íme minden, amit tudnod kell!

Ültessük át a szobanövényeket

A szobanövények átültetése

A szobanövények átültetéséhez általában agyagból készült növénytartókat (pl. cserepeket) és tőzegalapú komposztot (vagy tápanyagban gazdag virágföldet) ajánlott használni, persze az utóbbi első sorban az adott növény igényeitől függ. Jobb híján persze műanyag cserepeket is használhatsz.Az átültetés előtt áztasd az agyagcserepet vízbe, hogy megszívják magukat, és ne szívják ki a nedvességet a komposztból.

Habár a cserepeket többféle méretben is beszerezheted, általában 6, 8, 13 és 25 cm-es átmérőjűekre lesz szükséged.  Amikor egy szobanövény már akkora, hogy nem lehet átültetni, akkor „cserélned” kell alatta a komposztot. Ehhez először is el kell távolítanod a komposzt felső rétegét (2,5-4 cm vastagságban), majd helyettesíteni azt friss komposzttal. Habár az ekkora növények gyökerei általában elég erősek, légy óvatos, nehogy mégis megsértsd őket ilyenkor. 

 

A szobanövények átültetése lépésről lépésre

Elég csak néhány átültetést elvégezned, és az alábbi lépéseket már fejből is tudni fogod. Kezdjük is! Először is öntözd meg szobanövényedet egy nappal az átültetés előtt. Tisztíts meg egy nagyobb cserepet, amibe majd átkerül növényed. Az átültetéskor helyezd ujjaidat a cserépre, a gyökérlabda fölé, majd fordítsd a cserepet fejjel lefelé. Kezdd el határozottan, de nem erőszakosan paskolni a cserép alját, hogy a gyökérlabda kicsússzon a cserépből.

Ha nem sikerül, akkor egy nem túl éles késsel óvatosan lazítsd meg a komposztot a cserép fala mentén (ne túl mélyen, vigyázz a gyökerekre!) Ha kavicsokat vagy más anyagot használtál a vízelvezetés javítására, akkor távolítsd el ezeket a gyökérlabdából, hogy a gyökerek szabadabban legyenek. Egy tiszta, nagyobb méretű, fertőtlenített cserép már készen kell álljon az átültetésre. Ebbe helyezz némi friss komposztot (vagy a virágföldet, ha azt használsz), majd annak közepére a növény gyökérlabdáját. Ügyelj rá, hogy a gyökérlabda teteje a cserép pereme alatt legyen, hogy további friss komposzttal temethesd be.

Így ültesd át biztonságosan szobanövényeidet

Ha a növény a megfelelő helyre került, szórj a gyökérlabdára és melléje további komposztot, hogy kitöltsd a hézagokat. Fontos, hogy ne nyomkodd le a komposztot, mert ettől tömörré válik, és a gyökerek nehezen tudnak majd mozogni és tovább nőni benne. Átültetés után végül alaposan öntözd meg növényedet. Ne felejtsd el ráhelyezni a cserepet az alátétjére, hogy legyen hová kifolynia a felesleges víznek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

NK Thermo (NX 3411 (SYNG 3))

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A kalászkapelyva alapja nem,... Tovább

üzemi öltöző

a ->szociális épületek része, rendszerint önálló épület (esetenként portásfülkével,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény