notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A most 125 éves Növényvédelmi Kutató Intézet (mai nevén: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete) azért válhatott a magyarországi agrárkutatás nemzetközi élvonalba tartozó mûhelyévé, mert mindig megbec

Hirdetés

A Növényvédelmi Kutatóintézet a hazai agrárkutatások fellegvára

Hornok László
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A most 125 éves Növényvédelmi Kutató Intézet (mai nevén: MTA Növényvédelmi Kutatóintézete) azért válhatott a magyarországi agrárkutatás nemzetközi élvonalba tartozó mûhelyévé, mert mindig megbecsülte kiemelkedô egyéniségeit. Erélyesebben fogalmazva: mindig a kiemelkedô egyéniségeit becsülte meg!
A Növényvédelmi Kutatóintézet a hazai agrárkutatások fellegvára, Növényvédelem havilap, Hornok László

Ez azért történhetett így – nehéz idôkben is – mert az Intézet élén nagy formátumú vezetôk álltak, akik köztiszteletnek örvendtek, és méltán élvezték egy szakmailag és emberileg egyaránt értékes intézményi közösség támogatását.

Kiváló, termékeny, igazi alkotói légkör jellemezte az Intézetet, amely tényleg a lehetô legjobb munkára ösztönzött mindenkit. Léteztek a valós példaképek, akik ráadásul páratlan önzetlenséggel támogatták a fiatalokat, és nem nyirbálták meg a szükségesnél erôsebben az alkotói szabadságot. A jó példa, az alkotói szabadság és a tisztességes ambíciók együttesen tették lehetôvé azt, hogy az Intézet a hatvanas-nyolcvanas években a legszûkebb nemzetközi élvonalba illô teljesítményekre volt képes, miközben meglehetôsen szerény körülmények között éltünk és dolgoztunk.

Hirdetés

Ne tagadjuk, a környezet és a korszellem is kedvezett az aranykor megteremtéséhez. Sikeres volt a magyar mezôgazdaság, kedvezô a nemzetközi tudományos légkör, és okos döntések születtek a felsôbb tudománypolitikában. A legfontosabb tényezô azonban az volt, hogy azokban az idôkben egy-egy tudományos siker megszületésében az egyéni tehetség játszotta a fôszerepet. Ha két-három okos és tettre kész ember összefogott egy-egy tudományos gondolat vagy ötlet megvalósítására, az szinte biztos sikert hozott. Ma már óriási csoportok, gondosan összehangolt nemzetközi együttmûködés, nagyon jó felszereltség és hatalmas anyagi támogatás kell ahhoz, hogy valóban figyelemre méltó eredmények szülessenek. Az egyéni virtus és az atomizált témák kora lejárt, szervezett iparrá vált a kutatás, ami stratégiai irányváltásra kényszeríti a hazai intézményeket is.

Hirdetés

Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetét azonban nem féltem, mert ma is jó erôk alkotják a magvát, s bizonyára megtalálják az új kihívások kezeléséhez vezetô leghelyesebb utat. Ehhez kívánok elszántságot, bölcsességet, türelmet és sok sikert!

 


Gödöllô, 2005. november 1.


Hornok László
egyetemi tanár
az MTA lev. tagja

Növényvédelem 41 (12), 2005

Forrás: Növényvédelem

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

fajtahibrid

két növény- v. állatfajta keresztezéséből létrejött utód. Minél eltérőbb... Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek nemzeti szabályozásról szóló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.8