Minden amit tudni kell a mentáról

Bemutatkozik a menta - mit kell tudni róla?

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A menta egy olyan növény, melynek rengeteg változatával találkozhatunk, főleg íze, gyógynövény mivolta és díszítő természete miatt szeretik. Erős növény, évelő, és a legtöbb évszak időjárásának ellenáll. Néhány fajtája már az emberek által kreált, mint például a borsmenta. Ugyanakkor, mindnél vigyázni kell, ne törjön be ültetvényeseidbe.

A menta

Története


Az árvacsalánfélék e része nagyrészt Ázsiából származik. A középkorban gyógyhatásai végett lázcsillapítóként használták. 


A menta termesztése: gyerekjáték, amennyiben odafigyelsz rá


Mindegyik menta ellenáll a rossz időjárási viszonyoknak, télen akár a -20˘C-t, nyáron a 40°C-t is átvészelik. Tehát ezt a növényt könnyű lesz termesztened, és ez különösen kifizetődő, ugyanis évelő.


Viszont nagyon egyszerűen betörhet kerted minden pontjára. Hogy ezt elkerüld, jobban teszed, ha egy cserépbe ülteted. Társnak választhatsz hozzá oregánót, kakukkfüvet, vagy bármilyen egyéb fűszernövényt.


Milyen környezetet teremtsen neki?


Hogy kivirágozzon, a menta általában a vizes talajt kedveli, mely gazdag humuszban. Hogy elkerüld leveleinek kiszáradását, helyezd félárnyékos, szélvédett helyre. A kerted közepére ültetve el fogja zavarni a legtöbb rovart, így védve többek között brokkolid, káposztád, paradicsomaid. Viszont kerülje a sárgarépa, kukorica, és uborka környékét. 


Mielőtt tavasszal elültetnéd (április/május), készítsd elő a talajt számára, gyomlálással és komposztálással. 


Hogyan ültessem?


A mentát lehet magjából ültetni, de mivel azok nagyon kicsik, így a csírázási arányuk is nagyon alacsony, véletlenszerű. Ezért igyekez belőlük többet elvetni, hogy sikerrel járj. Egyszerűbb megoldás viszont a dugványozás.


Amennyiben nem cserépbe ülteted, igyekezz a magokat 30 cm-enként elhelyezni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diallél keresztezés

több fajtával v. vonallal az összes lehetséges keresztezési kombinációk elvégzése. Tovább

fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés