notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz.

Hirdetés

A méhek leköszöntek, de nem lesz katasztrofális a gyümölcstermés

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz. Minden bizonnyal a sárgabarack és a szilva ezek közé a gyümölcsök közé fog tartozni.

A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz.

 

 

 

 

Kevés méh, várható terméskiesés – Csendesek voltak a gyümölcsösök

Szokatlan csend volt idén tavasszal a gyümölcsösökben. A virágzó fák körül sok helyen szinte nem is zümmögtek a méhek. A márciusi intenzív havazások a legfiatalabb méhgenerációk pusztulását okozták. Az áprilisi 25 fokok pedig robbanásszerű és tömeges virágzást okoztak a gyümölcsfáknál. Az utánpótlás nélkül maradt méhek egyszerűen nem bírtak megbirkózni ekkora beporzásra váró virágtömeggel.

Kevés méh, várható terméskiesés – A szeszélyes időjárás betett a méheknek

A januárban szaporodásnak indult méhek nem voltak felkészülve a márciusi hidegre. A hűvös idő miatt a beporzásra kirepülő dolgozók nem bírták a távokat és elpusztultak, vagy visszahúzódtak a kaptárokba. A királynők a zord időre való tekintettel pedig leálltak a petézéssel. A soron következő tavalyi méhgeneráció szintén megtizedelődött. Olyan idősek voltak, hogy koruknál fogva már nem bírták az akácot begyűjteni, így szintén kevésbé tudtak részt venni a gyümölcsfák beporzásában.
Hirdetés
Sorozatosan ez már a negyedik olyan éve a méhészeknek, amikor az időjárás keresztbe tesz a méheknek. 2010-ben a sok eső, 2011-12-ben pedig az aszályos időjárás következtében fellépő virágpor hiány tizedelte a méhállományt. Ilyenkor sokkal érzékenyebbek a kolóniák a különböző betegségekkel szemben. Van például olyan alföldi méhészet, ahol nyolcszáz méhcsalád közül pár tucat maradt meg április végére.

Kevés méh, várható terméskiesés – Bármi jöhet még

A méhek munkájának hiánya leginkább az úgynevezett önmeddő gyümölcsfáknál okoz problémákat. Ezeknél a fáknál nélkülözhetetlen az idegen beporzás és pont akkor nem volt hatékony a méhek munkája, amikor tömegével virágoztak a gyümölcsfák. Kevésbé érintettek ebben az esetben az öntermékeny fák. Kisebb terméskiesésre lehet náluk számítani.
A megtizedelt méhállomány és a hirtelen jött felmelegedés okozta problémák mértéke majd csak hosszabb távon fog kitisztulni. Termőre fordulástól a szüretig még sok idő fog eltelni. Addig még bármilyen időjárás-változás keresztbe tehet a kertészeknek. Jelenleg a nagy gyakoriságú és valószínűségű jégesőktől kell tartani, ami további terméskiesést okozhat. 
Hirdetés

Kevés méh, várható terméskiesés – Az összeérő virágzások jót is tettek

Jó hír, hogy a kevés méh ellenére áprilisban optimális volt a hőmérséklet, nem volt számottevő eső és a virágpor koncentrációja is ideális volt. Normális esetben a korán és a későn virágzó fák nem találkoznak, de idén nem volt köztük különbség időben. Ennek köszönhetően az eltérő fajtájú, önmeddő fák be tudták egymást porozni. Azok a termelők jól jártak, akik több gyümölcsfajtát tartanak egymás közelében, így a tavaszi szelek be tudták porozni az olyan önmeddő gyümölcsfákat, mint a Pándy-meggy, Althann ringló, I. H. Hale őszibarack, stb.
 
Kevés méh, várható terméskiesés
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 216
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 565 337
Közösség

számjegyvezérléses szerszámgép

más néven NC (Numerical Control) gép olyan automata megmunkálógép, amely szánjainak... Tovább

burgonyabogár irtása gombával

újabban a burgonyabogár gyérítésére ajánlják a Beauveria bassiana nevű gombát. A talajba... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 109

Átlagos értékelés: 4.8

Gazdaság