A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz.

A méhek leköszöntek, de nem lesz katasztrofális a gyümölcstermés

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz. Minden bizonnyal a sárgabarack és a szilva ezek közé a gyümölcsök közé fog tartozni.

A kelekótya tavaszi időjárás nem kedvezett a méhpopulációnak. Emiatt lesznek olyan gyümölcsök idén, amelyekből az átlagnál kevesebb lesz.

 

 

 

 

Kevés méh, várható terméskiesés – Csendesek voltak a gyümölcsösök

Szokatlan csend volt idén tavasszal a gyümölcsösökben. A virágzó fák körül sok helyen szinte nem is zümmögtek a méhek. A márciusi intenzív havazások a legfiatalabb méhgenerációk pusztulását okozták. Az áprilisi 25 fokok pedig robbanásszerű és tömeges virágzást okoztak a gyümölcsfáknál. Az utánpótlás nélkül maradt méhek egyszerűen nem bírtak megbirkózni ekkora beporzásra váró virágtömeggel.

Kevés méh, várható terméskiesés – A szeszélyes időjárás betett a méheknek

A januárban szaporodásnak indult méhek nem voltak felkészülve a márciusi hidegre. A hűvös idő miatt a beporzásra kirepülő dolgozók nem bírták a távokat és elpusztultak, vagy visszahúzódtak a kaptárokba. A királynők a zord időre való tekintettel pedig leálltak a petézéssel. A soron következő tavalyi méhgeneráció szintén megtizedelődött. Olyan idősek voltak, hogy koruknál fogva már nem bírták az akácot begyűjteni, így szintén kevésbé tudtak részt venni a gyümölcsfák beporzásában.
Sorozatosan ez már a negyedik olyan éve a méhészeknek, amikor az időjárás keresztbe tesz a méheknek. 2010-ben a sok eső, 2011-12-ben pedig az aszályos időjárás következtében fellépő virágpor hiány tizedelte a méhállományt. Ilyenkor sokkal érzékenyebbek a kolóniák a különböző betegségekkel szemben. Van például olyan alföldi méhészet, ahol nyolcszáz méhcsalád közül pár tucat maradt meg április végére.

Kevés méh, várható terméskiesés – Bármi jöhet még

A méhek munkájának hiánya leginkább az úgynevezett önmeddő gyümölcsfáknál okoz problémákat. Ezeknél a fáknál nélkülözhetetlen az idegen beporzás és pont akkor nem volt hatékony a méhek munkája, amikor tömegével virágoztak a gyümölcsfák. Kevésbé érintettek ebben az esetben az öntermékeny fák. Kisebb terméskiesésre lehet náluk számítani.
A megtizedelt méhállomány és a hirtelen jött felmelegedés okozta problémák mértéke majd csak hosszabb távon fog kitisztulni. Termőre fordulástól a szüretig még sok idő fog eltelni. Addig még bármilyen időjárás-változás keresztbe tehet a kertészeknek. Jelenleg a nagy gyakoriságú és valószínűségű jégesőktől kell tartani, ami további terméskiesést okozhat. 

Kevés méh, várható terméskiesés – Az összeérő virágzások jót is tettek

Jó hír, hogy a kevés méh ellenére áprilisban optimális volt a hőmérséklet, nem volt számottevő eső és a virágpor koncentrációja is ideális volt. Normális esetben a korán és a későn virágzó fák nem találkoznak, de idén nem volt köztük különbség időben. Ennek köszönhetően az eltérő fajtájú, önmeddő fák be tudták egymást porozni. Azok a termelők jól jártak, akik több gyümölcsfajtát tartanak egymás közelében, így a tavaszi szelek be tudták porozni az olyan önmeddő gyümölcsfákat, mint a Pándy-meggy, Althann ringló, I. H. Hale őszibarack, stb.
 
Kevés méh, várható terméskiesés
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízület (félbeszakított összeköttetés)

a gerincesek csontvázrendszerének mozgékony összeköttetése. Az egyszerű ízületben két, az... Tovább

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság