notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Japán kutatók szerint különböző helyzetekben nem csak a kutyák farokcsóválása, hanem az arckifejezésük is sok mindent elárul a hangulatukról. Kutyák hangulata, agrár, mezőgazdaság

Hirdetés

A kutyák is mosolyognak

K. V.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Japán kutatók szerint különböző helyzetekben nem csak a kutyák farokcsóválása, hanem az arckifejezésük is sok mindent elárul a hangulatukról.

A kutyák is tudnak mosolyogni?

 

Szemöldökükkel és fülükkel jeleznek

A kutatók nagy sebességű kamerákkal figyelték meg a kutyák számára kellemes vagy kellemetlen helyzetekben az arckifejezésüket. Az eredményekből az derült ki, hogy a kutyák számára kellemes helyzetben, például a gazdi hazaérkezésekor a bal szemöldöküket kicsit felemelik. Új emberrel való találkozás során a bal fülüket kicsit hátracsapták, viszont ha valamilyen kellemetlen tárggyal, például körömcsipesszel kerültek szembe, akkor a jobb fülüket mozgatták.

 

A kutyák is tudnak mosolyogni?

A kutatók szerint nehéz magyarázatot találni arra, hogy a kutyák miért a szemöldökök és a fülek mozgatásával reagálnak egyes szituációkra. Általában a kutyák füle jól jelzi az aktuális hangulatukat, tehát az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált kutyák az idegen emberekkel óvatosabbak voltak. Az, hogy megemelik a szemöldöküket azt jelzi, hogy a kutyák nagy figyelmet szentelnek gazdájuknak, mikor hazaérkeznek. 

Hirdetés
A kutyák is tudnak mosolyogni?

A vizsgálatban 12 kutya vett részt, melynek során a kutyákat függönyök elé állították, és a másik oldalra idegen embereket és a gazdikat állították. A kutyák arcára színes pontokat ragasztottak, ezek segítették a kamerás képek elemzését. Az eredmények és a kamerás képek alapján, ha az elhúzott függöny mögött egy ember állt, a kutyák szemöldöke feljebb szökött, de szemmel láthatóan még magasabbra emelték, ha a gazdájukat látták meg a függöny túloldalán. A szakemberek szerint a kutyák arcán megfigyelhető érzelmek vegyesek, mert annak örülnek, hogy látják a gazdájukat, de mivel nem tudnak hozzájuk odamenni, ezért szomorúak.

Hirdetés
A kutyák is tudnak mosolyogni?

A vizsgálat eredményei összefüggenek egy korábbi kutatással is, melynek során azt vizsgálták, hogy az emberek milyen érzelmeket ismernek fel a kutyákon. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy még a kutyát nem tartó emberek is meg tudják különböztetni a kutyák alapvető hangulatait – ilyen például a boldogság, szomorúság, meglepettség, félelem, ijedtség. Mindez a több ezer éves ember-kutya kapcsolat hatása. 

 

Korábbi kutatásokból kiderül, hogy a kutyák is képesek értelmezni és felismerni az ember hangulatait és arckifejezéseit, amely szintén a közös múltnak tudható be. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
462 909
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
462 909
Közösség

ikrek (gemini)

egyidejűleg világrajött, egyazon vemhességből származó magzatok; lehetnek egypetés ikrek,... Tovább

talajsimító

egyszerű, házilag is elkészíthető eszköz, amely a megművelt talaj felszínének... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok