Egy japán tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében az almák íze édesebbé, állaguk viszont „lisztesebbé” válik. Klímaváltozás hatása az almára, alma, almafajták, klímaváltozás, globális felmelegedés, agrár, mezőgazdaság

A klímaváltozás hatással van az alma ízére

K. V., GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

alma

+Érdekességek az almáról

1. A régészek bizonyítékot találtak arra, hogy az emberek már i. e. 6500 óta esznek almát.

2. Az almatermesztés tudományát pomológiának nevezik.

3. A világon több mint 7500 almafajta létezik - az Egyesült Államokban körülbelül 2500 fajtát termesztenek. Ezek közül körülbelül 100-at értékesítenek kereskedelmi forgalomban. Az alma a második legértékesebb gyümölcs, amelyet az Egyesült Államokban termesztenek (az első a narancs).

4. Az almát mind az 50 államban termesztik, de csak 36 államban termesztik kereskedelmi céllal. A legnagyobb termelő államok Washington, New York, Michigan, Pennsylvania, Kalifornia és Virginia.

5. A világ legnagyobb termelő megyéi Kína, az Egyesült Államok, Törökország, Lengyelország és Olaszország.

6. A világon a legtöbb almát még mindig kézzel szedik.

7. Az amerikaiak egy főre vetítve több almát esznek, mint bármely más gyümölcsöt. Az USDA Economic Research Service szerint egy átlagos amerikai körülbelül 16 font friss almát és 28 font feldolgozott almát, például gyümölcslevet, almabort vagy mártást fogyaszt, ami összesen körülbelül 44 fontot jelent fejenként és évente.

8. Az alma a globális piacnak köszönhetően egész évben kapható az élelmiszerboltokban, de az északi féltekén jellemzően már júliusban és novemberben is almaszezonnak számít. Szeptember és október a csúcshónapok.

9. Ha valaha is elgondolkodtál azon, hogy miért úszik az alma, az azért van, mert 25 százalékban levegőből áll, ami lehetővé teszi számunkra, hogy egy hordó vízben almáért ússzunk.

10. A közös őszi partijáték, az almáért való bólogatás a kelta újévi hagyományból indult, amelynek célja a lehetséges jövendőbeli társak meghatározása volt.

11. Az alma szobahőmérsékleten akár 10-szer gyorsabban érik, mint ha hűtőben tárolják.

12. Az almafáknak legalább négy-öt év kell ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjenek. Némelyiknek akár 10 évre is szüksége van.

13. Az Egyesült Államokban termesztett tíz legfontosabb fajta a következő: Gala, Red Delicious, Granny Smith, Fuji, Golden Delicious, Honeycrisp, Mcintosh, Rome, Cripps Pink és Empire.

14. Egy átlagos fa 840 font gyümölcsöt terem.

15. Egy gallon almabor elkészítéséhez körülbelül 36 alma szükséges.

16. George Washington egyik hobbija az almafák metszése volt.

17. Az alma a rózsafélék családjába tartozik, amelyhez a körte, az őszibarack, a cseresznye és a szilva is tartozik.

18. Amikor John Glenn, az első amerikai, aki Föld körüli pályára állt, felszállt első űrrepülésére, préselhető tubusokban pürésített almaszószt vitt magával.

19. A Guinness-rekordok szerint a legnagyobb almahéjat Kathy Wafler Madison készítette az észak-amerikai Rochesterben 1976. október 16-án. A díjnyertes héj 172 láb 4 hüvelyk hosszú volt.

20. Az első amerikai almáskertet 1625 körül William Blackstone telepítette a bostoni Beacon Hillen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

frakcionált zöldnövényliszt

olyan betakarítási móddal (kettős kasza- és felhordószerkezet) v. a szárításkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet