Egy japán tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében az almák íze édesebbé, állaguk viszont „lisztesebbé” válik. Klímaváltozás hatása az almára, alma, almafajták, klímaváltozás, globális felmelegedés, agrár, mezőgazdaság

A klímaváltozás hatással van az alma ízére

K. V., GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy japán tanulmány szerint a globális felmelegedés következtében az almák íze édesebbé, állaguk viszont „lisztesebbé” válik.

alma

Japán kutatók vizsgálták az almafajtákat

Japán kutatók több mint 40 éve vizsgálnak Fuji és Tsugaru almafajtákat Nagano és Aomori prefektúra ültetvényein, ahol is többek közt a globális felmelegedés hatásait vizsgálják a gyümölcsösökben. Az átlagos hőmérséklet évtizedenként itt 0,31 – 0,34 oC-kal emelkedik, ezért ideális a terület az ilyen célú vizsgálatokra. A tanulmányozás során úgy zárták ki az egyéb külső tényezőket, hogy 40 éven keresztül változatlan volt a termesztési eljárás és a fajtaállomány.

A klímaváltozás miatt édesebb az alma

A globális időjárás hosszú távú változása hatással volt a növekedésre és a gyümölcsfák aktivitására, ami befolyásolta, hogy az alma mikor és hogyan érik. A hőmérsékletben és a csapadék mennyiségében bekövetkező változások például az almafák korai virágzását okozták, így aztán más kulcsfontosságú időpontokra is kihatással volt, mint a rügyfakadás, vagy a teljes virágba borulás időpontjára.
 
A japán tudósok rájöttek, hogy az almafák korai virágzása és az éréskori magasabb hőmérséklet jelentős hatással vannak a gyümölcs ízére és szerkezetére. A két almafajtán végzett 30-40 éves kísérlet alatt az almák egyre kevésbé váltak savassá, vagyis édesebbek lettek. Ugyanezen vizsgálati időszak alatt az almák puhábbá váltak valószínűleg a jegesedés elkerülése végett, azonban így a tárolhatóságuk időkorlátja lecsökkent. 
Japán Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutató Intézetének (NARO) munkatársai szerint az eredmények azt sugallják, hogy az alma tulajdonságai idővel változnak annak ellenére, hogy a fogytaszók ezeket a finom, apró változásokat nem érzékelik.

Egyre feltűnőbbek lesznek az alma sajátosságaiban bekövetkező változások

Ha a globális felmelegedés továbbra is folytatódik, az almák ízében és szöveti sajátosságaiban bekövetkező változások egyre feltűnőbbek lesznek a korai virágzásokkal és a táplálékérlelési időszak alatti magas hőmérséklettel.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

onánia

a hímek párosodás nélküli magömlése. Kutyák a megmerevedett hímvesszőt a hashoz v. az... Tovább

veseelégtelenség (urémia, uraemia)

A vese (->kiválasztószervek) működésének felborulásával járó súlyos állapot, melynek oka... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet