notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A bambuszt tartják a jövő szuper növényének sokoldalúsága miatt.

Hirdetés

A jövő zöld aranya

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A bambuszt tartják a jövő szupernövényének sokoldalúsága miatt. Textíliát, épületeket, és ételeket egyaránt lehet készíteni belőle. Ezek mellett kiválóan újrahasznosítja a szén-dioxidot, ezért hatékonyan csökkenti az üvegházhatást és nem utolsó sorban munkát teremt a harmadik világ szegény országaiban élőknek.

A bambuszt tartják a jövő szupernövényének sokoldalúsága miatt.

A bambusz megítélése pozitív változáson megy keresztül napjainkban. Sokan a 21. század fájának is nevezik. Közel másfél ezer felhasználási módja ismert a zoknitól egészen a nagy teherbírású épületszerkezetekig. Felhasználásának sokrétűségében csakis az emberi kreativitás szabhat határt.

 

Nagyobb üzlet, mint a keményfa

 

Egyes becslések szerint a bambusz piaca eléri a 10 milliárd dollárt, ami a Bambusz Világszövetség szerint akár öt éven belül megduplázódhat. A bambusz a világ leggazdaságosabb és leghatékonyabb növénye. Az újonnan telepített bambuszültetvényeken 4-5 éven belül elkezdődhet a gazdasági tevékenység és évente lehet utána kitermelni. Hatalmas előnyt jelent a fapiacon a bambusz elképesztően gyors növekedése, ellentétben más trópusi keményfákkal, amelyeket a telepítést követő 15. - 20. évben lehet csak kitermelni és újabb 15-20 évet kell várni a következő kitermelésükkel.
A bambuszt tartják a jövő szupernövényének sokoldalúsága miatt.

A harmadik világ egyes országainak kitörési pont lehet

 

Kína már hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számít köszönhetően annak, hogy időben sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Azonban a fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. Nicaragua keleti részén a helyi lakosság szolgálatába vonta a korábban haszontalannak tekintett növényt. Mára már újabbnál újabb bambuszültetvények növekednek a térségben. Nicaragua gazdasági döntése kifizetődő, hiszen csak egy keskeny karibi folyó választja el az országot a mértéktelen „étvágyú” Egyesült Államok piacától.

Hirdetés


Válasz lehet a tömeges munkanélküliségre is

 

Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is. Az eddig munkanélküli emberek nagy része, köztük nők is megélhetésüket tudják biztosítani a bambuszból. A bambusszal szembeni elvárások olyan nagyok, hogy a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa, a világon elsőként kibocsátotta a bambuszkötvényt. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói 15 év alatt 500 százalékos profitot szeretnének realizálni ezekkel a kötvényekkel.

A bambuszt tartják a jövő szupernövényének sokoldalúsága miatt.

Fa vagy fű?

 

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismeretes. Legfőbb előfordulási helye Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Habár a fűfélék családjába tartozik, sokan mégis bambuszfának hívják, mivel némely faj a megfelelő körülmények következtében 20 méternél magasabbra is nőhet.

Hirdetés


Válasz a jövőnek

 

Fenntarthatóság szempontjából a bambusz az egyik legsikeresebb és legzöldebb építőanyag. Arról nem beszélve, hogy olyan erős, mint a faanyag, viszont gyorsabban növekszik, sokkal rendszeresebben aratható és esztétikus mintázatú. Ha ezt a sokoldalú alapanyagot ötvözzük az előre gyártott, elemes építészettel, új dimenziók nyílhatnak meg a zöld, fenntartható építészet terén. Ha pedig figyelembe vesszük még azt is, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit végre kiszorítja a piacról a kiváló szén-dioxid megkötő tulajdonságú bambusz, kijelenthetjük, hogy ez egy igazán előremutató ötlet, ami pozitívan hat a jövőre nézve is.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
147 294
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 731 469
Közösség

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

adó-visszaigénylés

az ált. forgalmiadó-rendszerben előf. pénzügyi művelet. Az —>általános forgalmi adói... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 4.8

Növénytermesztés