A bambusz felhasználása, sokoldalúsága

A jövő zöld aranya- a bambusz

Kucsma Vivien, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A bambuszt tartják a jövő szupernövényének sokoldalúsága miatt. Textíliát, épületeket, és ételeket egyaránt lehet készíteni belőle. Ezek mellett kiválóan újrahasznosítja a szén-dioxidot, ezért hatékonyan csökkenti az üvegházhatást és nem utolsó sorban munkát teremt a harmadik világ szegény országaiban élőknek.

A bambusz- a jövő szupernövénye

A bambusz felhasználási lehetőségei

A bambusz megítélése pozitív változáson megy keresztül napjainkban. Sokan a 21. század fájának is nevezik. Közel másfél ezer felhasználási módja ismert a zoknitól egészen a nagy teherbírású épületszerkezetekig. Felhasználásának sokrétűségében csakis az emberi kreativitás szabhat határt.

Nagyobb üzlet, mint a keményfa

Egyes becslések szerint a bambusz piaca eléri a 10 milliárd dollárt, ami a Bambusz Világszövetség szerint akár öt éven belül megduplázódhat. A bambusz a világ leggazdaságosabb és leghatékonyabb növénye. Az újonnan telepített bambuszültetvényeken 4-5 éven belül elkezdődhet a gazdasági tevékenység és évente lehet utána kitermelni. Hatalmas előnyt jelent a fapiacon a bambusz elképesztően gyors növekedése, ellentétben más trópusi keményfákkal, amelyeket a telepítést követő 15. - 20. évben lehet csak kitermelni és újabb 15-20 évet kell várni a következő kitermelésükkel.

A harmadik világ egyes országainak kitörési pont lehet

Kína már hosszú ideje bambusztermesztő nagyhatalomnak számít köszönhetően annak, hogy időben sikeresen kiaknázta a növekvő keresletből adódó lehetőségeket. Azonban a fejlődő világ is felismerte az ebben rejlő lehetőségeket. Nicaragua keleti részén a helyi lakosság szolgálatába vonta a korábban haszontalannak tekintett növényt. Mára már újabbnál újabb bambuszültetvények növekednek a térségben. Nicaragua gazdasági döntése kifizetődő, hiszen csak egy keskeny karibi folyó választja el az országot a mértéktelen „étvágyú” Egyesült Államok piacától.


Válasz lehet a tömeges munkanélküliségre is

Mindezek mellet a bambusztermesztés pozitív hatással van a helyi mezőgazdasági munkások helyzetére is. Az eddig munkanélküli emberek nagy része, köztük nők is megélhetésüket tudják biztosítani a bambuszból. A bambusszal szembeni elvárások olyan nagyok, hogy a brit EcoPlanet Bamboo nevű cég, amely a nicaraguai Rio Kama ültetvény tulajdonosa, a világon elsőként kibocsátotta a bambuszkötvényt. A legnagyobb értékű, 50 ezer dolláros kötvények megvásárlói 15 év alatt 500 százalékos profitot szeretnének realizálni ezekkel a kötvényekkel.

Fa vagy fű?

A bambusz a perjefélék családjába tartozó évelő, örökzöld növény. Több mint ezer faja ismeretes. Legfőbb előfordulási helye Északkelet-Ázsiától Délkelet-Ázsián át egészen Északkelet-Ausztráliáig terjed. Habár a fűfélék családjába tartozik, sokan mégis bambuszfának hívják, mivel némely faj a megfelelő körülmények következtében 20 méternél magasabbra is nőhet.


Válasz a jövőnek

Fenntarthatóság szempontjából a bambusz az egyik legsikeresebb és legzöldebb építőanyag. Arról nem beszélve, hogy olyan erős, mint a faanyag, viszont gyorsabban növekszik, sokkal rendszeresebben aratható és esztétikus mintázatú. Ha ezt a sokoldalú alapanyagot ötvözzük az előre gyártott, elemes építészettel, új dimenziók nyílhatnak meg a zöld, fenntartható építészet terén. Ha pedig figyelembe vesszük még azt is, hogy az esőerdők mindössze egyszer kivágható fáit végre kiszorítja a piacról a kiváló szén-dioxid megkötő tulajdonságú bambusz, kijelenthetjük, hogy ez egy igazán előremutató ötlet, ami pozitívan hat a jövőre nézve is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

lapálysertés

—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés