A jótékony meggy – Ezért fogyassz belőle minél többet!

hirdetes

Elfeledett csodagyümölcs – A jótékony meggy bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A meggy bemutatása, a meggy jótékony hatásai

A meggy tápanyagértéke, gyógyhatása

A meggy az egyik leghatékonyabb antioxidánsunk, savanyú íze távol tartja a vírusokat, emellett vértisztító hatása is van. 100 gramm megy 52 kcal energiát, 0,8 gramm fehérjét, 0,4 gramm zsírt, 11 gramm szénhidrátot, 0,3 gramm nyersrostot tartalmaz, emellett a meggyben találhatunk szerves savakat, ásványi anyagokat, többféle vitamint és nem utolsósorban biológiailag aktív anyagokat is. Glükóztartalma is jelentős, a szőlő után a meggyé a legmagasabb (100 grammonként 6,1 gramm). A fekete ribiszke után a meggy az egyik legsavasabb gyümölcsünk, ezt az almasav-, borostyánkősav-, és citromsavtartalmának köszönheti. 

A meggy jótékony hatásai

A meggynek anyagcsereélénkítő, frissítő hatása van, ezt a benne található szerves anyagoknak, vitaminoknak köszönheti, mivel ezeket a természetes vegyületeket az emberi szervezet teljes mértékben képes haszonsítani. A meggyben található antioxidánsok nagyon fontosak az emberi szervezet számára – összesen 17 vegyületet találhatunk meg benne, melyek közül kiemelkedik a melatonin, az ellagsav valamint a flavonoid. Azért ezeket emeltem ki, mert a melatonin azon felül, hogy antioxidáns, szabályozza az öregedést is, a flavonoid pedig véd az érfalat károsító folyamatok ellen, gyulladásgátló hatású és enyhíti az ízületi megbetegedéseket is. 

hirdetes

A meggy gyógyító hatású

A meggy vértisztító (ásványianyagtartalma miatt), erősíti a szívizom működését, megszünteti a szívritmus-elégtelenséget. Használható köszvény esetén is, de hasznos érbetegségek ellen, lúgosító hatásával képes újra megnyitni a kapilláris ereket. A meggy vízhajtó hatású, használhatjuk ödéma esetén is. A meggyben található gyümölcssavak hatnak a bélmozgásra, B-vitamin tartalma segíti az emésztést, és még az idegrendszerre is kiválóan hat.

hirdetes

Meghűlés esetén is hasznát vehetjük a meggynek, a meggylé pedig az egyik a legjobb szer a betegség leküzdésében. Ez azért van, mert a vírusok képtelen szaporodni a rendkívül savanyú környezetben, nem is képesek megélni. A meggyben A-, és C-vitamin természetes környezetben fordul elő, ez is segít a betegség leküzdésében és az immunrendszer erősítésében. 

Mikor hat a legjobban a meggy?

A meggy fogyasztása akkor a leghatásosabb, ha a fáról történik, de készíthetünk belőle meggylét is, ami nagyon hatásos a betegségek ellen, fogyasszunk belőle naponta 2-4 pohárral. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


16/2007. (III. 22.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs