A jótékony meggy – Ezért fogyassz belőle minél többet!

hirdetes

Elfeledett csodagyümölcs – A jótékony meggy bemutatása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A meggyet már az ókorban ismerték, az idők során viszont sajnos sokan elfelejtkeztek róla. Pedig a meggy hihetetlenül egészséges, számos jótékony hatással rendelkezik, ráadásul termesztése nem annyira bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Nézzük, miért olyan fantasztikus gyümölcs a meggy! 

A meggy bemutatása, a meggy jótékony hatásai

Egy kis meggytörténelem

A meggy egy csonthéjas maggyümölcs, valamint az azt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. Már az ókorban is ismerték a meggyet, leginkább a Földközi-tenger vidékén, illetve Perzsiában. Magyar neve finnugor eredetű, ez azt is jelzi, hogy a honfoglalás előtt is ismerték őseink. Több magyar helységnév (Megyaszó, Medgyesegyháza), és családnév jelzi korai ismertségét, elterjedését.

Magyarországon a meggy termesztésének és fogyasztásának hagyománya van, ennek köszönhetően világviszonylatban is az egyik legnagyobb meggytermelő országként vagyunk számon tartva. Mégis azt mondtam a címben, hogy „elfeledett csodagyümölcs” – ezt azért tettem, mert sajnos a házikertekben egyre ritkábban lehet vele találkozni (legalábbis nekem ez a tapasztalatom). 

hirdetes

A meggy bemutatása pár szóban

A meggyfának nagyon sok és sokféle fajtája van. A meggy fája sötétszürke kérgű, a cseresznyénél rövidebb életű. Vesszői idősebb korában lecsüngenek, levelei hasonlítanak a cseresznye leveleihez, fényesek, virágzata bogernyő, nemesebb fajtái önmeddők. A meggy íze sokféle lehet, vannak egészen édeskés fajták, és nagyon savanyú változatok is – de az mindegyik fajtára igaz, hogy az érés előrehaladtával egyre édesebbek. A meggyet azért többségében a savanyú íz határozza meg, a legtöbben pedig emiatt kedvelik, vagy éppen nem kedvelik. 

A meggy termesztése

A meggyfa kiváló alkalmazkodóképességgel van megáldva, tág éghajlati határok között termeszthető, a téli hideget jobban viseli még a cseresznyénél is (Amerikában folytak kísérletek, kiderült, hogy a fás részek még elviselték a -35 Celsius fokos hideget is). Tenyészidőszak alatti optimális hő-, és fényigénye hasonló a cseresznyéhez, viszont a meggy termesztési övezete valamivel hűvösebb övezetben van, és nagyobb a téli hidegigénye is.

hirdetes

A meggy vízigénye közepes, viszont a késői érésű, genetikailag kisebb gyümölcsű fajták mérete növelhető öntözéssel. A legjobb meggy májusban kezd el pirulni, néhány fajtája követi, de egyik sem múlja felül (sem ízben, sem tartalomban) a májusi meggyet. A frissen telepített fa korán kezd teremni, és hamarosan bő termésben lesz része. Most pedig nézzük, miért kellene mindenkinek sok-sok meggyet fogyasztania, a következő oldalon megmutatom, mi mindenre jó a meggy, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK)

Kutatóintézet Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK), illetve annak... Tovább

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs