Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

hirdetes

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hó a kertben

A hó hátrányai


A hónak három jelentős hátránya van, mind megkerülhető.


Súlya, mely túl nagy felhalmozódás esetén károsíthatja a legkényesebb növényeket, eltorzíthatja legapróbb alakjait, és letörhet néhány ágat.


Az esetleges tartóssága végett képes lehet „megégetni” növényeid néhány, már a földfelszín felett lévő részét. Egy túl sokáig jelen lévő „kabát” a gyep sárgulását is okozhatja. Próbáld meg elkerülni a pázsiton való járkálást, ugyanis az kárt tehet a fűszálakban. Mindenesetre, nyugodj meg, ezt majd az első nyírás tavasszal megoldja. A valóságban, nem a kerted flórájának, inkább faunájának jelent nagyobb problémát a hó – de kimondottan a hideg. Fagyott víz, táplálékforráskiesések, megkopasztott fák… De egyik sem olyan, melyet ne lehetne orvosolni.

hirdetes


Néhány jó szokás


Távolítsd el a vastag „kabátot” cserjéidről; óvatosan rázd meg tűlevelűidet, túlterhelt kaméliáidat, illetve minden növényedet, mely hajlamos lehet a deformálódásra.

Konyhakertedben figyelj oda fűszernövényeidre, akik megéghetnek, ha a hótakaró hosszú ideig megmarad, és ne felejtsd el leszedni a téli takarójukról a havat, ugyanis az is enged a súly alatt. Viszont máshol igyekezz megőrizni a fehér lepelt, hogy óvja növényeid a fagytól. Ne hord, nyomd, formáld azt össze.

Készíts egy járatot, egy utat, mit egyszer kijársz, s utána azon közlekedsz, így az összetömörödött hó se sok helyen fogja bántani pázsitodat.

hirdetes

Amikor a kert faunájához érünk, nagy segítséget nyújthatsz neki.

A tél beköszöntével, kitelepíthetsz néhány óvóhelyet, fadobozt, rönkhalmot, terrakotta edényeket, szalmaágyat, és elhalt levélkupacokat.

Gondolj a madarakra, akikkel ilyenkor könnyen megbarátkozhatsz – nehéz helyzetükre való tekintettel. Biztosít számukra néhány élelemforrást – téli bogyós cserjéket, vágatlan évelőket, veteményesek maradványait. Emellett hozz nekik plusz élelmet – mint például magokat. Rendszeresen figyelj oda a vízellátásukra is, valamint helyezz ki nekik fészkelő dobozokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokémia

biol.-kém. tudományág, amely vizsgálja az élő szervezet kém. anyagainak a szerkezetét, a... Tovább

cink-foszfid-tartalmú rovarölő szer

a lótetű és a mezei pocok irtására alkalmas készítmény. A hatóanyagból nedvesség... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet