Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

hirdetes

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK
Hó a kertben

A hó hátrányai


A nak három jelentős hátránya van, mind megkerülhető.


Súlya, mely túl nagy felhalmozódás esetén károsíthatja a legkényesebb növényeket, eltorzíthatja legapróbb alakjait, és letörhet néhány ágat.


Az esetleges tartóssága végett képes lehet „megégetni” növényeid néhány, már a földfelszín felett lévő részét. Egy túl sokáig jelen lévő „kabát” a gyep sárgulását is okozhatja. Próbáld meg elkerülni a pázsiton való járkálást, ugyanis az kárt tehet a fűszálakban. Mindenesetre, nyugodj meg, ezt majd az első nyírás tavasszal megoldja. A valóságban, nem a kerted flórájának, inkább faunájának jelent nagyobb problémát a – de kimondottan a hideg. Fagyott víz, táplálékforráskiesések, megkopasztott fák… De egyik sem olyan, melyet ne lehetne orvosolni.

hirdetes


Néhány jó szokás


Távolítsd el a vastag „kabátot” cserjéidről; óvatosan rázd meg tűlevelűidet, túlterhelt kaméliáidat, illetve minden növényedet, mely hajlamos lehet a deformálódásra.

Konyhakertedben figyelj oda fűszernövényeidre, akik megéghetnek, ha a takaró hosszú ideig megmarad, és ne felejtsd el leszedni a téli takarójukról a havat, ugyanis az is enged a súly alatt. Viszont máshol igyekezz megőrizni a fehér lepelt, hogy óvja növényeid a fagytól. Ne hord, nyomd, formáld azt össze.

Készíts egy járatot, egy utat, mit egyszer kijársz, s utána azon közlekedsz, így az összetömörödött hó se sok helyen fogja bántani pázsitodat.

hirdetes

Amikor a kert faunájához érünk, nagy segítséget nyújthatsz neki.

A tél beköszöntével, kitelepíthetsz néhány óvóhelyet, fadobozt, rönkhalmot, terrakotta edényeket, szalmaágyat, és elhalt levélkupacokat.

Gondolj a madarakra, akikkel ilyenkor könnyen megbarátkozhatsz – nehéz helyzetükre való tekintettel. Biztosít számukra néhány élelemforrást – téli bogyós cserjéket, vágatlan évelőket, veteményesek maradványait. Emellett hozz nekik plusz élelmet – mint például magokat. Rendszeresen figyelj oda a vízellátásukra is, valamint helyezz ki nekik fészkelő dobozokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

További cikkek ebben a témában


borogatás

főleg végtagoknak vízzel v. vízben oldott gyógyszerek felhasználásával történő külső... Tovább

PR37WOS (X0971 T)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet