Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Hó a kertben

A hó hátrányai


A hónak három jelentős hátránya van, mind megkerülhető.


Súlya, mely túl nagy felhalmozódás esetén károsíthatja a legkényesebb növényeket, eltorzíthatja legapróbb alakjait, és letörhet néhány ágat.


Az esetleges tartóssága végett képes lehet „megégetni” növényeid néhány, már a földfelszín felett lévő részét. Egy túl sokáig jelen lévő „kabát” a gyep sárgulását is okozhatja. Próbáld meg elkerülni a pázsiton való járkálást, ugyanis az kárt tehet a fűszálakban. Mindenesetre, nyugodj meg, ezt majd az első nyírás tavasszal megoldja. A valóságban, nem a kerted flórájának, inkább faunájának jelent nagyobb problémát a hó – de kimondottan a hideg. Fagyott víz, táplálékforráskiesések, megkopasztott fák… De egyik sem olyan, melyet ne lehetne orvosolni.


Néhány jó szokás


Távolítsd el a vastag „kabátot” cserjéidről; óvatosan rázd meg tűlevelűidet, túlterhelt kaméliáidat, illetve minden növényedet, mely hajlamos lehet a deformálódásra.

Konyhakertedben figyelj oda fűszernövényeidre, akik megéghetnek, ha a hótakaró hosszú ideig megmarad, és ne felejtsd el leszedni a téli takarójukról a havat, ugyanis az is enged a súly alatt. Viszont máshol igyekezz megőrizni a fehér lepelt, hogy óvja növényeid a fagytól. Ne hord, nyomd, formáld azt össze.

Készíts egy járatot, egy utat, mit egyszer kijársz, s utána azon közlekedsz, így az összetömörödött hó se sok helyen fogja bántani pázsitodat.

Amikor a kert faunájához érünk, nagy segítséget nyújthatsz neki.

A tél beköszöntével, kitelepíthetsz néhány óvóhelyet, fadobozt, rönkhalmot, terrakotta edényeket, szalmaágyat, és elhalt levélkupacokat.

Gondolj a madarakra, akikkel ilyenkor könnyen megbarátkozhatsz – nehéz helyzetükre való tekintettel. Biztosít számukra néhány élelemforrást – téli bogyós cserjéket, vágatlan évelőket, veteményesek maradványait. Emellett hozz nekik plusz élelmet – mint például magokat. Rendszeresen figyelj oda a vízellátásukra is, valamint helyezz ki nekik fészkelő dobozokat.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

bioredukció

nagy molekulájú szerves vegyületek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) aerob v. anaerob... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet