Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

hirdetes

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idén a hó meghívatta magát kertedbe? Ha ez a helyzet, akkor örülhetsz a szép fehér takaró látványának, ugyanis a hó rengeteg előnnyel bír veteményesed számára – pont annyival, amennyi hátránnyal. Csupán egy – két dologra kell odafigyelned, utána nyugodtabban élvezheted a fehér kilátást.

Hó a kertben

A hó jótékony hatásai


Ki tudna semleges érzéseket táplálni egy hó által borított mesevilág iránt. Főleg, ha az nyugodt és csendes. Ugyanakkor, egy kis részünkben felmerülhet, hogy ez a csodás látvány veteményesünkbe kerülhet, de akkor még nem gondoltunk arra, hogy a hó mennyi mindent tehet növényeinkért.


A hó ugyanis több jótékony dologgal ajándékozza meg őket.


Tökéletes védelem a hideg ellen.


A hó, részben többnyire nagy mennyiségű levegőt, kisebb részben elhanyagolható elemeket tartalmaz. Mégis, amikor egy területet vastagabb rétegben öltöztet, ott képes fenttartani egy állandó hőmérsékletet, mely körülbelül 0°C, a hideg nem tud alá behatolni. Tehát a hagymák, és gyökerek általa védve vannak a fagytól – a legtermészetesebb módon.

hirdetes


Emellett trágyázási funkciót is betölt. 


Egyrészről, a hópelyhek nitrogéntartalma visszajut a földbe, mely majd azt lebontja. Természetesen ez minimális hozzájárulás, de a hó okozza. Másrészről, gyorsítja a levelek és az elhalt növények bontását, tehát egy természetes trágyázást biztosít, mely majd fontos lesz a tavasz beköszöntekkor.


És, mivel hogy a természet jó döntéseket szokott hozni, a trágyázási képessége mellett, a hó részt vesz a föld életében máshogy is; kártevő irtó hatását is érdemes kiemelnünk. A jelenléte ugyanis rovarok, lárvák, gombák pusztulását okozza.

hirdetes


A hó olvadása ezek mellett megfelel ebben a hideg időszakban egy tökéletes locsolásnak, mely a hőmérsékletnek megfelelően, lassú és eredményes. A föld kihasználja idejét a táplálkozáshoz, most képes mélyen felszívni a folyadékot, sürgetés nélkül, nem úgy, mint például heves esőzés idején.


Végül, a hó a tökéletesen megmutatja kerted sajátosságait.


A redőnyön keresztül, szemléld kerted! Ahol a hó először elolvad, ott lesz majd a legmelegebb pont, tehát számíthatsz rá, hogy oda az érzékenyebb, nagyobb napsütést igénylő növényeid ültesd. Ez akkor lesz jelentős, amikor zöldségeidet, illetve vetőmagjaidat ülteted.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

apoferritin

a bél falában képződő nagy molekulatömegű fehérje, amely a vasnak az... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet