Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

hirdetes

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Idén a hó meghívatta magát kertedbe? Ha ez a helyzet, akkor örülhetsz a szép fehér takaró látványának, ugyanis a hó rengeteg előnnyel bír veteményesed számára – pont annyival, amennyi hátránnyal. Csupán egy – két dologra kell odafigyelned, utána nyugodtabban élvezheted a fehér kilátást.

Hó a kertben

A hó jótékony hatásai


Ki tudna semleges érzéseket táplálni egy hó által borított mesevilág iránt. Főleg, ha az nyugodt és csendes. Ugyanakkor, egy kis részünkben felmerülhet, hogy ez a csodás látvány veteményesünkbe kerülhet, de akkor még nem gondoltunk arra, hogy a hó mennyi mindent tehet növényeinkért.


A hó ugyanis több jótékony dologgal ajándékozza meg őket.


Tökéletes védelem a hideg ellen.


A hó, részben többnyire nagy mennyiségű levegőt, kisebb részben elhanyagolható elemeket tartalmaz. Mégis, amikor egy területet vastagabb rétegben öltöztet, ott képes fenttartani egy állandó hőmérsékletet, mely körülbelül 0°C, a hideg nem tud alá behatolni. Tehát a hagymák, és gyökerek általa védve vannak a fagytól – a legtermészetesebb módon.

hirdetes


Emellett trágyázási funkciót is betölt. 


Egyrészről, a hópelyhek nitrogéntartalma visszajut a földbe, mely majd azt lebontja. Természetesen ez minimális hozzájárulás, de a hó okozza. Másrészről, gyorsítja a levelek és az elhalt növények bontását, tehát egy természetes trágyázást biztosít, mely majd fontos lesz a tavasz beköszöntekkor.


És, mivel hogy a természet jó döntéseket szokott hozni, a trágyázási képessége mellett, a hó részt vesz a föld életében máshogy is; kártevő irtó hatását is érdemes kiemelnünk. A jelenléte ugyanis rovarok, lárvák, gombák pusztulását okozza.

hirdetes


A hó olvadása ezek mellett megfelel ebben a hideg időszakban egy tökéletes locsolásnak, mely a hőmérsékletnek megfelelően, lassú és eredményes. A föld kihasználja idejét a táplálkozáshoz, most képes mélyen felszívni a folyadékot, sürgetés nélkül, nem úgy, mint például heves esőzés idején.


Végül, a hó a tökéletesen megmutatja kerted sajátosságait.


A redőnyön keresztül, szemléld kerted! Ahol a hó először elolvad, ott lesz majd a legmelegebb pont, tehát számíthatsz rá, hogy oda az érzékenyebb, nagyobb napsütést igénylő növényeid ültesd. Ez akkor lesz jelentős, amikor zöldségeidet, illetve vetőmagjaidat ülteted.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heregubó-arató készülék (gubózófésű)

vontatott, kb. 2 m hosszú mélyített teknő, amelynek egyik oldala fogazott élével belesüpped a... Tovább

igásállat

főleg vonóerejével hasznosuló állat. Tartása a technika feji.-vei egyre inkább háttérbe... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet