Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén a hó meghívatta magát kertedbe? Ha ez a helyzet, akkor örülhetsz a szép fehér takaró látványának, ugyanis a hó rengeteg előnnyel bír veteményesed számára – pont annyival, amennyi hátránnyal. Csupán egy – két dologra kell odafigyelned, utána nyugodtabban élvezheted a fehér kilátást.

Hó a kertben

A hó jótékony hatásai

Ki tudna semleges érzéseket táplálni egy hó által borított mesevilág iránt. Főleg, ha az nyugodt és csendes. Ugyanakkor, egy kis részünkben felmerülhet, hogy ez a csodás látvány veteményesünkbe kerülhet, de akkor még nem gondoltunk arra, hogy a hó mennyi mindent tehet növényeinkért.

A hó ugyanis több jótékony dologgal ajándékozza meg őket.


Tökéletes védelem a hideg ellen.


A hó, részben többnyire nagy mennyiségű levegőt, kisebb részben elhanyagolható elemeket tartalmaz. Mégis, amikor egy területet vastagabb rétegben öltöztet, ott képes fenttartani egy állandó hőmérsékletet, mely körülbelül 0°C, a hideg nem tud alá behatolni. Tehát a hagymák, és gyökerek általa védve vannak a fagytól – a legtermészetesebb módon.


Emellett trágyázási funkciót is betölt. 


Egyrészről, a hópelyhek nitrogéntartalma visszajut a földbe, mely majd azt lebontja. Természetesen ez minimális hozzájárulás, de a hó okozza. Másrészről, gyorsítja a levelek és az elhalt növények bontását, tehát egy természetes trágyázást biztosít, mely majd fontos lesz a tavasz beköszöntekkor.


És, mivel hogy a természet jó döntéseket szokott hozni, a trágyázási képessége mellett, a hó részt vesz a föld életében máshogy is; kártevő irtó hatását is érdemes kiemelnünk. A jelenléte ugyanis rovarok, lárvák, gombák pusztulását okozza.


A hó olvadása ezek mellett megfelel ebben a hideg időszakban egy tökéletes locsolásnak, mely a hőmérsékletnek megfelelően, lassú és eredményes. A föld kihasználja idejét a táplálkozáshoz, most képes mélyen felszívni a folyadékot, sürgetés nélkül, nem úgy, mint például heves esőzés idején.


Végül, a hó a tökéletesen megmutatja kerted sajátosságait.


A redőnyön keresztül, szemléld kerted! Ahol a hó először elolvad, ott lesz majd a legmelegebb pont, tehát számíthatsz rá, hogy oda az érzékenyebb, nagyobb napsütést igénylő növényeid ültesd. Ez akkor lesz jelentős, amikor zöldségeidet, illetve vetőmagjaidat ülteted.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komáromi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Komárom Szabadság tér 1. 2900 Magyarország Tovább

A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet