Hótakaró a kertben - ezek az előnyei

hirdetes

Hó a kertben - előnyök és hátrányok

TK

Idén a hó meghívatta magát kertedbe? Ha ez a helyzet, akkor örülhetsz a szép fehér takaró látványának, ugyanis a hó rengeteg előnnyel bír veteményesed számára – pont annyival, amennyi hátránnyal. Csupán egy – két dologra kell odafigyelned, utána nyugodtabban élvezheted a fehér kilátást.

Hó a kertben

A hó jótékony hatásai


Ki tudna semleges érzéseket táplálni egy által borított mesevilág iránt. Főleg, ha az nyugodt és csendes. Ugyanakkor, egy kis részünkben felmerülhet, hogy ez a csodás látvány veteményesünkbe kerülhet, de akkor még nem gondoltunk arra, hogy a mennyi mindent tehet növényeinkért.


A ugyanis több jótékony dologgal ajándékozza meg őket.


Tökéletes védelem a hideg ellen.


A hó, részben többnyire nagy mennyiségű levegőt, kisebb részben elhanyagolható elemeket tartalmaz. Mégis, amikor egy területet vastagabb rétegben öltöztet, ott képes fenttartani egy állandó hőmérsékletet, mely körülbelül 0°C, a hideg nem tud alá behatolni. Tehát a hagymák, és gyökerek általa védve vannak a fagytól – a legtermészetesebb módon.

hirdetes


Emellett trágyázási funkciót is betölt. 


Egyrészről, a hópelyhek nitrogéntartalma visszajut a földbe, mely majd azt lebontja. Természetesen ez minimális hozzájárulás, de a hó okozza. Másrészről, gyorsítja a levelek és az elhalt növények bontását, tehát egy természetes trágyázást biztosít, mely majd fontos lesz a tavasz beköszöntekkor.


És, mivel hogy a természet jó döntéseket szokott hozni, a trágyázási képessége mellett, a hó részt vesz a föld életében máshogy is; kártevő irtó hatását is érdemes kiemelnünk. A jelenléte ugyanis rovarok, lárvák, gombák pusztulását okozza.

hirdetes


A hó olvadása ezek mellett megfelel ebben a hideg időszakban egy tökéletes locsolásnak, mely a hőmérsékletnek megfelelően, lassú és eredményes. A föld kihasználja idejét a táplálkozáshoz, most képes mélyen felszívni a folyadékot, sürgetés nélkül, nem úgy, mint például heves esőzés idején.


Végül, a hó a tökéletesen megmutatja kerted sajátosságait.


A redőnyön keresztül, szemléld kerted! Ahol a hó először elolvad, ott lesz majd a legmelegebb pont, tehát számíthatsz rá, hogy oda az érzékenyebb, nagyobb napsütést igénylő növényeid ültesd. Ez akkor lesz jelentős, amikor zöldségeidet, illetve vetőmagjaidat ülteted.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-05

Levendula fajták – ezeket éri meg termesztened, azt is eláruljuk, hogyan!

A levendulák a legközkedveltebb virágok közé tartoznak, ráadásul nevelésével kapcsolatban sem ütközhetsz nagyobb akadályokba! Most idmer meg népszerű fajtáit.

További cikkek ebben a témában


Jupiter

Burgonya Cél: chips célfajta Leírás:A növény magas, átmeneti típust képez a szár- és... Tovább

ventilátor

Levegő v. egyéb gáznemű közeg mozgatására szóló áramlástechnikai gép. A v.-házból, a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet