Minden amit a kaktuszok, pozsgások átültetéséről tudnod kell

hirdetes

A kaktuszok, pozsgások megfelelő átültetése

TK, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mint minden cserepes növénynek, a kaktuszoknak is szükségük van néhai átültetésre. De ez milyen időszakban, gyakorisággal és hogyan történjen meg? Milyen cserepes közeget használjak? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, amely segíteni fog.

Pozsgás növények

Mikor érdemes átültetni a kaktuszokat és egyéb pozsgásokat?


Az átültetésre általában 2 – 3 évente van szükség, a növény növekedésének függvényében. Amennyiben a gyökerei megjelennek a cserép felszínén, esetleg a vízelvezető nyílásoknál, már érzékelni fogod annak szükségességét. 


Ehhez a megfelelő időszak a tavasz, március és május között, így a növény be tud majd megfelelően gyökerezni a téli időszak előtt.

 
Amennyiben újonnan veszel egy pozsgást, kaktuszt, mielőtt elhelyezed lakásodban, kertedben, mindenképp ültesd át – amennyiben az az időszak ennek megfelel. Egyrészről ezzel biztosabb otthont nyújtasz számára, kicseréled a műanyag cserepét egy stabilabb darabra, másrészről pedig a gyökerének szánt talajt is megújítod.


Az új „lakás” előkészítése számukra


A kaktuszok jobban szeretik a kisebb cserepeket, bár ez a gyökérzetüktől függ. Tehát a választott darab, ami majd új otthonának felel meg, ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél; egy átlag 2 cm eltérés lehet közöttük.


Részesítsd előnyben a már kiégetett cserepeket, persze amennyiben megtalálható rajtuk a szükséges vízelvezető nyílás. Emellett elővigyázatosság képpen helyezz egy 2 cm-es felszívó réteget a cserép aljára – ez lehet egy vékonyabb kőréteg, esetleg agyaggolyók.

hirdetes


A talaj, amit adunk nekik, legyen laza, szűrt, és lehetőleg szegényebb a kaktuszok esetében. Viszont velük ellentétben más pozsgás növényeknek gazdagabbra lesz majd szükségük. Ezt elkészítheted saját magadnak egy keverékként, esetleg vásárolhatsz már kész földet is számukra. 


Amennyiben Te szeretnéd elkészíteni:


-    a pozsgások számára keverj össze 1/3 egyszerű földet, 1/3 virágföldet, illetve 1/3 homokot (ezt helyettesítheted akár perlittel, vermikulittal, illetve puzzolánnal.
-    a kaktuszoknak szegényebbre lesz szükségük, így a homok mennyiségét kell emelni számukra (3/5 homok, 1/5 föld, 1/5 virágföld)


 A növény eltávolítása, illetve gyökerének megvizsgálása


Hogy az átültetés egyszerűbben történjen meg, figyelj arra, hogy talajuk száraz legyen (nagyjából 7 napig ne öntözd őket előtte).


-    Fogd meg a növényedet és rángatás nélkül igyekezz kiemelni lakóhelyéről. A cserép alját egy picit megütögetheted, a könnyebb elengedés érdekében. Amennyiben növényed így sem mozdul, a cserepet vágd, törd szét róla.

hirdetes
-    Amint gyökere szabaddá vált, rázza meg egy picit, hogy a talajtól, és egyéb szennyeződésektől megfelelően megszabaduljon.
-    Ellenőrizd a gyökereket, vágd le, ami betegnek néz ki, vagy már száraz. Amennyiben egy gomba vagy parazita támadta azt meg, kezeld le őt.


A növény átültetése


-    Először a nedvesség elszívó réteget helyezd új cserepedbe, valamint néhány cm-t a nekik szánt talajból. 
-    Helyezd a növényt ennek a közepére és öntsd köré a maradék talajt, egésze na növény kezdetéig.
-    Kicsit nyomd össze a földet körülötte.
-    Ajánlatos a procedúrát egy kisebb homok- vagy kavicsréteggel befejezni, ami megvédi majd növényed tövét a nedvességtől. 


Növényedet ne öntözd meg rögtön az átültetés után – ezzel várj minimum 15 napot. Ebben az időszakban ne helyezd közvetlen napfény közelébe, így nem fog kiszáradni. 


A 15 nap leteltével helyezd a cserepes növényed a neki szánt helyére, és öntözd is meg. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-06

Csak „Csodarét”-ként emlegetik a helyet, ahol hatvanezer egyhajúvirág nyílik ki

A most bemutatott hely még éppen hazánkon belül található, de annyira szép, hogy még a határt is érdemes lenne átlépni miatta! Több ezer különleges virág!

2024-02-12

Cseresznyevirágzás Budán - az egyik legjobb tavaszi program

A japáncseresznye Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része, virágzása az év legnagyobb eseményének számít. Budán is lesz cseresznyevirágzás esemény!

2024-01-25

Gyönyörű virágokat szeretnél? Ezt a házi műtrágyát keverd ki tavaszra!

Egy nagyon jó házi műtrágyára bukkantunk, amit fillérekből ki lehet keverni, érdemes lehet kipróbálni idén tavasszal! Mutatjuk is a filléres, házi műtrágya receptet!

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-02-13

Egy kertész szerint így kell a talajt előkészíteni márciusban

Tavaszi talajelőkészítés, úgy, ahogy egy kertész javasolja: kövesd ezeket a tippeket te is, és tapasztald meg milyen egy igazán jó talaj!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

édesharmat (mézharmat)

különböző növényi szerveken, főleg a leveleken levő cukros anyag. Nem a növények... Tovább

Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI)

Kutatóintézet A Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet