Minden amit a kaktuszok, pozsgások átültetéséről tudnod kell

hirdetes

A kaktuszok, pozsgások megfelelő átültetése

TK

Mint minden cserepes növénynek, a kaktuszoknak is szükségük van néhai átültetésre. De ez milyen időszakban, gyakorisággal és hogyan történjen meg? Milyen cserepes közeget használjak? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, amely segíteni fog.

Pozsgás növények

Mikor érdemes átültetni a kaktuszokat és egyéb pozsgásokat?


Az átültetésre általában 2 – 3 évente van szükség, a növény növekedésének függvényében. Amennyiben a gyökerei megjelennek a cserép felszínén, esetleg a vízelvezető nyílásoknál, már érzékelni fogod annak szükségességét. 


Ehhez a megfelelő időszak a tavasz, március és május között, így a növény be tud majd megfelelően gyökerezni a téli időszak előtt.

 
Amennyiben újonnan veszel egy pozsgást, kaktuszt, mielőtt elhelyezed lakásodban, kertedben, mindenképp ültesd át – amennyiben az az időszak ennek megfelel. Egyrészről ezzel biztosabb otthont nyújtasz számára, kicseréled a műanyag cserepét egy stabilabb darabra, másrészről pedig a gyökerének szánt talajt is megújítod.


Az új „lakás” előkészítése számukra


A kaktuszok jobban szeretik a kisebb cserepeket, bár ez a gyökérzetüktől függ. Tehát a választott darab, ami majd új otthonának felel meg, ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél; egy átlag 2 cm eltérés lehet közöttük.


Részesítsd előnyben a már kiégetett cserepeket, persze amennyiben megtalálható rajtuk a szükséges vízelvezető nyílás. Emellett elővigyázatosság képpen helyezz egy 2 cm-es felszívó réteget a cserép aljára – ez lehet egy vékonyabb kőréteg, esetleg agyaggolyók.

hirdetes


A talaj, amit adunk nekik, legyen laza, szűrt, és lehetőleg szegényebb a kaktuszok esetében. Viszont velük ellentétben más pozsgás növényeknek gazdagabbra lesz majd szükségük. Ezt elkészítheted saját magadnak egy keverékként, esetleg vásárolhatsz már kész földet is számukra. 


Amennyiben Te szeretnéd elkészíteni:


-    a pozsgások számára keverj össze 1/3 egyszerű földet, 1/3 virágföldet, illetve 1/3 homokot (ezt helyettesítheted akár perlittel, vermikulittal, illetve puzzolánnal.
-    a kaktuszoknak szegényebbre lesz szükségük, így a homok mennyiségét kell emelni számukra (3/5 homok, 1/5 föld, 1/5 virágföld)


 A növény eltávolítása, illetve gyökerének megvizsgálása


Hogy az átültetés egyszerűbben történjen meg, figyelj arra, hogy talajuk száraz legyen (nagyjából 7 napig ne öntözd őket előtte).


-    Fogd meg a növényedet és rángatás nélkül igyekezz kiemelni lakóhelyéről. A cserép alját egy picit megütögetheted, a könnyebb elengedés érdekében. Amennyiben növényed így sem mozdul, a cserepet vágd, törd szét róla.

hirdetes
-    Amint gyökere szabaddá vált, rázza meg egy picit, hogy a talajtól, és egyéb szennyeződésektől megfelelően megszabaduljon.
-    Ellenőrizd a gyökereket, vágd le, ami betegnek néz ki, vagy már száraz. Amennyiben egy gomba vagy parazita támadta azt meg, kezeld le őt.


A növény átültetése


-    Először a nedvesség elszívó réteget helyezd új cserepedbe, valamint néhány cm-t a nekik szánt talajból. 
-    Helyezd a növényt ennek a közepére és öntsd köré a maradék talajt, egésze na növény kezdetéig.
-    Kicsit nyomd össze a földet körülötte.
-    Ajánlatos a procedúrát egy kisebb homok- vagy kavicsréteggel befejezni, ami megvédi majd növényed tövét a nedvességtől. 


Növényedet ne öntözd meg rögtön az átültetés után – ezzel várj minimum 15 napot. Ebben az időszakban ne helyezd közvetlen napfény közelébe, így nem fog kiszáradni. 


A 15 nap leteltével helyezd a cserepes növényed a neki szánt helyére, és öntözd is meg. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

További cikkek ebben a témában


Debreceni Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Debrecen Kossuth u. 12-14. 4024 Magyarország Tovább

ivarzásszinkronizáció

az egyes állatcsoportok ivarzásának megközelítően azonos időpontra való időzítése.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet