Minden amit a kaktuszok, pozsgások átültetéséről tudnod kell

hirdetes

A kaktuszok, pozsgások megfelelő átültetése

TK

Mint minden cserepes növénynek, a kaktuszoknak is szükségük van néhai átültetésre. De ez milyen időszakban, gyakorisággal és hogyan történjen meg? Milyen cserepes közeget használjak? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, amely segíteni fog.

Pozsgás növények

Mikor érdemes átültetni a kaktuszokat és egyéb pozsgásokat?


Az átültetésre általában 2 – 3 évente van szükség, a növény növekedésének függvényében. Amennyiben a gyökerei megjelennek a cserép felszínén, esetleg a vízelvezető nyílásoknál, már érzékelni fogod annak szükségességét. 


Ehhez a megfelelő időszak a tavasz, március és május között, így a növény be tud majd megfelelően gyökerezni a téli időszak előtt.

 
Amennyiben újonnan veszel egy pozsgást, kaktuszt, mielőtt elhelyezed lakásodban, kertedben, mindenképp ültesd át – amennyiben az az időszak ennek megfelel. Egyrészről ezzel biztosabb otthont nyújtasz számára, kicseréled a műanyag cserepét egy stabilabb darabra, másrészről pedig a gyökerének szánt talajt is megújítod.


Az új „lakás” előkészítése számukra


A kaktuszok jobban szeretik a kisebb cserepeket, bár ez a gyökérzetüktől függ. Tehát a választott darab, ami majd új otthonának felel meg, ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél; egy átlag 2 cm eltérés lehet közöttük.


Részesítsd előnyben a már kiégetett cserepeket, persze amennyiben megtalálható rajtuk a szükséges vízelvezető nyílás. Emellett elővigyázatosság képpen helyezz egy 2 cm-es felszívó réteget a cserép aljára – ez lehet egy vékonyabb kőréteg, esetleg agyaggolyók.

hirdetes


A talaj, amit adunk nekik, legyen laza, szűrt, és lehetőleg szegényebb a kaktuszok esetében. Viszont velük ellentétben más pozsgás növényeknek gazdagabbra lesz majd szükségük. Ezt elkészítheted saját magadnak egy keverékként, esetleg vásárolhatsz már kész földet is számukra. 


Amennyiben Te szeretnéd elkészíteni:


-    a pozsgások számára keverj össze 1/3 egyszerű földet, 1/3 virágföldet, illetve 1/3 homokot (ezt helyettesítheted akár perlittel, vermikulittal, illetve puzzolánnal.
-    a kaktuszoknak szegényebbre lesz szükségük, így a homok mennyiségét kell emelni számukra (3/5 homok, 1/5 föld, 1/5 virágföld)


 A növény eltávolítása, illetve gyökerének megvizsgálása


Hogy az átültetés egyszerűbben történjen meg, figyelj arra, hogy talajuk száraz legyen (nagyjából 7 napig ne öntözd őket előtte).


-    Fogd meg a növényedet és rángatás nélkül igyekezz kiemelni lakóhelyéről. A cserép alját egy picit megütögetheted, a könnyebb elengedés érdekében. Amennyiben növényed így sem mozdul, a cserepet vágd, törd szét róla.

hirdetes
-    Amint gyökere szabaddá vált, rázza meg egy picit, hogy a talajtól, és egyéb szennyeződésektől megfelelően megszabaduljon.
-    Ellenőrizd a gyökereket, vágd le, ami betegnek néz ki, vagy már száraz. Amennyiben egy gomba vagy parazita támadta azt meg, kezeld le őt.


A növény átültetése


-    Először a nedvesség elszívó réteget helyezd új cserepedbe, valamint néhány cm-t a nekik szánt talajból. 
-    Helyezd a növényt ennek a közepére és öntsd köré a maradék talajt, egésze na növény kezdetéig.
-    Kicsit nyomd össze a földet körülötte.
-    Ajánlatos a procedúrát egy kisebb homok- vagy kavicsréteggel befejezni, ami megvédi majd növényed tövét a nedvességtől. 


Növényedet ne öntözd meg rögtön az átültetés után – ezzel várj minimum 15 napot. Ebben az időszakban ne helyezd közvetlen napfény közelébe, így nem fog kiszáradni. 


A 15 nap leteltével helyezd a cserepes növényed a neki szánt helyére, és öntözd is meg. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-30

Royal Raindrops – a legszebb díszalmafa

Szeretnél egy igazán különleges, színes, élénk és gyönyörű fát a kertedbe? Válaszd a ragyogó Royal Raindrops díszalmafát! Mutatjuk, hogyan érdemes gondoznod!

További cikkek ebben a témában


biolevek

a szintetikus vegyszerek helyettesítésére a ->biokertészetbm használatos oldatok. Hatásuk... Tovább

Elixir (DS 4051)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet