Minden amit a kaktuszok, pozsgások átültetéséről tudnod kell

hirdetes

A kaktuszok, pozsgások megfelelő átültetése

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Mint minden cserepes növénynek, a kaktuszoknak is szükségük van néhai átültetésre. De ez milyen időszakban, gyakorisággal és hogyan történjen meg? Milyen cserepes közeget használjak? Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány ötletet, amely segíteni fog.

Pozsgás növények

Mikor érdemes átültetni a kaktuszokat és egyéb pozsgásokat?


Az átültetésre általában 2 – 3 évente van szükség, a növény növekedésének függvényében. Amennyiben a gyökerei megjelennek a cserép felszínén, esetleg a vízelvezető nyílásoknál, már érzékelni fogod annak szükségességét. 


Ehhez a megfelelő időszak a tavasz, március és május között, így a növény be tud majd megfelelően gyökerezni a téli időszak előtt.

 
Amennyiben újonnan veszel egy pozsgást, kaktuszt, mielőtt elhelyezed lakásodban, kertedben, mindenképp ültesd át – amennyiben az az időszak ennek megfelel. Egyrészről ezzel biztosabb otthont nyújtasz számára, kicseréled a műanyag cserepét egy stabilabb darabra, másrészről pedig a gyökerének szánt talajt is megújítod.


Az új „lakás” előkészítése számukra


A kaktuszok jobban szeretik a kisebb cserepeket, bár ez a gyökérzetüktől függ. Tehát a választott darab, ami majd új otthonának felel meg, ne legyen sokkal nagyobb az előzőnél; egy átlag 2 cm eltérés lehet közöttük.


Részesítsd előnyben a már kiégetett cserepeket, persze amennyiben megtalálható rajtuk a szükséges vízelvezető nyílás. Emellett elővigyázatosság képpen helyezz egy 2 cm-es felszívó réteget a cserép aljára – ez lehet egy vékonyabb kőréteg, esetleg agyaggolyók.

hirdetes


A talaj, amit adunk nekik, legyen laza, szűrt, és lehetőleg szegényebb a kaktuszok esetében. Viszont velük ellentétben más pozsgás növényeknek gazdagabbra lesz majd szükségük. Ezt elkészítheted saját magadnak egy keverékként, esetleg vásárolhatsz már kész földet is számukra. 


Amennyiben Te szeretnéd elkészíteni:


-    a pozsgások számára keverj össze 1/3 egyszerű földet, 1/3 virágföldet, illetve 1/3 homokot (ezt helyettesítheted akár perlittel, vermikulittal, illetve puzzolánnal.
-    a kaktuszoknak szegényebbre lesz szükségük, így a homok mennyiségét kell emelni számukra (3/5 homok, 1/5 föld, 1/5 virágföld)


 A növény eltávolítása, illetve gyökerének megvizsgálása


Hogy az átültetés egyszerűbben történjen meg, figyelj arra, hogy talajuk száraz legyen (nagyjából 7 napig ne öntözd őket előtte).


-    Fogd meg a növényedet és rángatás nélkül igyekezz kiemelni lakóhelyéről. A cserép alját egy picit megütögetheted, a könnyebb elengedés érdekében. Amennyiben növényed így sem mozdul, a cserepet vágd, törd szét róla.

hirdetes
-    Amint gyökere szabaddá vált, rázza meg egy picit, hogy a talajtól, és egyéb szennyeződésektől megfelelően megszabaduljon.
-    Ellenőrizd a gyökereket, vágd le, ami betegnek néz ki, vagy már száraz. Amennyiben egy gomba vagy parazita támadta azt meg, kezeld le őt.


A növény átültetése


-    Először a nedvesség elszívó réteget helyezd új cserepedbe, valamint néhány cm-t a nekik szánt talajból. 
-    Helyezd a növényt ennek a közepére és öntsd köré a maradék talajt, egésze na növény kezdetéig.
-    Kicsit nyomd össze a földet körülötte.
-    Ajánlatos a procedúrát egy kisebb homok- vagy kavicsréteggel befejezni, ami megvédi majd növényed tövét a nedvességtől. 


Növényedet ne öntözd meg rögtön az átültetés után – ezzel várj minimum 15 napot. Ebben az időszakban ne helyezd közvetlen napfény közelébe, így nem fog kiszáradni. 


A 15 nap leteltével helyezd a cserepes növényed a neki szánt helyére, és öntözd is meg. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borjúnevelés épületei

mindazok a létesítmények, amelyek megfelelnek a borjak egészséges tartási és nevelési... Tovább

gyökérgümők

a pillangósokkal együtt élő (szimbiózis), a levegő szabad nitrogénjét megkötő... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet