Az eddig elindított 150 halászati projekt uniós támogatási értéke meghaladja a 7,8 milliárd forintot, ezzel együtt 47 milliárd forintnyi beruházást valósít meg az ágazat kihasználva a teljes lehetséges támogatási keretet

A halgazdálkodás maradéktalanul kihasználja az uniós támogatást

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az eddig elindított 150 halászati projekt uniós támogatási értéke meghaladja a 7,8 milliárd forintot, ezzel együtt 47 milliárd forintnyi beruházást valósít meg az ágazat kihasználva a teljes lehetséges támogatási keretet - közölte a KPMG csütörtökön az MTI-vel. 

Az eddig elindított 150 halászati projekt uniós támogatási értéke meghaladja a 7,8 milliárd forintot, ezzel együtt 47 milliárd forintnyi beruházást valósít meg az ágazat kihasználva a teljes lehetséges támogatási keretet

A közölt adatok a KPMG által az Európai Bizottságnak megküldött, a támogatások felhasználását vizsgáló éves jelentéséből valók.


A Dél-Dunántúl, valamint az Észak- és a Dél-Alföld régió teljesített kimagaslóan jól a pályázatokon, ott várható a halgazdaságok legnagyobb felfutása a közeljövőben. Ez a három térség a 150 nyertes pályázat bő kétharmadát vitte el, míg a többi régióban csak öt-tíz nyertes pályázatot regisztrált a KPMG.


A beruházások zöme akvakulturális beruházás, azaz halastavak és intenzív haltermelési medencék épülnek.
A medencés intenzív haltenyésztésben évente lehalászott mintegy 2 ezer tonna hal csaknem 80 százaléka afrikai harcsa. A fennmaradó részből egyenként 100 tonna alatti mennyiséggel részesednek a tokfélék, illetve a harmadik helyre befutó pisztráng.


A tógazdaságokban a megközelítően 15 ezer tonnával vezető ponty mögött második helyre szorul a harcsa 200-300 tonnával, a harmadik és negyedik helyen a csuka és a süllő osztozik kevesebb mint 100 tonna körüli éves átlaggal.


Az összesen mintegy 26 ezer tonna Magyarországon lehalászott hal zömét itthon fogyasztjuk el, az export a megtermelt mennyiségből mindössze 2 ezer tonna körüli. Tengeri halból évente 19 ezer tonnát importál az ország - áll a közleményben. 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

lebernyeg (pötyögő)

a szm.-n a —>nyak aljáról a szügyre terjedő bőrképlet. Fejlettsége egyedileg is... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés