A büdöske tényleg távol tartja a bogarakat?

hirdetes

A büdöske tényleg távol tartja a bogarakat?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A büdöske (marigold) egy népszerű kerti növény, amely szép virágaival és intenzív illatával vonzza a kertészek figyelmét. Sok kertész úgy véli, hogy a büdöske képes távol tartani a káros rovarokat és más kerti kártevőket, de vajon tényleg így van?

büdöske


Ültess büdöskét a bogarak ellen!

Biztosan hallottál már te is róla, hogy a büdöskék intenzív illata taszítja a kártevőket és a rovarokat, ennek eredményeként szívesen ültetik a növényt a kertbe vagy a kerti ágyások közé. De vajon valóban hatékony-e a büdöske a bogarak elűzésében, vagy ez csupán egy elterjedt kerti mítosz? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a büdöske hatékonyságát és annak tudományos hátterét a kártevők elleni védelemben.


A büdöske és rovarriasztás

A büdöske, vagy Tagetes, ténylegesen tartalmaz olyan vegyületeket, mint a tiopén, amelyek intenzív illatot bocsátanak ki, és amelyek zavarhatják vagy riaszthatják a bogarakat. A növényben található vegyületek között olyan természetes rovarirtó hatóanyagok is megtalálhatók, mint az azadirachtin, amelyet neemolajnak is neveznek. Az azadirachtin képes blokkolni a bogarakat táplálkozásuk során, és megakadályozza a tojások kikelését is. Ennek eredményeként a büdöske népszerű választás lehet különféle kártevők, például levél- és virágtripsz, levéltetvek és fehérlegyek távol tartására.

hirdetes


Melyik rovart tarthatja távol a büdöske?

A büdöske hatékonyan tudja távol tartani a kertben számos rovarfajt, köztük:

1.    Levéltetvek: Az azadirachtin és más vegyületek a levelek számára kellemetlen környezetet teremtenek, így a levéltetvek elkerülik a büdöskét.

2.    Levél- és virágtripsz: A büdöske intenzív illata és vegyületei elriaszthatják a tripszeket, amelyek károsíthatják a növényeket.

3.    Fehérlégy: A büdöske hatékonyan távol tarthatja a fehérlegyeket, amelyek a leveleken és a növények tövén károsíthatnak.

4.    Káposztalepke és káposztavész-légy: A büdöske hatékonyan védi a káposztaféléket, mint például a káposztát és a brokkolit károsító lepkék és legyek ellen.

A büdöske hatékonysága és határai

Fontos kiemelni, hogy bár a büdöske képes távol tartani bizonyos kártevőket, nem jelenti azt, hogy teljes körű védelmet nyújt a kertben. A hatékonysága függ a környezeti körülményektől, a növények elhelyezésétől és az adott kártevők populációjától. Továbbá, a büdöske hatása korlátozottabb lehet nagyon erős vagy nagy számú rovar esetében.

hirdetes

A büdöske hasznos kiegészítő lehet a kártevők elleni védelemben, de nem helyettesíti a megfelelő kerti gondozást és más növényvédelmi módszereket. Fontos az integrált kártevővédelem alkalmazása, amely magában foglalja a megfelelő trágyázást, öntözést, a rovarok kézi eltávolítását és más természetes módszerek alkalmazását.

A büdöske tényleg képes távol tartani bizonyos kártevőket a kertben, részben az intenzív illata és rovarirtó vegyületei miatt. A növény hatékonysága és határai azonban függnek a környezeti tényezőktől és a kártevők populációjától. A büdöske hasznos kiegészítő lehet a kerti növények védelmében, de nem helyettesíti a megfelelő gondozást és más növényvédelmi intézkedéseket. A kertészeknek érdemes kipróbálni és tapasztalatokat szerezni a büdöske hatásosságáról a saját kertjükben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-12-11

Mennyi fény kell a karácsonyi kaktusznak? A karácsonyi kaktusz gondozása

Annak érdekében, hogy a karácsonyi kaktusz igazán jól érezze magát, és látványos virágokat hozzon létre, fontos megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hogyan?

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

levél

a hajtáscsúcs levélkezdeményeiből fejl. képletek. A levelek elhelyezkedés, alak és... Tovább

ló színe

a csikó puha, pelyhes szőrrel jön a világra, amely mindig más színárnyalatú, sőt más... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés