A borsó 3 leggyakoribb kártevője - Így vedd észre, ha baj van!

A borsó 3 leggyakoribb kártevője

FO, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A borsó 3 leggyakoribb kártevője - így óvd növényedet

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

Sajnos ez talán az egyik legjellemzőbb kártevője a borsónak. Javarészt nem is támad más növényeket, csak ritkán okoz gondot más pillangósoknál. Kárképe elég hasonló az akácmolyéhoz, mivel itt sem az imágó, hanem sokkal inkább a lárva a mumus a kártételben. A gond viszont az, hogy ez magába a borsószemekbe hatol be. Biztos mindenki látott már ilyen kárképet, ez az, amikor a borsószemeken egy nagyon pici fekete pontot és egy kis dudort látunk. Aztán amikor a magba behatolt a lárva, akkor a héj alatt elkezd bebábozódni, majd ha kifejlődött, a maghéjon át lukat vájva távozik, ezért látható olyan jól a borsószemen is a kártétel. Sajnos viszont az így károsított borsót mi már nem fogyaszthatjuk el.

Jó hír viszont, hogy a borsózsizsiknek csak egy nemzedéke van. Raktárakban, vagy apró repedésekben telelnek át, majd szintén virágzáskor rajzik, és rakja le petéit a borsó hüvelyére. A lárvák ezután egy hét elteltével kelnek ki, majd behatolnak a hüvelybe, aztán a magba. Minden magba egy zsizsik rágja be magát, ahol 5-6 héten keresztül eszegetnek a 2 hetes bábállapot előtt.

Védekezés

Az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

Zöldborsó-levéltetű (Acyrthosiphon pisum)

A levéltetvek kifejezetten olyan kártevők, amik rendre megkeserítik a gazdák és hobbi kertészek életét. A zöldborsó-levéltetűvel sincs ez másképp, ami előszeretettel támadja meg szeretett veteményesünket és dönti romba álmainkat a finom, édes zöldborsó felé. A kis alattomos jószágok a növénynek mind a vegetatív (gyökér szár levél), mind pedig a generatív (virág, termés, mag) részein szívogatnak, majd felszaporodnak, és a borsó levelein azt vesszük észre, hogy besodródnak. Ez a legjellemzőbb, amit általában észre vesznek az emberek. Ez persze gyenge termést eredményez, és gyakran úgy néz ki a növény, mintha leforrázták volna.
A zöldborsó-levéltetű többnemzedékes kártevő, ami konkrétan a pillangós növényeken telel át. Az így áttelelő petékből kel ki az ősanya, ami aztán az első nemzedéket adja, és így tovább. Mivel ezek szárnyas kártevők, ezért áttelepülnek a gazdanövényre, és ott kezdik meg a szívogatást, így jelentős károkat tudnak okozni. A szárnyas egyedek aztán szűznemzéssel és álelevenszüléssel létrehozzák a szárnyatlan egyedeket, majd a növények elöregedésével és elhalásával a szárnyas egyedek távoznak, melynek következtében megszűnik a teljes állomány.

Védekezés

Mivel jóformán elkerülhetetlenek és rendkívül gyorsan felszaporodnak, ezért kötelező az idejében végzett inszekticides (rovarölő) védekezés. 
 

Forrás: www.tankonyvtar.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-04-04

Vessünk téli káposztát áprilisban egy kertész tanácsaival

Ha télen káposztát szeretnél enni a kertedből, akkor most vesd el áprilisban a téli káposzta magjait, a kertészünk mutatja, hogyan tedd ezt könnyedén meg te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Gaucho

Rovarölő csávázó szer kukorica, napraforgó és cukorrépa csávázására.Hatóanyag: 600 g/l... Tovább

tartósítóanyag-adagolók

Por és folyékony halmazállapotú tartósítóanyagok egyenletes kiosztására készült... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség