notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A borsó 3 leggyakoribb kártevője - Így vedd észre, ha baj van!

Hirdetés

A borsó 3 leggyakoribb kártevője

FO

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A borsó 3 leggyakoribb kártevője - így óvd növényedet

 

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

 

Sajnos ez talán az egyik legjellemzőbb kártevője a borsónak. Javarészt nem is támad más növényeket, csak ritkán okoz gondot más pillangósoknál. Kárképe elég hasonló az akácmolyéhoz, mivel itt sem az imágó, hanem sokkal inkább a lárva a mumus a kártételben. A gond viszont az, hogy ez magába a borsószemekbe hatol be. Biztos mindenki látott már ilyen kárképet, ez az, amikor a borsószemeken egy nagyon pici fekete pontot és egy kis dudort látunk. Aztán amikor a magba behatolt a lárva, akkor a héj alatt elkezd bebábozódni, majd ha kifejlődött, a maghéjon át lukat vájva távozik, ezért látható olyan jól a borsószemen is a kártétel. Sajnos viszont az így károsított borsót mi már nem fogyaszthatjuk el.

Jó hír viszont, hogy a borsózsizsiknek csak egy nemzedéke van. Raktárakban, vagy apró repedésekben telelnek át, majd szintén virágzáskor rajzik, és rakja le petéit a borsó hüvelyére. A lárvák ezután egy hét elteltével kelnek ki, majd behatolnak a hüvelybe, aztán a magba. Minden magba egy zsizsik rágja be magát, ahol 5-6 héten keresztül eszegetnek a 2 hetes bábállapot előtt.

Hirdetés

 

Védekezés

 

Az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

 

Zöldborsó-levéltetű (Acyrthosiphon pisum)

 

A levéltetvek kifejezetten olyan kártevők, amik rendre megkeserítik a gazdák és hobbi kertészek életét. A zöldborsó-levéltetűvel sincs ez másképp, ami előszeretettel támadja meg szeretett veteményesünket és dönti romba álmainkat a finom, édes zöldborsó felé. A kis alattomos jószágok a növénynek mind a vegetatív (gyökér szár levél), mind pedig a generatív (virág, termés, mag) részein szívogatnak, majd felszaporodnak, és a borsó levelein azt vesszük észre, hogy besodródnak. Ez a legjellemzőbb, amit általában észre vesznek az emberek. Ez persze gyenge termést eredményez, és gyakran úgy néz ki a növény, mintha leforrázták volna.

Hirdetés
A zöldborsó-levéltetű többnemzedékes kártevő, ami konkrétan a pillangós növényeken telel át. Az így áttelelő petékből kel ki az ősanya, ami aztán az első nemzedéket adja, és így tovább. Mivel ezek szárnyas kártevők, ezért áttelepülnek a gazdanövényre, és ott kezdik meg a szívogatást, így jelentős károkat tudnak okozni. A szárnyas egyedek aztán szűznemzéssel és álelevenszüléssel létrehozzák a szárnyatlan egyedeket, majd a növények elöregedésével és elhalásával a szárnyas egyedek távoznak, melynek következtében megszűnik a teljes állomány.

 

Védekezés

 

Mivel jóformán elkerülhetetlenek és rendkívül gyorsan felszaporodnak, ezért kötelező az idejében végzett inszekticides (rovarölő) védekezés. 
 

 

Forrás: www.tankonyvtar.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Többé nem álom – Így alakítsd ki a saját mediterrán kertedet!

Mediterrán kert létrehozása – Bármennyire is hihetetlen, te magad is létrehozhatsz egy szuper mediterrán kertet, mostani cikkemben mindent elmondok a mediterrán kertről!

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

2019-11-27

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

A szőlőtőkéknek is szükségük van téli védelemre, éppen ezért hoztam el nektek ezt a remek írást, most mindent megtudhattok a szőlő teleltetéséről!

2019-11-19

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

A kiwano nem véletlenül a jövő egyik legfontosabb szupernövénye, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kiwano-ról, tartsatok velem, megéri!

2019-12-06

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

A növényeknek nagy szükségük van a téli védelemre, sokan mégsem tudják, hogy mit kell tenni akkor, ha közeleg a tél. Nézzük a téli növénytakarás fontos lépéseit!

2019-11-18

Itt a világ első növényeknek szóló mesekönyve!

Szobanövényeknek szóló mesekönyv jelent meg, amit egyelőre csak angol nyelven lehet elérni, de csak idő kérdése, hogy mikor jelenik meg magyarul!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2019-10-15

Elfeledett szuperzöldség – Szegények eledele, a csicsóka

A csicsóka egy nagyon különleges finomság, amit mindenkinek érdemes lenne megkóstolnia. Régen a szegények eledele volt, viszont tele van számos fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami mindenki számára szükséges.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
305 983
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 549 104
Közösség

szálhűtlenség

a ->juh betegsége v. elégtelen táplálása következményeként a ->gyapjúszál vékonyabb lesz... Tovább

Csizmás Kandúr Állatotthon és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Gyõr egyetlen, engedéllyel rendelkezõ állatotthona Bõny-Szõlõhegyen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.9

Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség