A borsó 3 leggyakoribb kártevője - Így vedd észre, ha baj van!

hirdetes

A borsó 3 leggyakoribb kártevője

FO, Bogi
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A borsó 3 leggyakoribb kártevője - így óvd növényedet

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

Sajnos ez talán az egyik legjellemzőbb kártevője a borsónak. Javarészt nem is támad más növényeket, csak ritkán okoz gondot más pillangósoknál. Kárképe elég hasonló az akácmolyéhoz, mivel itt sem az imágó, hanem sokkal inkább a lárva a mumus a kártételben. A gond viszont az, hogy ez magába a borsószemekbe hatol be. Biztos mindenki látott már ilyen kárképet, ez az, amikor a borsószemeken egy nagyon pici fekete pontot és egy kis dudort látunk. Aztán amikor a magba behatolt a lárva, akkor a héj alatt elkezd bebábozódni, majd ha kifejlődött, a maghéjon át lukat vájva távozik, ezért látható olyan jól a borsószemen is a kártétel. Sajnos viszont az így károsított borsót mi már nem fogyaszthatjuk el.

Jó hír viszont, hogy a borsózsizsiknek csak egy nemzedéke van. Raktárakban, vagy apró repedésekben telelnek át, majd szintén virágzáskor rajzik, és rakja le petéit a borsó hüvelyére. A lárvák ezután egy hét elteltével kelnek ki, majd behatolnak a hüvelybe, aztán a magba. Minden magba egy zsizsik rágja be magát, ahol 5-6 héten keresztül eszegetnek a 2 hetes bábállapot előtt.

hirdetes

Védekezés

Az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

Zöldborsó-levéltetű (Acyrthosiphon pisum)

A levéltetvek kifejezetten olyan kártevők, amik rendre megkeserítik a gazdák és hobbi kertészek életét. A zöldborsó-levéltetűvel sincs ez másképp, ami előszeretettel támadja meg szeretett veteményesünket és dönti romba álmainkat a finom, édes zöldborsó felé. A kis alattomos jószágok a növénynek mind a vegetatív (gyökér szár levél), mind pedig a generatív (virág, termés, mag) részein szívogatnak, majd felszaporodnak, és a borsó levelein azt vesszük észre, hogy besodródnak. Ez a legjellemzőbb, amit általában észre vesznek az emberek. Ez persze gyenge termést eredményez, és gyakran úgy néz ki a növény, mintha leforrázták volna.

hirdetes
A zöldborsó-levéltetű többnemzedékes kártevő, ami konkrétan a pillangós növényeken telel át. Az így áttelelő petékből kel ki az ősanya, ami aztán az első nemzedéket adja, és így tovább. Mivel ezek szárnyas kártevők, ezért áttelepülnek a gazdanövényre, és ott kezdik meg a szívogatást, így jelentős károkat tudnak okozni. A szárnyas egyedek aztán szűznemzéssel és álelevenszüléssel létrehozzák a szárnyatlan egyedeket, majd a növények elöregedésével és elhalásával a szárnyas egyedek távoznak, melynek következtében megszűnik a teljes állomány.

Védekezés

Mivel jóformán elkerülhetetlenek és rendkívül gyorsan felszaporodnak, ezért kötelező az idejében végzett inszekticides (rovarölő) védekezés
 

Forrás: www.tankonyvtar.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Dual Gold 960 EC

Kiemelkedő szelektivitású preemergens egyszikűirtó. Kiváló hatékonyságú a magról kelő... Tovább

Mv 243

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyván hiányzik,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség