notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A borsó 3 leggyakoribb kártevője - Így vedd észre, ha baj van!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A borsó 3 leggyakoribb kártevője

FO
A borsó 3 leggyakoribb kártevője - így óvd növényedet

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)

Sajnos ez talán az egyik legjellemzőbb kártevője a borsónak. Javarészt nem is támad más növényeket, csak ritkán okoz gondot más pillangósoknál. Kárképe elég hasonló az akácmolyéhoz, mivel itt sem az imágó, hanem sokkal inkább a lárva a mumus a kártételben. A gond viszont az, hogy ez magába a borsószemekbe hatol be. Biztos mindenki látott már ilyen kárképet, ez az, amikor a borsószemeken egy nagyon pici fekete pontot és egy kis dudort látunk. Aztán amikor a magba behatolt a lárva, akkor a héj alatt elkezd bebábozódni, majd ha kifejlődött, a maghéjon át lukat vájva távozik, ezért látható olyan jól a borsószemen is a kártétel. Sajnos viszont az így károsított borsót mi már nem fogyaszthatjuk el.

Jó hír viszont, hogy a borsózsizsiknek csak egy nemzedéke van. Raktárakban, vagy apró repedésekben telelnek át, majd szintén virágzáskor rajzik, és rakja le petéit a borsó hüvelyére. A lárvák ezután egy hét elteltével kelnek ki, majd behatolnak a hüvelybe, aztán a magba. Minden magba egy zsizsik rágja be magát, ahol 5-6 héten keresztül eszegetnek a 2 hetes bábállapot előtt.

hirdetes

Védekezés

Az egyik leggyakoribb házi módszer, ha néhány napra mélyhűtőben lefagyasztjuk a zsizsikes borsót, ezáltal ugyanis zsizsikteleníthetjük. Utána, amikor átmossuk a borsót, a megrágott szemek súly könnyebb, így feljönnek a víz felszínére, ezáltal ki tudjuk szedegetni a rossz szemeket.

Zöldborsó-levéltetű (Acyrthosiphon pisum)

A levéltetvek kifejezetten olyan kártevők, amik rendre megkeserítik a gazdák és hobbi kertészek életét. A zöldborsó-levéltetűvel sincs ez másképp, ami előszeretettel támadja meg szeretett veteményesünket és dönti romba álmainkat a finom, édes zöldborsó felé. A kis alattomos jószágok a növénynek mind a vegetatív (gyökér szár levél), mind pedig a generatív (virág, termés, mag) részein szívogatnak, majd felszaporodnak, és a borsó levelein azt vesszük észre, hogy besodródnak. Ez a legjellemzőbb, amit általában észre vesznek az emberek. Ez persze gyenge termést eredményez, és gyakran úgy néz ki a növény, mintha leforrázták volna.

hirdetes
A zöldborsó-levéltetű többnemzedékes kártevő, ami konkrétan a pillangós növényeken telel át. Az így áttelelő petékből kel ki az ősanya, ami aztán az első nemzedéket adja, és így tovább. Mivel ezek szárnyas kártevők, ezért áttelepülnek a gazdanövényre, és ott kezdik meg a szívogatást, így jelentős károkat tudnak okozni. A szárnyas egyedek aztán szűznemzéssel és álelevenszüléssel létrehozzák a szárnyatlan egyedeket, majd a növények elöregedésével és elhalásával a szárnyas egyedek távoznak, melynek következtében megszűnik a teljes állomány.

Védekezés

Mivel jóformán elkerülhetetlenek és rendkívül gyorsan felszaporodnak, ezért kötelező az idejében végzett inszekticides (rovarölő) védekezés. 
 

Forrás: www.tankonyvtar.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-03

Cserépben is termeszthető padlizsán – Tippek/trükkök mindenkinek!

Padlizsán termesztése cserépben, cserépben is termeszthetünk padlizsánt, nézzük, hogyan lehet padlizsánt termeszteni cserépben, próbáljátok ki ti is ezt a szuper módszert!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-05

Ezt sem kell vásárolnod többé – Termessz sikeresen római köményt!

A római kömény termesztéséről mondunk el nektek most mindent. Termesszetek sikeresen ti is római köményt, most mindent megtudhattok a római köményről!

2020-05-29

Hőhullámok a kertben – így védd növényeidet a nyári melegben!

A nyári melegben fokozottan oda kell figyelnünk a növényeinkre, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a növények nyári védelméről.

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-06-03

Így termessz akár 1000 uborkát egy négyzetméteren!

Ha eddig gondot okozott volna számodra az uborkatermesztés, akkor érdemes elolvasnod ezt a cikket! Megmutatom, hogyan termeszthetsz rekord mennyiségű uborkát!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
50 062
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 367 521

biogén elemek

a sejteket felépítő, azok életfolyamataiban részt vevő elemek. Az elsődleges b. a hidrogén... Tovább

Szent István Egyetem

Egyetem Mezõgazdaság és Környezettudományi Kar A KARRÓL Múlt Az egyetemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség