Tippek a kései, téli kertészkedéshez

hirdetes

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

SFV

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

Tippek a kései kertészkedéshez

Sokan azt hiszik, hogy az augusztus végével eltűnik az esélyük egy virágzó őszi kertre. Valójában egész szeptemberben, októberben, sőt, akár novemberben is könnyűszerrel ültethetsz. Ráadásul bizonyos növények és virágok a későbbi ültetési időpontokat és dátumokat részesítik előnyben; ezekből a terményekből a hűvös környezet még lágyabbakat és ízletesebbeket eredményez, mint a tavasz.


A késői ültetés csak egy kis plusz tudást és odafigyelést igényel. Ez alatt azt értem, hogy tudni kell, mit és mikor ültess, és hogyan készítsd elő kertedet hozzá.
Íme, 9 tipp a késői ültetéshez. Ha betartod ezeket, sikeresen kibővítetted a termékeny időszakot akár egész télre is.


1.    Az első fagy időpontjának meghatározása


Mielőtt átgondolnád, mit szeretnél termeszteni, meg kell határozni az első fagy várható időpontját. Az első fagy a legtöbb kert túlélésének legnagyobb akadálya. Az átlagos dátum minden területen változó, ezért érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat webhelyén tájékozódni róla.

hirdetes


2.    Az érési idő hossza


A napok száma az érésig azt jelenti, hogy mennyi nap telik el addig, amíg a mag teljesen kialakul és a növény termést hoz. Ezt az információt megtalálhatod az interneten vagy a mag csomagjának hátulján lévő leírásban is. Az érés ideje minden növénynek eltérő. Ráadásul növények különböző alfajánál is eltérő lehet. Tehát például, ha brokkoli termesztésén gondolkodunk, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb.
Ha ezt már kiderítetted, számolj vissza az első fagyás várható időpontjától. Akkor ideális az időtartam a fejlődéshez, ha a fagy időpontja körülbelül egy napra esik az érési idő utolsó napjával.


3.    Pótold a talaj tápanyagtartalmát


Legtöbbször a tavasszal is használt földterületet használjuk ismételten ebben az időszakban. Ha ez így van az esetedben is, feltétlenül szükséges néhány módosítás a talaj összetételén, hogy pótolva legyenek a növényi tápanyagforrások. Javíthatod a talaj szerkezetét komposzt hozzáadásával. A komposzt a szerves anyagokat hasznosítható formában visszajuttatja a talajba. Még egy jó módszer, ha rendszeresen használsz szerves trágyát, jól tudjuk, hogy ez a növények tápláléka.

hirdetes


4.    Termessz tárolóban


A konténeres kertek a legjobb őszi termesztési lehetőségek. Nagymértékben szabályozza a növényeket. Ez hasznos tulajdonság a késő ültetésnél, amikor az időjárás kiszámíthatatlan és az ütemezés kissé szűkös.
Javasoljuk, hogy a konténerkertet állítsd kerekekre, hogy mozgatható, forgatható legyen. Így forgatással követni lehet a nap állását. Ha egy váratlan korai fagy miatt zárt helyre kell költöztetni a kertet, ezt is megteheted. Ezek a tárolók szépek maradnak és virítani fognak a zord, rideg időjárás ellenére is.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

Nem virágzik a hortenziád? Valószínűleg nem nagy a probléma, csak nem a hajtási időszaknak megfelelően kezeled a növényed. Segítünk megtalálni a problémát!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


vizelet

a veseműködés (->kivélasztás) terméke. A ->vérplazma egy része a vesetestecske... Tovább

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés