Tippek a kései, téli kertészkedéshez

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

Tippek a kései kertészkedéshez

A kései kertészkedés

Sokan azt hiszik, hogy az augusztus végével eltűnik az esélyük egy virágzó őszi kertre. Valójában egész szeptemberben, októberben, sőt, akár novemberben is könnyűszerrel ültethetsz. Ráadásul bizonyos növények és virágok a későbbi ültetési időpontokat és dátumokat részesítik előnyben; ezekből a terményekből a hűvös környezet még lágyabbakat és ízletesebbeket eredményez, mint a tavasz.


A késői ültetés csak egy kis plusz tudást és odafigyelést igényel. Ez alatt azt értem, hogy tudni kell, mit és mikor ültess, és hogyan készítsd elő kertedet hozzá.
Íme, 9 tipp a késői ültetéshez. Ha betartod ezeket, sikeresen kibővítetted a termékeny időszakot akár egész télre is.


1.    Az első fagy időpontjának meghatározása


Mielőtt átgondolnád, mit szeretnél termeszteni, meg kell határozni az első fagy várható időpontját. Az első fagy a legtöbb kert túlélésének legnagyobb akadálya. Az átlagos dátum minden területen változó, ezért érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat webhelyén tájékozódni róla.


2.    Az érési idő hossza


A napok száma az érésig azt jelenti, hogy mennyi nap telik el addig, amíg a mag teljesen kialakul és a növény termést hoz. Ezt az információt megtalálhatod az interneten vagy a mag csomagjának hátulján lévő leírásban is. Az érés ideje minden növénynek eltérő. Ráadásul növények különböző alfajánál is eltérő lehet. Tehát például, ha brokkoli termesztésén gondolkodunk, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb.
Ha ezt már kiderítetted, számolj vissza az első fagyás várható időpontjától. Akkor ideális az időtartam a fejlődéshez, ha a fagy időpontja körülbelül egy napra esik az érési idő utolsó napjával.


3.    Pótold a talaj tápanyagtartalmát


Legtöbbször a tavasszal is használt földterületet használjuk ismételten ebben az időszakban. Ha ez így van az esetedben is, feltétlenül szükséges néhány módosítás a talaj összetételén, hogy pótolva legyenek a növényi tápanyagforrások. Javíthatod a talaj szerkezetét komposzt hozzáadásával. A komposzt a szerves anyagokat hasznosítható formában visszajuttatja a talajba. Még egy jó módszer, ha rendszeresen használsz szerves trágyát, jól tudjuk, hogy ez a növények tápláléka.


4.    Termessz tárolóban


A konténeres kertek a legjobb őszi termesztési lehetőségek. Nagymértékben szabályozza a növényeket. Ez hasznos tulajdonság a késő ültetésnél, amikor az időjárás kiszámíthatatlan és az ütemezés kissé szűkös.
Javasoljuk, hogy a konténerkertet állítsd kerekekre, hogy mozgatható, forgatható legyen. Így forgatással követni lehet a nap állását. Ha egy váratlan korai fagy miatt zárt helyre kell költöztetni a kertet, ezt is megteheted. Ezek a tárolók szépek maradnak és virítani fognak a zord, rideg időjárás ellenére is.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Poncho

Rovarölő csávázószer kukorica vetőmag csávázására.Hatóanyag: 600 g/l... Tovább

fakadóvíz

a víznyomás hatására a talajjáratokon áthatoló szivárgással v. felszínre töréssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés