Tippek a kései, téli kertészkedéshez

hirdetes

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

SFV

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

Tippek a kései kertészkedéshez

Sokan azt hiszik, hogy az augusztus végével eltűnik az esélyük egy virágzó őszi kertre. Valójában egész szeptemberben, októberben, sőt, akár novemberben is könnyűszerrel ültethetsz. Ráadásul bizonyos növények és virágok a későbbi ültetési időpontokat és dátumokat részesítik előnyben; ezekből a terményekből a hűvös környezet még lágyabbakat és ízletesebbeket eredményez, mint a tavasz.


A késői ültetés csak egy kis plusz tudást és odafigyelést igényel. Ez alatt azt értem, hogy tudni kell, mit és mikor ültess, és hogyan készítsd elő kertedet hozzá.
Íme, 9 tipp a késői ültetéshez. Ha betartod ezeket, sikeresen kibővítetted a termékeny időszakot akár egész télre is.


1.    Az első fagy időpontjának meghatározása


Mielőtt átgondolnád, mit szeretnél termeszteni, meg kell határozni az első fagy várható időpontját. Az első fagy a legtöbb kert túlélésének legnagyobb akadálya. Az átlagos dátum minden területen változó, ezért érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat webhelyén tájékozódni róla.

hirdetes


2.    Az érési idő hossza


A napok száma az érésig azt jelenti, hogy mennyi nap telik el addig, amíg a mag teljesen kialakul és a növény termést hoz. Ezt az információt megtalálhatod az interneten vagy a mag csomagjának hátulján lévő leírásban is. Az érés ideje minden növénynek eltérő. Ráadásul növények különböző alfajánál is eltérő lehet. Tehát például, ha brokkoli termesztésén gondolkodunk, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb.
Ha ezt már kiderítetted, számolj vissza az első fagyás várható időpontjától. Akkor ideális az időtartam a fejlődéshez, ha a fagy időpontja körülbelül egy napra esik az érési idő utolsó napjával.


3.    Pótold a talaj tápanyagtartalmát


Legtöbbször a tavasszal is használt földterületet használjuk ismételten ebben az időszakban. Ha ez így van az esetedben is, feltétlenül szükséges néhány módosítás a talaj összetételén, hogy pótolva legyenek a növényi tápanyagforrások. Javíthatod a talaj szerkezetét komposzt hozzáadásával. A komposzt a szerves anyagokat hasznosítható formában visszajuttatja a talajba. Még egy jó módszer, ha rendszeresen használsz szerves trágyát, jól tudjuk, hogy ez a növények tápláléka.

hirdetes


4.    Termessz tárolóban


A konténeres kertek a legjobb őszi termesztési lehetőségek. Nagymértékben szabályozza a növényeket. Ez hasznos tulajdonság a késő ültetésnél, amikor az időjárás kiszámíthatatlan és az ütemezés kissé szűkös.
Javasoljuk, hogy a konténerkertet állítsd kerekekre, hogy mozgatható, forgatható legyen. Így forgatással követni lehet a nap állását. Ha egy váratlan korai fagy miatt zárt helyre kell költöztetni a kertet, ezt is megteheted. Ezek a tárolók szépek maradnak és virítani fognak a zord, rideg időjárás ellenére is.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-11-01

Ez az 5 szobanövény fény és víz nélkül is hetekig túlél

A kezdő vagy feledékeny gondozók vegyél tudomásul: ezeket a növényeket még a sötét szekrénybe is bezárhatnánk, akkor sem lassulna fejlődésük.

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

További cikkek ebben a témában


gátrepedés

a ->péra felső szöglete és a végbélnyílás közötti tájék szöveteinek részleges v. a... Tovább

abrázió

az a felületkoptató eróziós folyamat, amelyet az áramló, cseppfolyós v. légnemű közegben... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés