Tippek a kései, téli kertészkedéshez

hirdetes

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

SFV, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

Tippek a kései kertészkedéshez

Sokan azt hiszik, hogy az augusztus végével eltűnik az esélyük egy virágzó őszi kertre. Valójában egész szeptemberben, októberben, sőt, akár novemberben is könnyűszerrel ültethetsz. Ráadásul bizonyos növények és virágok a későbbi ültetési időpontokat és dátumokat részesítik előnyben; ezekből a terményekből a hűvös környezet még lágyabbakat és ízletesebbeket eredményez, mint a tavasz.


A késői ültetés csak egy kis plusz tudást és odafigyelést igényel. Ez alatt azt értem, hogy tudni kell, mit és mikor ültess, és hogyan készítsd elő kertedet hozzá.
Íme, 9 tipp a késői ültetéshez. Ha betartod ezeket, sikeresen kibővítetted a termékeny időszakot akár egész télre is.


1.    Az első fagy időpontjának meghatározása


Mielőtt átgondolnád, mit szeretnél termeszteni, meg kell határozni az első fagy várható időpontját. Az első fagy a legtöbb kert túlélésének legnagyobb akadálya. Az átlagos dátum minden területen változó, ezért érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat webhelyén tájékozódni róla.

hirdetes


2.    Az érési idő hossza


A napok száma az érésig azt jelenti, hogy mennyi nap telik el addig, amíg a mag teljesen kialakul és a növény termést hoz. Ezt az információt megtalálhatod az interneten vagy a mag csomagjának hátulján lévő leírásban is. Az érés ideje minden növénynek eltérő. Ráadásul növények különböző alfajánál is eltérő lehet. Tehát például, ha brokkoli termesztésén gondolkodunk, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb.
Ha ezt már kiderítetted, számolj vissza az első fagyás várható időpontjától. Akkor ideális az időtartam a fejlődéshez, ha a fagy időpontja körülbelül egy napra esik az érési idő utolsó napjával.


3.    Pótold a talaj tápanyagtartalmát


Legtöbbször a tavasszal is használt földterületet használjuk ismételten ebben az időszakban. Ha ez így van az esetedben is, feltétlenül szükséges néhány módosítás a talaj összetételén, hogy pótolva legyenek a növényi tápanyagforrások. Javíthatod a talaj szerkezetét komposzt hozzáadásával. A komposzt a szerves anyagokat hasznosítható formában visszajuttatja a talajba. Még egy jó módszer, ha rendszeresen használsz szerves trágyát, jól tudjuk, hogy ez a növények tápláléka.

hirdetes


4.    Termessz tárolóban


A konténeres kertek a legjobb őszi termesztési lehetőségek. Nagymértékben szabályozza a növényeket. Ez hasznos tulajdonság a késő ültetésnél, amikor az időjárás kiszámíthatatlan és az ütemezés kissé szűkös.
Javasoljuk, hogy a konténerkertet állítsd kerekekre, hogy mozgatható, forgatható legyen. Így forgatással követni lehet a nap állását. Ha egy váratlan korai fagy miatt zárt helyre kell költöztetni a kertet, ezt is megteheted. Ezek a tárolók szépek maradnak és virítani fognak a zord, rideg időjárás ellenére is.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

homeosztázis

a belső környezet állandóságának fenntartása, szabályozott stabilitása. Lehetővé teszi a... Tovább

fehérhalak

a belvízi halászatban a kevésbé értékes halfajok elterjedt, nem tudományos elnevezése. Ide... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés