Tippek a kései, téli kertészkedéshez

hirdetes

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

Tippek a kései kertészkedéshez

A kései kertészkedés

Sokan azt hiszik, hogy az augusztus végével eltűnik az esélyük egy virágzó őszi kertre. Valójában egész szeptemberben, októberben, sőt, akár novemberben is könnyűszerrel ültethetsz. Ráadásul bizonyos növények és virágok a későbbi ültetési időpontokat és dátumokat részesítik előnyben; ezekből a terményekből a hűvös környezet még lágyabbakat és ízletesebbeket eredményez, mint a tavasz.


A késői ültetés csak egy kis plusz tudást és odafigyelést igényel. Ez alatt azt értem, hogy tudni kell, mit és mikor ültess, és hogyan készítsd elő kertedet hozzá.
Íme, 9 tipp a késői ültetéshez. Ha betartod ezeket, sikeresen kibővítetted a termékeny időszakot akár egész télre is.


1.    Az első fagy időpontjának meghatározása


Mielőtt átgondolnád, mit szeretnél termeszteni, meg kell határozni az első fagy várható időpontját. Az első fagy a legtöbb kert túlélésének legnagyobb akadálya. Az átlagos dátum minden területen változó, ezért érdemes az Országos Meteorológiai Szolgálat webhelyén tájékozódni róla.

hirdetes


2.    Az érési idő hossza


A napok száma az érésig azt jelenti, hogy mennyi nap telik el addig, amíg a mag teljesen kialakul és a növény termést hoz. Ezt az információt megtalálhatod az interneten vagy a mag csomagjának hátulján lévő leírásban is. Az érés ideje minden növénynek eltérő. Ráadásul növények különböző alfajánál is eltérő lehet. Tehát például, ha brokkoli termesztésén gondolkodunk, feltétlenül ki kell vizsgálni, hogy melyik típus a legmegfelelőbb.
Ha ezt már kiderítetted, számolj vissza az első fagyás várható időpontjától. Akkor ideális az időtartam a fejlődéshez, ha a fagy időpontja körülbelül egy napra esik az érési idő utolsó napjával.


3.    Pótold a talaj tápanyagtartalmát


hirdetes
Legtöbbször a tavasszal is használt földterületet használjuk ismételten ebben az időszakban. Ha ez így van az esetedben is, feltétlenül szükséges néhány módosítás a talaj összetételén, hogy pótolva legyenek a növényi tápanyagforrások. Javíthatod a talaj szerkezetét komposzt hozzáadásával. A komposzt a szerves anyagokat hasznosítható formában visszajuttatja a talajba. Még egy jó módszer, ha rendszeresen használsz szerves trágyát, jól tudjuk, hogy ez a növények tápláléka.


4.    Termessz tárolóban


A konténeres kertek a legjobb őszi termesztési lehetőségek. Nagymértékben szabályozza a növényeket. Ez hasznos tulajdonság a késő ültetésnél, amikor az időjárás kiszámíthatatlan és az ütemezés kissé szűkös.
Javasoljuk, hogy a konténerkertet állítsd kerekekre, hogy mozgatható, forgatható legyen. Így forgatással követni lehet a nap állását. Ha egy váratlan korai fagy miatt zárt helyre kell költöztetni a kertet, ezt is megteheted. Ezek a tárolók szépek maradnak és virítani fognak a zord, rideg időjárás ellenére is.

Mégtöbb tippért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánydinnye (Colocynthis citrullus [L.] Küntze)

a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, az étkezési görögdinnyéhez (Citrullus... Tovább

fertőző betegség

mindaz a bántalom amelyet mikroorganizmusok és magasabb rendű állati élősködők az emberi v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés