Így lehet sokáig meseszép krizantémod - most segítünk, ezekre figyelj

hirdetes

7 gyakori hiba, amit elkövetünk a krizantémokkal kapcsolatban

TK

Vegyük sorba, mit kerüljünk el, hogy krizantémunk a lehető leghosszabb ideig és a legszebb virágokkal kápráztasson el bennünket.

Gyönyörű krizantém

A piros, sárga, narancssárga, lila és fehér árnyalatokban pompázó virágok ősszel mindenfelé felbukkannak. Jól mutatnak őszi dekorációnak verandán, szárított kukoricaszárral, akár tökdíszekkel együtt is. Miután a virágok befejezik a virágzást, meleg éghajlatokon már novemberben, gyakran próbálják meg kiültetni őket a kertbe, mert évelő növények, amiknek át kellene vészelni a telet. De a következő tavaszra ezek a virágok általában elhalt csomókká válnak. Ha beszélgetünk profi termesztőkkel, rájövünk, az az idő már túl késő kiültetni őket a kertbe. Valójában ezeket a szép növényeket meglehetősen könnyű nevelni, ha ismerjük és elkerüljük a következő gyakori hibákat.


1.    Nem vesszük figyelembe a krizantém természetét

hirdetes


Amy Enfield, a Miracle-Gro kertésze szerint a krizantémokat nyár végén vagy kora ősszel kell a szabadba ültetni, hogy a gyökereknek legyen idejük kialakulni, mielőtt a talaj megfagy. A strapabíró gömbkrizantém fajtát be tudjuk szerezni kertészetekből, faiskolákban is árulják, ezek a típusúak bírják legjobban a hideg időket. De még akkor is, ha a megfelelő időben ültetjük el őket, szükségük van pár egyéb dologra, például a jó vízelvezetésre. Enfield hozzáteszi, nincs garancia arra, hogy túlélik a telet, különösen, ha hűvösebb éghajlaton élünk.


Azok a példányok, amilyeneket a helyi kisboltokban, áruházakban, szobanövény részlegen árulnak, egyáltalán nem valók átültetésre. Ezek beltéri, cserepes növényekként fejlődnek.

hirdetes


2.    Túl árnyékos helyre ültetjük


Cynthia Drumgool, a cserepes növények és krizantémok specialistája a Ball Horticultural kertészetnél azt mondja, hogy az ilyen kerti virágoknak teljes napsütésre vagy legalább részleges napsütésre van szükségük. Egy kivétel van: ha nagyon meleg éghajlaton lakunk. Ellenkező esetben adjunk nekik nagyon sok napsütést a hosszú virágzás érdekében.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2021-11-22

10 + 1 alacsony igényű virág, amit szinte lehetetlen megölni

Akár új Neked a kertészkedés, akár csak meg akarod magadat kímélni a stressztől, ezek az alkalmazkodó virágok különösebb törődés nélkül varázsolják el a tájat.

2021-11-19

Íme, mit ültess ősszel a legszebb tavaszi udvarért

Mielőtt beköszönt a tél, az ősz a tökéletes időszak például hagymák és évelő növények ültetésére. Jövő tavasszal ezek a virágok fognak először virítani.

2021-11-22

A 10 legszebb virágzó cserje, amit ki kell próbálnod

Ha pénzt, időt és értékes kerti területet fektetünk be egy cserjébe, akkor bízunk benne, hogy valami igazi elragadtatót kapunk eredményül. Íme, a 10 legszebb.

2021-11-10

A 15 legmutatósabb szárított virág

A szárított virágok nagyon jól mutatnak dekorációként, emellett pedig elkészítésük egyszerű és olcsó. Most lássuk, milyen növényeket érdemes használni hozzájuk.

2021-11-01

Őszi évelő virágok – Mely őszi virágok évelők

Sokszor halljuk, hogy aki a virágokat szereti, rossz ember nem lehet. Alábbi cikkünkből ismerd meg Te is az őszi évelőket.

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

További cikkek ebben a témában


készletgazdálkodás

az anyaggazdálkodáson belüli olyan tevékenység, amely a folyamatos termelés érdekében a... Tovább

vegetatív idegrendszer (autonóm idegrendszer)

A szervezet önfenntartását,növekedését,fejl.-ét és szaporodását befolyásoló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág