Így lehet sokáig meseszép krizantémod - most segítünk, ezekre figyelj

hirdetes

7 gyakori hiba, amit elkövetünk a krizantémokkal kapcsolatban

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vegyük sorba, mit kerüljünk el, hogy krizantémunk a lehető leghosszabb ideig és a legszebb virágokkal kápráztasson el bennünket.

Gyönyörű krizantém

A piros, sárga, narancssárga, lila és fehér árnyalatokban pompázó virágok ősszel mindenfelé felbukkannak. Jól mutatnak őszi dekorációnak verandán, szárított kukoricaszárral, akár tökdíszekkel együtt is. Miután a virágok befejezik a virágzást, meleg éghajlatokon már novemberben, gyakran próbálják meg kiültetni őket a kertbe, mert évelő növények, amiknek át kellene vészelni a telet. De a következő tavaszra ezek a virágok általában elhalt csomókká válnak. Ha beszélgetünk profi termesztőkkel, rájövünk, az az idő már túl késő kiültetni őket a kertbe. Valójában ezeket a szép növényeket meglehetősen könnyű nevelni, ha ismerjük és elkerüljük a következő gyakori hibákat.


1.    Nem vesszük figyelembe a krizantém természetét

hirdetes


Amy Enfield, a Miracle-Gro kertésze szerint a krizantémokat nyár végén vagy kora ősszel kell a szabadba ültetni, hogy a gyökereknek legyen idejük kialakulni, mielőtt a talaj megfagy. A strapabíró gömbkrizantém fajtát be tudjuk szerezni kertészetekből, faiskolákban is árulják, ezek a típusúak bírják legjobban a hideg időket. De még akkor is, ha a megfelelő időben ültetjük el őket, szükségük van pár egyéb dologra, például a jó vízelvezetésre. Enfield hozzáteszi, nincs garancia arra, hogy túlélik a telet, különösen, ha hűvösebb éghajlaton élünk.


Azok a példányok, amilyeneket a helyi kisboltokban, áruházakban, szobanövény részlegen árulnak, egyáltalán nem valók átültetésre. Ezek beltéri, cserepes növényekként fejlődnek.

hirdetes


2.    Túl árnyékos helyre ültetjük


Cynthia Drumgool, a cserepes növények és krizantémok specialistája a Ball Horticultural kertészetnél azt mondja, hogy az ilyen kerti virágoknak teljes napsütésre vagy legalább részleges napsütésre van szükségük. Egy kivétel van: ha nagyon meleg éghajlaton lakunk. Ellenkező esetben adjunk nekik nagyon sok napsütést a hosszú virágzás érdekében.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

beszárítási arány

a szárításra kerülő takarmánynak olyan mutatószáma, amelyet a szárított és a nedves... Tovább

Jupiter

Burgonya Cél: chips célfajta Leírás:A növény magas, átmeneti típust képez a szár- és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág