5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, vagy újrahasznosítható, de mégis az

hirdetes

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

SFV

Ami a zöld életmódot illeti, a komposztálás egy jó megoldást kínál a szerves hulladékok feldolgozására. Ha már régebb óta komposztálsz, valószínűleg a Te fejedben is összeállt már egy lista a komposztálható és nem komposztálható dolgokról – most ennek a tisztázásában szeretnénk kicsit segíteni. Vannak ugyanis dolgok, amelyeket kicsit nehezebb komposztálni, de lényegében minden, ami szerves eredetű, feldolgozható, vagy újrahasznosítható.

Szerves anyag komposztálása

Azért, hogy ne eltántorítsunk a komposztálástól, hanem sokkal inkább ösztönözzünk rá, most néhány olyan dolgot mutatunk, amelyekről bár nem gondolnánk, de nem kell, hogy a szemétbe kerüljenek.

No.1. Állati ürülék


A növényevő állatok trágyája nitrogénben és jótékony aerob baktériumokban gazdag, így kitűnő kiegészítője lehet a komposztnak. 


Nem mondható ez el azonban a húsevő állatok ürülékéről. Ezek ugyanis káros mikroorganizmusokat és parazitákat tartalmazhatnak, amelyek élelmiszertermesztéskor káros hatással lehetnek a növényre. A macskafélék esetében a probléma a toxoplazmózis, míg a kutyáknál a hengeresférgek jelenléte.

hirdetes


Ennek ellenére, ha valóban ki akarod  használni ezt az ingyenes és megújuló erőforrást, vannak módok a kutya- és macskaürülék biztonságos komposztálására – feltéve, hogy külön kupacban tárolod, és soha nem használsz komposztált állati hulladékot az olyan növényeken, amelyet tápláléknak szántok.


No.2. Diófélék


A diófélék családjának minden tagja juglont termel, egy olyan vegyületet, amely mérgező számos juglonérzékeny növényre, például paradicsomra, paprikára, padlizsánra, káposztára és spárgára.

hirdetes


A diófák kérgében, leveleiben, gyökereiben, gyümölcseiben és ágaiban található, még ha a diófát a kert közelében tartjuk, az sárgulást, hervadást és bizonyos növények esetleges pusztulását okozhatja. Bár minden diófaj tartalmaz juglont, a feketediófák tartalmazzák a legmagasabb arányban.


Bár sok olyan növény van, amely nem tudja kezelni ezt a vegyületet, sok más növény azonban toleráns a juglonnal szemben, őket pedig bátran táplálhatjuk diófahulladékból készült komposzttal is. A lényeg, hogy külön komposztban tárold és csak a már kész humuszt használd fel a juglontűrő növények táplálására!

Olvass tovább, és tudd meg, mi komposztálható még!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-09-05

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

Ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek egyszerű és gyors komposztálásához!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

További cikkek ebben a témában


gazda

az az élő szervezet, amelyben valamely ->élősködő tartózkodik, ill. alkalmas viszonyokat... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem