5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, vagy újrahasznosítható, de mégis az

hirdetes

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

SFV

Ami a zöld életmódot illeti, a komposztálás egy jó megoldást kínál a szerves hulladékok feldolgozására. Ha már régebb óta komposztálsz, valószínűleg a Te fejedben is összeállt már egy lista a komposztálható és nem komposztálható dolgokról – most ennek a tisztázásában szeretnénk kicsit segíteni. Vannak ugyanis dolgok, amelyeket kicsit nehezebb komposztálni, de lényegében minden, ami szerves eredetű, feldolgozható, vagy újrahasznosítható.

Szerves anyag komposztálása

Azért, hogy ne eltántorítsunk a komposztálástól, hanem sokkal inkább ösztönözzünk rá, most néhány olyan dolgot mutatunk, amelyekről bár nem gondolnánk, de nem kell, hogy a szemétbe kerüljenek.

No.1. Állati ürülék


A növényevő állatok trágyája nitrogénben és jótékony aerob baktériumokban gazdag, így kitűnő kiegészítője lehet a komposztnak. 


Nem mondható ez el azonban a húsevő állatok ürülékéről. Ezek ugyanis káros mikroorganizmusokat és parazitákat tartalmazhatnak, amelyek élelmiszertermesztéskor káros hatással lehetnek a növényre. A macskafélék esetében a probléma a toxoplazmózis, míg a kutyáknál a hengeresférgek jelenléte.

hirdetes


Ennek ellenére, ha valóban ki akarod  használni ezt az ingyenes és megújuló erőforrást, vannak módok a kutya- és macskaürülék biztonságos komposztálására – feltéve, hogy külön kupacban tárolod, és soha nem használsz komposztált állati hulladékot az olyan növényeken, amelyet tápláléknak szántok.


No.2. Diófélék


A diófélék családjának minden tagja juglont termel, egy olyan vegyületet, amely mérgező számos juglonérzékeny növényre, például paradicsomra, paprikára, padlizsánra, káposztára és spárgára.

hirdetes


A diófák kérgében, leveleiben, gyökereiben, gyümölcseiben és ágaiban található, még ha a diófát a kert közelében tartjuk, az sárgulást, hervadást és bizonyos növények esetleges pusztulását okozhatja. Bár minden diófaj tartalmaz juglont, a feketediófák tartalmazzák a legmagasabb arányban.


Bár sok olyan növény van, amely nem tudja kezelni ezt a vegyületet, sok más növény azonban toleráns a juglonnal szemben, őket pedig bátran táplálhatjuk diófahulladékból készült komposzttal is. A lényeg, hogy külön komposztban tárold és csak a már kész humuszt használd fel a juglontűrő növények táplálására!

Olvass tovább, és tudd meg, mi komposztálható még!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-05-13

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

Van egy szuper tanácsunk neked: számos gyomot eltüntethetsz kertedből, ha tudod, hogyan használj ellenük némi forró vizet. Íme minden, amit tudnod kell erről!

2022-04-26

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére! Ne tegyük vissza a kipottyant fiókát!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink, gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk, már késő. Most szuper vízgyüjtési tippeket mutatok.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

További cikkek ebben a témában


koronafürt (Coronilla)

a pillangósok családjának egyik nemzetsége; fajai közül hazánkban a tarka k(C. varia)... Tovább

fibrózis (fibrosis)

idült gyulladás v. elfajulás következtében a kötőszövet nagyfokú megszaporodása és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem