4 kora tavaszi virág, amiktől színpompássá válik kertünk

hirdetes

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavasz beköszöntével egyre több növényünk és virágunk bújik elő a földből az egyre melegebb időnek köszönhetően. Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? Megmutatjuk milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét.

kora tavaszi virágok a kertben

1.    Krókusz


A krókusz szinte elsőként jelenik meg kertünkben, amivel megmelengeti lelkünket. A nősziromfélék családjába tartozik, másnéven sáfrányként szokták nevezni. Virágzása rövid, csupán 1-2 hétig tart, de kárpótól minket azzal, hogy elsőként bújik elő a földből és lesz kertünk tavaszi dísze. Igazi színfoltja lehet kertünknek, ha sorba vagy csoportosan ültetjük őket, mivel méretét tekintve aprócska virágnak számít, nem magasabb körülbelül 8 centinél. Ültetésénél ügyeljünk, hogy hagymáját 10-15 centi mélyre nyomjuk a földbe.  Az ültetést azonban legkésőbb ősszel végezd el, ha tavaszra szeretnél bennük gyönyörködni. Leginkább a jó vízelvezető, laza, homokos talajban érzi jól magát, érdemes napos, félárnyékos helyre telepíteni kertünkben. 

Remek dísze lehet kertünknek, ugyanis különböző élénk színeivel feldobja a kopár fák, bokrok körüli területet, Találkozhatunk egyszínű vagy cirmos verziókkal, sárga, lila, fehér, bíbor és egyéb színekben.

hirdetes


2.    Tulipán


A tulipánok fajtájjától függően már kora tavasszal megjelennek és késő tavaszig színesítik kertünket. A tulipán népszerűségének köszönhetően szinte minden kert és lakás közkedvelt virága. Amint feltűnik tudjuk itt a tavasz, akár a földből bújik elő, akár a virágosnál tekintjük meg. Mára már rengetek fajtája van, így nehéz lehet a választás, de ki mondta, hogy választanunk kellene?
Igazán üde színfoltjává válik kertünknek tavasszal, ha már szeptemberben elültetjük hagymáit a földbe körülbelül 10 centi mélyre. A tulipán a krókuszhoz hasonlóan szereti a napos helyet és a homokos, laza földet, így akár egymás mellé is ültethetjük őket.


3.    Nárcisz


Tavaszi hírnök a nárcisz is, ami az amarilliszfélék családjába tartozik és a krókuszhoz és a tulipánhoz hasonlóan ez is hagymás évelő növény, így ő is évről évre lehet kertünk dísze. Ebből is léteznek korai fajták, amik pici virágaikkal már kora tavasszal előbújnak, de áprilisban is többféle nárcisz díszítheti kertünket. Sárgás színűknek köszönhetően jól mutatnak a sötétebb tónusú cserjék tövében. Szeretik a tápanyagban dús, laza földet és a napos helyeket, így ültetésénél figyeljünk erre. Körülbelül 20-25 centi mélyre helyezzük őket, és ezt követően nem érdemes beöntözni őket, mert nem szeretik a túl sok nedvességet. 

hirdetes


4.    Jácint


Talán a nőnapi ajándékozás sztárja a jácint, ami szintén a tavasz hírnökeként ismert, talán ezért is szeretjük ennyire ezt ajándékozni. A jácint a spárgafélék családjába tartozik, és a nemesítőknek köszönhetően ebből is, egyre több színnel találkozhatunk, de a leginkább ismert színei a rózsaszín, a lila és a fehér. Ültetésénél fontos kiemelni, hogy hagymája mérgező, ezért mindenképp viseljünk kesztyűt a folyamathoz. Nem szereti a túl nedves talajt, a többiekhez hasonlóan viszont, szereti a napos helyeket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árpa (Hordeum vulgare L.)

a ->pázsitfüvek családjába tartozó, egyik, sőt talán a legrégibb kultúrnövény.... Tovább

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág