4 kora tavaszi virág, amiktől színpompássá válik kertünk

hirdetes

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz beköszöntével egyre több növényünk és virágunk bújik elő a földből az egyre melegebb időnek köszönhetően. Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? Megmutatjuk milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét.

kora tavaszi virágok a kertben

1.    Krókusz


A krókusz szinte elsőként jelenik meg kertünkben, amivel megmelengeti lelkünket. A nősziromfélék családjába tartozik, másnéven sáfrányként szokták nevezni. Virágzása rövid, csupán 1-2 hétig tart, de kárpótól minket azzal, hogy elsőként bújik elő a földből és lesz kertünk tavaszi dísze. Igazi színfoltja lehet kertünknek, ha sorba vagy csoportosan ültetjük őket, mivel méretét tekintve aprócska virágnak számít, nem magasabb körülbelül 8 centinél. Ültetésénél ügyeljünk, hogy hagymáját 10-15 centi mélyre nyomjuk a földbe.  Az ültetést azonban legkésőbb ősszel végezd el, ha tavaszra szeretnél bennük gyönyörködni. Leginkább a jó vízelvezető, laza, homokos talajban érzi jól magát, érdemes napos, félárnyékos helyre telepíteni kertünkben. 

Remek dísze lehet kertünknek, ugyanis különböző élénk színeivel feldobja a kopár fák, bokrok körüli területet, Találkozhatunk egyszínű vagy cirmos verziókkal, sárga, lila, fehér, bíbor és egyéb színekben.

hirdetes


2.    Tulipán


A tulipánok fajtájjától függően már kora tavasszal megjelennek és késő tavaszig színesítik kertünket. A tulipán népszerűségének köszönhetően szinte minden kert és lakás közkedvelt virága. Amint feltűnik tudjuk itt a tavasz, akár a földből bújik elő, akár a virágosnál tekintjük meg. Mára már rengetek fajtája van, így nehéz lehet a választás, de ki mondta, hogy választanunk kellene?
Igazán üde színfoltjává válik kertünknek tavasszal, ha már szeptemberben elültetjük hagymáit a földbe körülbelül 10 centi mélyre. A tulipán a krókuszhoz hasonlóan szereti a napos helyet és a homokos, laza földet, így akár egymás mellé is ültethetjük őket.


3.    Nárcisz


Tavaszi hírnök a nárcisz is, ami az amarilliszfélék családjába tartozik és a krókuszhoz és a tulipánhoz hasonlóan ez is hagymás évelő növény, így ő is évről évre lehet kertünk dísze. Ebből is léteznek korai fajták, amik pici virágaikkal már kora tavasszal előbújnak, de áprilisban is többféle nárcisz díszítheti kertünket. Sárgás színűknek köszönhetően jól mutatnak a sötétebb tónusú cserjék tövében. Szeretik a tápanyagban dús, laza földet és a napos helyeket, így ültetésénél figyeljünk erre. Körülbelül 20-25 centi mélyre helyezzük őket, és ezt követően nem érdemes beöntözni őket, mert nem szeretik a túl sok nedvességet. 

hirdetes


4.    Jácint


Talán a nőnapi ajándékozás sztárja a jácint, ami szintén a tavasz hírnökeként ismert, talán ezért is szeretjük ennyire ezt ajándékozni. A jácint a spárgafélék családjába tartozik, és a nemesítőknek köszönhetően ebből is, egyre több színnel találkozhatunk, de a leginkább ismert színei a rózsaszín, a lila és a fehér. Ültetésénél fontos kiemelni, hogy hagymája mérgező, ezért mindenképp viseljünk kesztyűt a folyamathoz. Nem szereti a túl nedves talajt, a többiekhez hasonlóan viszont, szereti a napos helyeket.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ionizáló sugárzás

radioaktív részecskék (radioaktivitás) és elektromágneses sugárzások összessége, amely az... Tovább

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág