Ezek a kerti trendek elavultak már 2024-ben, váltsunk az újra!

2024-ben ennek az 4 kertészeti trendek végleg búcsút kell intenünk

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ahogy beköszöntött az új év, egy izgalmas korszak küszöbén állunk a kertészeti trendek terén. Az elmúlt években a kertek kialakítása és gondozása során számos hagyományos gyakorlat vált mindennapivá, de 2024-ben egyértelműen egy új irányvonal rajzolódik ki. Ebben a cikkben számos, az idén divatba jövő kertészeti trendről beszélünk, és elbúcsúzunk néhány hagyományos szokástól, hogy helyet adjunk a friss, környezettudatos és kreatív megoldásoknak, elhoztam nektek a sunset.com tippjeit!

elavult kerti trendek 2024-ben

1. 2024-ben elbúcsúzunk a túlságosan rendezett kertektől

Ebben az évben a kertészek egy új irányba mozdulnak el, és elbúcsúznak a szigorúan rendezett kerttervezés hagyományaitól, helyette az innovatív és változatos mátrixos ültetés koncepcióját fogadják el.

A mátrixos ültetés alapja az, hogy különböző magasságú, formájú és színű növényeket kombináljanak egyetlen területen, létrehozva ezzel egy rendkívül változatos és harmonikus növényközösséget. Ez a megközelítés nemcsak szemet gyönyörködtető látványt eredményez, de biológiai szempontból is előnyös. A különböző növénytípusok kölcsönösen támogatják egymást, segítve a biológiai sokféleség fenntartását, és közvetetten elősegítik a talaj minőségének javítását.

2. Környezettudatos kertek mindenhol: 2024 „zöldebb”, mint valaha

Az elmúlt években a műanyag szegélyeket széles körben alkalmazták a kertek tervezése során, hiszen praktikusságuk révén hatékonyan határolták el a különböző növényi területeket. Azonban 2024-ben egy új korszak küszöbén állunk, amelyben a környezettudatosság iránti növekvő igény és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség azt diktálja, hogy búcsút intünk ezeknek a műanyag alapú megoldásoknak.

Ehelyett a természetes anyagok, mint például a fa, kő és tégla emelkednek ki, mint kiváló alternatívák a zökkenőmentes szegélyezés terén. Ezek a választások nem csupán esztétikus megjelenést kölcsönöznek a kertnek, de hosszú távú fenntarthatóságot is biztosítanak. A fa szegélyek idővel patinás külsőt kölcsönöznek, a kő szegélyek masszív tartósságot, míg a tégla szegélyek egyedi karaktert adnak a kertnek.

3. A színezett mulcsokat hagyjuk hátra, 2024-ben az organikus mulcsoké a főszerep

Az elkövetkező évben egy kerti trenddel találkozhatunk, amelyben az organikus és kíméletes mulcsok előtérbe kerülnek a szokásos színezett mulcsokkal szemben. Ennek az áttérésnek nem csak kertészeti trendekben van szerepe, hanem a környezettudatosság és a fenntarthatóság iránti növekvő érdeklődés miatt is.

Az organikus mulcsok jó alternatívát kínálnak a hagyományos változatokkal szemben. Ezek nem csak megvédik a talajt az időjárás viszontagságaitól, hanem elősegítik a talaj tápanyagokkal való feltöltését és általános egészségének javítását is. Az organikus mulcsok lebomlanak, hozzájárulva a talaj tápanyagtartalmának növeléséhez, és támogatva a kertben lévő mikroorganizmusok munkáját.

Az otthon készített mulcsok alkalmazása szabad kezet ad a kertészeknek, hogy egyedileg tervezzék meg a kertjüket. Az különböző organikus anyagok, például a szalmabála, a levelek vagy a komposzt lehetőséget adnak arra, hogy a kertész személyre szabhassa a mulcsok színét, állagát és tápanyagtartalmát. Ezáltal a kert nem csak gyönyörű, hanem a kertész egyedi stílusát és kreativitását is tükrözi.

4. Engedjük el 2024-ben örökre a műfüvet

A műfűvel tarkított kertek hosszú ideje dominálták a modern tájépítészeti trendeket, azonban 2024-ben egy frissebb és környezetbarátabb megközelítés hódít. Ha számunkra fontos a beton vagy más kemény burkolatok szétszakítása, érdemes elgondolkodni a teljes alapterület csökkentésén és a kertünkben élő növények hangsúlyozásán.

Ebben az évben egyre inkább teret nyer az organikusabb kerttervezés, amely kizárja a műfűt és helyette az élő növényekre koncentrál. A kő vagy beton felületek csökkentése lehetőséget teremt az élő környezet bővítésére, és kreatív megoldásokat kínál a kerttervezés során. Vastag kavicsos hézagokat vagy valódi növényeket alkalmazva olyan alternatívát hozunk létre, amely nemcsak környezetbarát, de esztétikailag is vonzó.

A vastag kavicsos hézagok lehetővé teszik, hogy a természet szépen összefonódjon a kőburkolatok között, teremtve egy organikus hatást, miközben megkönnyíti a víz levezetését és a talaj szellőzését. Az igazi növények használata pedig nemcsak a zöld területek bővítését jelenti, hanem élettel is tölti meg a kertet, növelve annak biológiai sokféleségét és vonzerejét.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ebtippan (Agrostis canina L.)

a ->pázsitfüvek család tagja. Tűlevelei széles fonalúak, toklásza szálkás. Lápos, sovány... Tovább

113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek