Kevés olyan terület van az agráriumon belül, amely sikereket tudott elérni a 2012-es évben. A juh- és kecskeágazat esetében ugyanakkor az aszály, és a magas takarmányárak ellenére is állománynövekedést figyelhettünk meg az elmúlt 12 hónapban.

hirdetes

2012-ben növekedett a juh- és kecskeállomány

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

 Kevés olyan terület van az agráriumon belül, amely sikereket tudott elérni a 2012-es évben. A juh- és kecskeágazat esetében ugyanakkor az aszály, és a magas takarmányárak ellenére is állománynövekedést figyelhettünk meg az elmúlt 12 hónapban. Természetesen idén is főképp exportra termeltek a hazai juh- és kecsketartók, a központi téma pedig a kérődző szerkezetátalakítási program volt.

 Kevés olyan terület van az agráriumon belül, amely sikereket tudott elérni a 2012-es évben. A juh- és kecskeágazat esetében ugyanakkor az aszály, és a magas takarmányárak ellenére is állománynövekedést figyelhettünk meg az elmúlt 12 hónapban.

Szinte minden maradt a régiben

 

 

"A Szövetség életében a 2012. év fő eseménye a tisztújítás volt. Négyévente megtörténik, hogy a tagság élve jogával a részközgyűléseken, a küldöttközgyűlésen megválasztja küldötteit, és rajtuk keresztül a választott testületeket, az elnökséget, a felügyelőbizottságot, és a Szövetség elnökét. Az eredmény szerint jelentős változás nem történt a küldöttek névsorában. A választás (delegálás) eredményeként 15 új küldöttet köszönthetünk az 58 küldött között. A 19 tagú elnökségbe 5, az öt tagú felügyelő bizottságba 3 új tag került - derült ki Hajduk Péter évértékelőjéből. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetkezet ügyvezető igazgatója hozzátette; "Ezzel párhuzamosan megújultak a Szövetség fajta- és szakbizottságai, és aktív munkájuknak köszönhetően az év második felére kidolgozták a juh és kecske tenyésztési program szakmailag szükséges módosításait, mely alapján folyik majd a tenyésztési munka az elkövetkezendő időszakban".

 

 

 

A tisztújító küldöttközgyűlés alkalmával juh bemutató mintatelep címet kapott Földi Gyula mátranováki, a Golf-Szelid Bt. (Bévárdi Pál) dunapataji, Gudmon László soltszentimrei törzstenyésztő valamint Biswurm Sándor csebényi és az IMÁR Bt. (Csomai Géza) városlődi juhtenyésztő.

 

 

 

Aszályban is növekedett az állomány

 

 

 

"Az ágazat 2012. évi gazdálkodására rányomta bélyegét az ezévi nagy aszály, melynek következtében a legeltetés és a megfelelő mennyiségű szálastakarmány betakarítása nagy gondot okozott az ország jelentős részén. A gabona és tápárak az egész év folyamán tartósan magasak voltak. A termékek iránti kereslet viszont továbbra is folyamatos volt, és a felvásárlási árak is egyenletesen alakultak az év folyamán" - tudta meg az Agroinform az évértékelőből.

hirdetes

 

 

 

Hajduk Péter szerint az Európai Unióhoz 2004-ben történt csatlakozásunk óta ez volt az első év, amikor megállt a kiskérődző ágazat létszámcsökkenése. Mind a juh, mind pedig a regisztrált kecskeállomány létszáma valamint a tenyésztők száma is növekedett. A szakember szerint ennek oka a minisztérium által meghirdetett kérődző szerkezetátalakítási program, és a 2014-20. közötti időszakban várható támogatási lehetőségek reménye.

 

 

 

"Az anyajuhlétszám a tavalyi 866 ezerről 893 ezerre növekedett 6598 tenyészetben. A nyilvántartásban szereplő 636 kecsketenyészetben 17 ezret meghaladó anyakecskét tartanak, a nyilvántartott anyakecskék száma az előző évhez képest mintegy kétezres növekedést mutat" - közölték az Agroinformmal a Szövetségnél.

 

 

 

Népszerű a kérődző szerkezetátalakítási program

 

 

 

Hajduk Péter évértékelőjében részletesen kitért a kérődző szerkezetátalakítási programra is, amely a juhtenyésztők számára az elkövetkezendő években a top up anyajuh támogatás csökkenését majd megszűnését követően lehetőséget biztosít, hogy a juh ágazati támogatás mértéke ne csökkenjen, hanem mintegy másfél-kétszeresére növekedjen. "Információink szerint közel 4500 tenyésztő mintegy 770 ezer anyajuhval jelentkezett be a programba, a kiegészítő támogatásra pedig mintegy 1250 tenyésztő 217 ezer anyajuhra nyújtott be kérelmet" - tudta meg az Agroinform a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetkezettől.

hirdetes

 

 

 

Továbbra is az export a domináns

 

 

 

Hajduk Péter évértékelőjéből kiderül, hogy 2012-ben is alacsony maradt a hazai fogyasztás, a vágójuh-, a gyapjú- és a tejtermékek zömét továbbra is külföldön értékesítjük.

Az ügyvezető igazgató elmondta; "A bárányértékesítést az év folyamán a folyamatos kereslet és az egyenletes árak jellemezték, annak ellenére, hogy a török báránykivitel a szarvasmarha export területén kialakult helyzet miatt visszaesett az előző évekhez képest. Napjainkban a szállítások és az árak körül kialakult bizonytalanság jellemzi a piacot. Sajnos ezek a kedvezőtlen és kiszámíthatatlan körülmények nem segítik az ágazat stabilizációját, és nem tapasztalható pozitív változás a kereskedelem területén továbbra sem".

 

 

 

Az évértékelőből az is kiderül, hogy a gyapjúértékesítés területén idén érezhető változás nem történt, az árak és a kereslet a tavalyi évhez hasonlóan alakult, de a felvásárlásokat követően jelentős készletek maradtak raktáron. A juhtej felvásárlás területén az elmúlt évekhez képest változás nem volt tapasztalható, a felvásárlási árak változatlanok voltak, ennek hatására a juhtej termelés továbbra is csökken. A kecskeágazat továbbra is szinte csak belföldi piacra és önellátásra termel. A kecske termékek közül a gidák értékesítése a húsvéti-pünkösdi időszakra korlátozódik közepes árszint mellett, a hazai belső fogyasztás pedig nem számottevő.

 

Forrás: EU-Info, Agroinform

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Miskolci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

ágas

az ->állványos szénaszárítás egyik eszköze. Csapadékos vidéken hagyományos módon a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés