10 tipp a hatékony, hosszútávú kertgondozáshoz

hirdetes

10 szakértői tipp az önellátó, termékeny kertért!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

10 szakértői tipp a termékeny kert eléréséért

Használj „műtrágyát”

Az organikus kertészek nem szívesen emlegetik a műtrágyát, ami rossz hírét az olcsó, rossz minőségű készítményeknek köszönheti. Az organikus eredetű trágyák egészen más kategóriába sorolhatók, és sokak szerint nem is érdemes egy gondolatmenetben említeni őket a műtrágyákkal. Ezek hasonló hatással vannak a kertre, mint a komposzt, azzal az eltéréssel, hogy pontosan tudod, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak, illetve hogy milyen mennyiségben és arányban.

Ezeket a tápanyagokat azonban a talaj mikroorganizmusainak ugyan úgy le kell bontaniuk, hogy a növények felvehessék őket. A legtöbb organikus trágyakészítménynek nagyjából egy hónapra van szüksége, hogy „fogyaszthatóvá” váljon a növények számára. Tehát ha akkor adod hozzá a talajhoz, amikor a magokat is elülteted, nagyjából pont addigra válnak elérhetővé, mire a növények cseperedni kezdenek.

hirdetes

Alkalmazz rhizobium oltást

Ha kertedben borsót, babot vagy más hüvelyeseket ültetsz, akkor használj rhizobium oltást. Ezek a baktériumok segítenek a növény gyökereinek megkötni a nitrogént. Később aztán, amikor a szezon végén a növény elhervad, hagyd a gyökereit a talajban, hogy ennyivel is gazdagítsd annak biológiai összetételét. A rhizobium baktériumok által megkötött nitrogén így visszakerül a talajba, és elérhetővé válik a később ideültetett növények számára. Néhány évnyi oltogatás után kerted talaja tele lesz rhizobium baktériumokkal, és ekkortól kezdve nem kell tovább oltogatnod.

hirdetes

Használj komposzt teát

A megfelelően elkészített komposzt tea tele van hasznos baktériumokkal és gombákkal. Ha megfelelően alkalmazod növényeid levelein és a körülöttük lévő talajon, jelentősen javíthatod a talaj biológiai összetételét. Remélem, hogy tanácsaimmal sikerült segítenem mindenkinek, hozzatok létre meseszép és termékeny kertet könnyedén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árpatörmelék

a söriparban a sörárpa (->árpa) tisztításakor keletkező ->melléktermék; elsősorban tört... Tovább

Szentesi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szentes Kossuth utca 8. 6600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert