10 tipp a hatékony, hosszútávú kertgondozáshoz

hirdetes

10 szakértői tipp az önellátó, termékeny kertért!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Egy termékeny kert kialakítása nem kis vállalkozás, hiszen akár hosszú évekbe is beletelhet, mire a talaj megfelelő minőségűvé érik növényeid alatt. Azonban ha folyamatosan, minden évben aktívan dolgozol ezen, kerted hozama egyre bőségesebbé válik majd, ráadásul egyre kevesebb gondod is lesz vele. Na persze ilyenkor jogosan merül fel az emberben, hogy valóban megéri akár 5-10 évet is foglalkozni egy kerttel, csak hogy jól teremjen? Nos, ha belegondolsz, hogy egy termékeny kerttel akár évtizedekig is elláthatod magadat és családodat jobbnál jobb minőségű termésekkel, akkor a hosszútávú kertgondozás máris egy sokkal ésszerűbb döntésnek tűnik majd. Íme 10 tipp, amik pontosan ebben segítenek majd!

10 szakértői tipp a termékeny kert eléréséért

Tervezz előre hosszútávon

Ha hosszútávon szeretnél gondoskodni kertedről és szeretnéd maradandóan termékenyebbé tenni, akkor érdemes az egész évre előre tervezned vele. Sokan csak a tavasz végéig gondolkodnak kertjükön, és eszükbe sem jut továbbtervezni. Ezek a gazdák gyakran kapják azon magukat, hogy ágyásaik nyárra kiürülnek ahelyett, hogy még több élelmiszert termelnének.

Ültess talajtakarót

Ha elkezdesz azon dolgozni, hogy feljavítsd kerti talajod minőségét, akkor nagyon fontos, hogy ne hagyd parlagon. A talaj javításának fontos része a talajban leledző élőlények támogatása, hogy aztán ezért cserébe ők is segíthessenek növényeidnek. Ha azonban az év bármely részében kihasználatlanul állnak ágyásaid, könnyedén felforrósodhatnak, kiszáradhatnak, vagy éppen vizenyőssé válhatnak, és ezek a körülmények egyáltalán nem ideálisak a talajban élő mikroorganizmusok számára.

hirdetes

A megoldás? Mindig legyen kéznél egy nagy adag talajtakaró-mag, amivel bevetheted használaton kívüli ágyásaidat. A parlagon hagyott talaj olyan, mint egy teli társasház, ahol hirtelen kikapcsolják a fűtést, a villanyt és a vizet.

Használd ki a gyomokat

A legtöbben – érthető módon – rögtön elkezdik kiszaggatni a gyomokat, amint megpillantják őket ágyásaik között. Bizonyára te is jobban élvezed egy rendezett, tiszta kert látványát, mint egy olyanét, amit benőtt a gaz. Fontos azonban észben tartani, hogy a gyomok is fontos szerepet játszanak a természetben, különösen a talaj fejlődésében. Szóval ahelyett, hogy kivétel nélkül kipusztítanád mindet, próbáld meg a hasznodra fordítani őket.

hirdetes

Továbbá ne ess kétségbe, ha hirtelen tömegesével kezdenek el megjelenni a gyomok kertedben, különösen ha most vágtál bele a hosszútávú kertgondozásba. Számos gyom akár évekig is kitart a talajban, míg aztán a megfelelő körülmények hatására a felszínre nem törnek. Ez csak azt jelenti, hogy kerted talajminősége tényleg elkezdett javulni, tehát valamit biztosan jól csinálsz. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


csírázás

a növény embrionális fejl.-ének nyitó szakasza. A nyugalmi szakasz után az érett csíra a... Tovább

csávázógépek

termények gombás v. egyéb fertőzéstől való védelmére szolgáló stabil v. mobil gépek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert