10 tipp a hatékony, hosszútávú kertgondozáshoz

hirdetes

10 szakértői tipp az önellátó, termékeny kertért!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

10 szakértői tipp a termékeny kert eléréséért

Készíts egyedi összetételű komposztot

Gyakran emlegetjük a komposztot cikkeinkben, de érdemes észben tartani, hogy nem minden komposzt egyforma. A legjobb komposztok valójában számos különféle összetevőből állnak össze – minél többől, annál jobb. Ahhoz azonban, hogy a komposzt kellően felforrósodjon, illetve elpusztuljanak benne a kórokozók és kéretlen gyomok magvai, ügyelned kell a szén és a nitrogén arányára. Ügyelj tehát arra, hogy a komposzthalomra hajított szerves hulladékok hogyan befolyásolják a végeredmény szén- illetve nitrogéntartalmát.

Csak csínján azzal a komposzttal

Amennyiben kerted talaja homokos vagy agyagos, az első néhány évben évente egy 8-10 cm vastag réteget is felhasználhatsz belőle hosszútávú kertgondozásod részeként. Egy ekkora réteg jelentősen fellendíti majd talajod teljesítményét, ugyanis nem csak az éhes növényeknek szolgál táplálékul, hanem a vízelvezetést is javítja majd. Az évente rendszeresen adagolt komposzt idővel vályogossá alakítja majd talajodat.

hirdetes

Ekkor el kell kezdened csökkenteni a hozzáadott komposzt mennyiségét, mert már nem lesz akkora szükségük rá a növényeknek, és ha túl sokat kapnak, akkor azzal többet árthatsz nekik, mint amennyit segíthetnél. A vályogos talaj akkor alakulhat ki, amikor a talajban megnő a teljesen lebomlott organikus anyagok (azaz a humusz) mennyisége.

Tudnivalók a humuszról

A humusz fulvosavakból és huminsavakból áll össze, amelyek stabilizálják a talaj tápanyagtartalmát, és támogatják a talajban élő hasznos baktériumokat és gombákat. A humuszos talajban továbbá a növények is könnyebben veszik fel a tápanyagokat, mint azokban a termőközegekben, amikben kisebb arányban találhatók meg ezek a savak.

hirdetes

Ahogy a talaj egyre „humuszosabbá” válik, úgy egyre kevesebb hozzáadott komposztra lesz szüksége. Egy 2-3 cm vastag réteget valószínűleg így is bátran hozzáadhatsz majd minden évben, de ahelyett, hogy rendszeresen csinálnád, csak akkor kell majd alkalmaznod, amikor talajodnak tényleg szüksége van rá.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Mikal C 64 WP

Gombaölő permetező szer szőlő, burgonya, zöldségnövények, szója és komló... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert