Bámulatos milyen színekben pompáznak ezek a nem mindennapi primulák!

Ez a 10 lenyűgöző primula számos színben virágzik, és biztosan tavaszi hangulatot varázsol a kertedbe!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bámulatos mennyi színben tündökölnek ezek a csodás primulák egy tavaszi kertben. 10 lenyűgöző primula fajtát gyűjtöttünk össze, hogy kerted minél változatosabb megjelenésben ékeskedjen. A tavaszi virágok egyik leggyakrabban választott szépsége a primula, ismerd meg mennyi különböző csodás fajtáját ültetheted kertedbe.

primula fajták

10 különleges primula fajta

A vidám primulák ideálisak a konténerek azonnali feltöltéséhez vagy a virágágyás csodás színeiben való tündökléséhez. Akár az ablakpárkányodat díszítik, akár a járda szélét színesítik, az biztos hogy tökéletes választás egy tavaszi kert színesebbé tételére. Főleg, ha ezek közül a különleges primula fajták közül választunk!

A kankalinfajták, amelyek közé a primulák is tartoznak, az északi féltekén különböző termőhelyekről származnak, így nem meglepő, hogy az egyedi színek és formák széles választéka létezik. Ez azt is jelenti, hogy a kankalin mindenféle élőhelyen termeszthető: a rétektől a lápos kertekig, a napfényes beltéri ablakpárkányokig. Lássuk a legkülönfélébb primulákat, amik a kertedben is jól mutatnak!

1.    Primula veris

Őshonos kankalinunk kora tavasszal halványsárga virágokkal díszíti a kerteket, és értékes nektárt ad a méheknek. Azonnal felismerhető, virágzik a nedves, de jó vízelvezetésű talajban, napon vagy félárnyékban.

A primula veris ideális választás réten vagy fa alatti füves területen való honosításhoz. A terület kaszálása előtt hagyjuk megkötni a vetőmagot, hogy idővel szétterüljenek. A csíkos, vajsárga virágok a ráncos levelekből álló bazális rozetta felett jelennek meg március és június között.

2.    Primula vialii


Ez a Primula család rocksztárja a rúzspiros bimbóiból nyíló, punkos, bojtos lila virágaival. A Primula vialii szereti a részleges árnyékot és a mély, humuszban gazdag nedves talajt – lehetőleg semlegestől savastól vagy tőzegestől.

Ez egy zseniális választás élénk színű sávok létrehozásához egy lápos kertben, ahol nyáron virágzik.

3.    Primula sieboldii


Ez az elegáns primula Japán nedves erdőiről és rétjeiről származik. Karcsú, csöves virágaiból álló ernyői lilás-lila csillagos csillagképekben nyílnak ki március végétől júniusig.

A Primula sieboldii levelei molyhosak, és a legjobban nedves, szabadon vízelvezető, humuszban gazdag talajban termesztik. A nyirkos patakpart vagy lápkert hűvösen tartja sekély gyökereit. Ez a primula a téli nyugalmi időszakban teljesen elpusztul, ezért ügyelj arra, hogy helye jól legyen megjelölve, hogy elkerüld a véletlen károsodást.

4.    Primula pulverulenta


A kandeláber primulák akkor a legjobbak, ha beültetik őket, hogy sokszínű virágokat hozzanak létre a rózsaszín, narancs, korall és lila gyümölcsös árnyalataiban. Nedvességkedvelő vízparti növényként ismertek.

A Primula pulverulenta kiválóan néz ki, ha más tóparti növényekkel, például az Iris pseudacorus függőleges nyilaival vagy a Matteucia struthiopteris kibontakozó smaragdzöld tollas páfrányaival párosul. Késő tavasztól nyár elejéig virágzik, amikor szárai felfelé nyúlnak, és élénk virágzással ajándékoznak meg.

5.    Primula bulleyana


Egy másik kandeláber primula, ezek a primulák gyönyörű mandarin árnyalatban virágoznak, narancsvörös rügyekkel. A szárak gyakran finom porszerű fehér anyaggal vannak bevonva – különösen a legfelső, legújabb növekedés.

A Primula bulleyana szereti a nedvességmegtartó talajt részleges árnyékban vagy napsütésben, de az árnyékban elviseli a szárazabb körülményeket is. Ennek ellenére a legjobb, ha megtaláljuk a lehető legnedvesebb helyet.

6.    Primula denticulata


Ez a feltűnő faj egy masszív szár tetején tökéletes gömbben tartja virágait – innen ered a közönséges neve – a dobverő primula. A robusztus növény tavasszal kanál alakú levelekből álló rozettát alkot a tövénél, majd nyáron lila, fehér vagy bíbor színű gömb alakú virágokat hoz.

A Primula denticulata a nedves talajt kedveli, de kiválóan használható ideiglenes csillagként egy edényben, feltéve, hogy nem szárad ki.

7.    Primula auricula

A Primula auricula több száz fajtája létezik, szinte minden elképzelhető színben. Ezért ez a gyűjtő primulája. Némelyiknek szemet gyönyörködtető fehér bevonata vagy „farina” van a közepén.

A Primula auriculát kavicsos komposztban kell termeszteni. Üvegházban vagy nagyon védett beltéri helyen kell áttelelni. A legjobb, ha esőtől óvják őket – a polcos auricula „színházak” a hagyományos módja annak, hogy színpadra állítsák és védjék őket.

8.    Primula obconica


Ez a kissé zsenge primula gyakran megtalálható a kertészeti központok szobanövény részlegében. Élénk színű virágai bővelkednek és jól kitartanak, így vidám növény a világos, hűvös ablakpárkányhoz.

A Primula obconica irritáló leveleiről ismert, ezért ne érintsd meg őket, ha érzékeny bőröd van.

9.    Primula elatior (Oxslip)


A tehénpajzsnál valamivel kevésbé ismert, a Primula elatior (oxslip) ugyanolyan szép. A karcsúcsöves csípős virágzattól eltérően nagyobb, kankalinszerű virágai halványsárgák.

Részleges árnyékban vagy napon szereti a nedvességmegtartó talajt. Egy nedves erdei szegély foltos árnyalattal tökéletes lenne. Szépen mutat a tavasszal virágzó pulmonaria és a Lathyrus vernus mellett, valamint tavasszal és nyáron virágokkal.

10.    Piros virágú Primula veris


A primula veris ezen szokatlan formája a vadonban időnként felbukkan. Ha azt szeretnéd, hogy kertedben is legyen, ennek a fajtának a vetőmagjait és növényeit is megvásárolhatod.

Ennek a piros virágú fajtának a termesztési igényei megegyeznek a közönséges primulákkal. A szín megtartása érdekében alkalmazz vegetatív szaporítást a csomók felosztásával. Ha hagyjuk őket önmagukat vetni, előfordulhat, hogy a keletkező palánták nem felelnek meg a típusnak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

20/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

kollektívszerződés

vállalati szabályzat, amely lényegileg a Mt. vállalati kiegészítése, adaptálása. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés