Bámulatos milyen színekben pompáznak ezek a nem mindennapi primulák!

hirdetes

Ez a 10 lenyűgöző primula számos színben virágzik, és biztosan tavaszi hangulatot varázsol a kertedbe!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Bámulatos mennyi színben tündökölnek ezek a csodás primulák egy tavaszi kertben. 10 lenyűgöző primula fajtát gyűjtöttünk össze, hogy kerted minél változatosabb megjelenésben ékeskedjen. A tavaszi virágok egyik leggyakrabban választott szépsége a primula, ismerd meg mennyi különböző csodás fajtáját ültetheted kertedbe.

primula fajták

10 különleges primula fajta

A vidám primulák ideálisak a konténerek azonnali feltöltéséhez vagy a virágágyás csodás színeiben való tündökléséhez. Akár az ablakpárkányodat díszítik, akár a járda szélét színesítik, az biztos hogy tökéletes választás egy tavaszi kert színesebbé tételére. Főleg, ha ezek közül a különleges primula fajták közül választunk!

A kankalinfajták, amelyek közé a primulák is tartoznak, az északi féltekén különböző termőhelyekről származnak, így nem meglepő, hogy az egyedi színek és formák széles választéka létezik. Ez azt is jelenti, hogy a kankalin mindenféle élőhelyen termeszthető: a rétektől a lápos kertekig, a napfényes beltéri ablakpárkányokig. Lássuk a legkülönfélébb primulákat, amik a kertedben is jól mutatnak!

1.    Primula veris

Őshonos kankalinunk kora tavasszal halványsárga virágokkal díszíti a kerteket, és értékes nektárt ad a méheknek. Azonnal felismerhető, virágzik a nedves, de jó vízelvezetésű talajban, napon vagy félárnyékban.

A primula veris ideális választás réten vagy fa alatti füves területen való honosításhoz. A terület kaszálása előtt hagyjuk megkötni a vetőmagot, hogy idővel szétterüljenek. A csíkos, vajsárga virágok a ráncos levelekből álló bazális rozetta felett jelennek meg március és június között.

2.    Primula vialii


Ez a Primula család rocksztárja a rúzspiros bimbóiból nyíló, punkos, bojtos lila virágaival. A Primula vialii szereti a részleges árnyékot és a mély, humuszban gazdag nedves talajt – lehetőleg semlegestől savastól vagy tőzegestől.

Ez egy zseniális választás élénk színű sávok létrehozásához egy lápos kertben, ahol nyáron virágzik.

3.    Primula sieboldii


Ez az elegáns primula Japán nedves erdőiről és rétjeiről származik. Karcsú, csöves virágaiból álló ernyői lilás-lila csillagos csillagképekben nyílnak ki március végétől júniusig.

A Primula sieboldii levelei molyhosak, és a legjobban nedves, szabadon vízelvezető, humuszban gazdag talajban termesztik. A nyirkos patakpart vagy lápkert hűvösen tartja sekély gyökereit. Ez a primula a téli nyugalmi időszakban teljesen elpusztul, ezért ügyelj arra, hogy helye jól legyen megjelölve, hogy elkerüld a véletlen károsodást.

hirdetes

4.    Primula pulverulenta


A kandeláber primulák akkor a legjobbak, ha beültetik őket, hogy sokszínű virágokat hozzanak létre a rózsaszín, narancs, korall és lila gyümölcsös árnyalataiban. Nedvességkedvelő vízparti növényként ismertek.

A Primula pulverulenta kiválóan néz ki, ha más tóparti növényekkel, például az Iris pseudacorus függőleges nyilaival vagy a Matteucia struthiopteris kibontakozó smaragdzöld tollas páfrányaival párosul. Késő tavasztól nyár elejéig virágzik, amikor szárai felfelé nyúlnak, és élénk virágzással ajándékoznak meg.

5.    Primula bulleyana


Egy másik kandeláber primula, ezek a primulák gyönyörű mandarin árnyalatban virágoznak, narancsvörös rügyekkel. A szárak gyakran finom porszerű fehér anyaggal vannak bevonva – különösen a legfelső, legújabb növekedés.

hirdetes

A Primula bulleyana szereti a nedvességmegtartó talajt részleges árnyékban vagy napsütésben, de az árnyékban elviseli a szárazabb körülményeket is. Ennek ellenére a legjobb, ha megtaláljuk a lehető legnedvesebb helyet.

6.    Primula denticulata


Ez a feltűnő faj egy masszív szár tetején tökéletes gömbben tartja virágait – innen ered a közönséges neve – a dobverő primula. A robusztus növény tavasszal kanál alakú levelekből álló rozettát alkot a tövénél, majd nyáron lila, fehér vagy bíbor színű gömb alakú virágokat hoz.

A Primula denticulata a nedves talajt kedveli, de kiválóan használható ideiglenes csillagként egy edényben, feltéve, hogy nem szárad ki.

7.    Primula auricula

A Primula auricula több száz fajtája létezik, szinte minden elképzelhető színben. Ezért ez a gyűjtő primulája. Némelyiknek szemet gyönyörködtető fehér bevonata vagy „farina” van a közepén.

A Primula auriculát kavicsos komposztban kell termeszteni. Üvegházban vagy nagyon védett beltéri helyen kell áttelelni. A legjobb, ha esőtől óvják őket – a polcos auricula „színházak” a hagyományos módja annak, hogy színpadra állítsák és védjék őket.

8.    Primula obconica


Ez a kissé zsenge primula gyakran megtalálható a kertészeti központok szobanövény részlegében. Élénk színű virágai bővelkednek és jól kitartanak, így vidám növény a világos, hűvös ablakpárkányhoz.

A Primula obconica irritáló leveleiről ismert, ezért ne érintsd meg őket, ha érzékeny bőröd van.

9.    Primula elatior (Oxslip)


A tehénpajzsnál valamivel kevésbé ismert, a Primula elatior (oxslip) ugyanolyan szép. A karcsúcsöves csípős virágzattól eltérően nagyobb, kankalinszerű virágai halványsárgák.

Részleges árnyékban vagy napon szereti a nedvességmegtartó talajt. Egy nedves erdei szegély foltos árnyalattal tökéletes lenne. Szépen mutat a tavasszal virágzó pulmonaria és a Lathyrus vernus mellett, valamint tavasszal és nyáron virágokkal.

10.    Piros virágú Primula veris


A primula veris ezen szokatlan formája a vadonban időnként felbukkan. Ha azt szeretnéd, hogy kertedben is legyen, ennek a fajtának a vetőmagjait és növényeit is megvásárolhatod.

Ennek a piros virágú fajtának a termesztési igényei megegyeznek a közönséges primulákkal. A szín megtartása érdekében alkalmazz vegetatív szaporítást a csomók felosztásával. Ha hagyjuk őket önmagukat vetni, előfordulhat, hogy a keletkező palánták nem felelnek meg a típusnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

exportérdekeltség a mezőgazdaságban

a külföldi piacok értékítélete a mg. termelésre közvetve és közvetlenül hat. E hatásokat... Tovább

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés