Ültess el egy áfonya szemet, hatalmas bokor lesz belőle!
2023/04/11Ki ne imádná a sötétlila, édes kis áfonyaszemeket, amiket aranyáron mérnek a boltban? Pedig akár egyetlen szem is elég lehet egy saját bokorhoz. Mutatjuk, hogyan!
Az egzotikus gyümölcsök csodás ízvilága és értékes tápanyagokban gazdag jellegzetességekkel rendelkezik, és noha néhányuk Magyarországon is beszerezhető, mégis kevésbé ismertek a hazai konyhákban. Ismerjük meg tíz olyan különleges gyümölcsöt, amelyek ízletes kalandokat ígérnek az étkezéseink során!
Számos olyan egzotikus gyümölcs létezik, amelyek világszerte rendkívül népszerűek, de hazánkban kevésbé ismertek. Ezek a gyümölcsök azonban izgalmas ízeket és értékes tápanyagokat kínálnak, és a helyi piacokon vagy speciális üzletekben is beszerezhetők. Mutatunk tíz olyan egzotikus gyümölcsöt, amelyeket érdemes kipróbálni, ha változatosságot és új ízeket szeretnél belecsempészni az étrendedbe.
A sapodilla egy kis, barna gyümölcs, amelynek íze fahéjas és barnacukros körtére emlékeztet. Érett sapodillát érdemes fogyasztani, mivel akkor érik meg igazán.
Ez a gyümölcs egy kisebb dinnyére hasonlít megjelenésében, de íze inkább lime-os és uborkás. Frissen fogyasztva hűsítő és zamatos.
A tüskés uborka éretten narancssárga színűvé válik, és a húsa hasonlít az uborkáéra. Frissítő salátákhoz vagy gyümölcssalátákhoz is hozzáadható.
Ennek a gyümölcsnek a külseje hasonlíthat egy zöld paradicsomra, de az íze édes, kávés és mogyorós. Csokoládépudinghoz hasonlít az íze, innen ered a neve.
A csirimojó egy édes, kissé savanykás gyümölcs, amely fahéjalma vagy krémalma néven is ismert. Kiválóan alkalmas desszertekhez vagy fogyasztható magában is.
Az akiszilva, más néven licsi, egy olyan gyümölcs, amelynek húsa édes és zamatos. Többnyire frissen fogyasztják, de gyümölcsössalátákhoz is hozzáadható.
Ez a gyümölcs furcsa megjelenésű, és a héja reszelt citromhéjhoz hasonlít. Azonban nincs hús vagy mag a gyümölcsön, csak a héja használható fel kulináris célokra.
A sárkányszem, vagy más néven longán, kocsonyás hússal rendelkezik, és édes-savanykás ízű. Frissen vagy gyümölcssalátákban is fogyasztható.
A marang gyümölcse erős, szúrós héjjal rendelkezik, de a húsa édes és szőlőre emlékeztető ízzel rendelkezik. Gyakran fogyasztják frissen vagy desszertekhez használják.
A durián a világ egyik legbüdösebb gyümölcsének tartják, olyannyira, hogy több tömegközlekedési eszközről is kitiltották a büdössége miatt. Ennek ellenére nagyon népszerű a Távol-Keleten, és édes-savanykás íze van.
Ezek az egzotikus gyümölcsök különleges ízeket és élményeket kínálnak, és érdemes kipróbálni őket, ha lehetőséged adódik rá. Emellett ne felejtsd el felfedezni a hazai vadgyümölcsöket is, melyek szintén izgalmas ízvilággal rendelkeznek és értékes tápanyagokban gazdagok.