10 kulcslépés, hogyan neveld kutyusod

hirdetes

10 aranyszabály kutyád neveléséhez

TK, GE.

Egy jól nevelt, idomított kutyával sokkal könnyebb az élet, és könnyebb az érzelmi kötődést is kialakítani velük. Még a kiskutyákat sokkal egyszerűbb idomítani, egy már felnőtt ebnél ez sokkal türelmet próbálóbb feladat lehet. A megfelelő tanításnak megvannak a különböző lépései melyeket célszerű megvalósítani, mégis ez legkönnyebben egy olyan környezetben történik meg, ami ehhez illik, így társad is fogékonyabb lesz a tanulásra.

Sikeres kutyanevelés

1.    Saját környezetének megteremtése


Kutyusodnak szüksége van egy olyan területre, ami csak az övé. Itt pihenésre találhat, elszigetelődhet a külvilágtól, néha ide menekülhet duzzogni. Egy kutyának, aki a szabadban él, ez lesz a kutyaólja. A beltérieknek ezzel ellentétben ez egy kosár, szőnyeg, párna, esetleg bármilyen fészek meg fog felelni, amíg az méreteikhez alkalmazkodik. 


Amint kutyusunk elhelyezkedik kosarában, ne közeledjünk felé.  Figyeljünk arra, hogy a család fiatalabb tagjaival is megértessük, hogy ilyenkor ne zavarják négylábúnkat. 


Ez a lépés kihagyhatatlan egy kiegyensúlyozott kutya életében, és általános magaviseletében egyaránt.


2.    Szokjon hozzá egy bizonyos napirendhez


A kutyák nem szeretnek szokásaikon változtatni. Amennyiben kutyusunk intelligens, zavaró lehet számára, esetleg szorongáshoz is vezethet, ha egy-két dolog nincs fixálva életvitelében:


-    Táplálkozása


Igyekezzünk mindig ugyanabban az időben etetni, illetve ehhez találjunk egy állandó helyet.


-    Alvás


Még ha kutyusodnak meg is van az állandó helye, akkor is valószínűbb, hogy az előszobában fog aludni. Ha észreveszed, hogy próbál pihenni, légy tekintettel rá – igyekezz nyugodt körülményt biztosítani neki.

hirdetes


-    Sétáltatás


Magának a séta útvonalának a megváltoztatása nem okoz különösebb problémát. Ellenben, az, ha mindig más időben visszük ki kedvencünket sétálni, az néhány elviselhetetlen percet kreálhat napjukban.


3.    Tanítsd meg neki az alapokat


Lehet nem szeretnéd betanítani kutyusodat tetőtől talpig, viszont érdemes tudnia néhány alapvető dolgot, ami majd hasznos lehet a jövőben. Ezeket általában szavakkal fogod számára jelezni, mindig ugyanazok lesznek.


-    Hívás


Meg kell tanítanod egy „hívószóra”, ami még a sétáltatásnál is hasznos lehet, s nem csak akkor, ha teljesen szabadjára engeded. Akkor is alkalmas, amikor például éppen valami butaságot szeretne csinálni.


-    Ül


Mint például, ha éppen le szeretnéd nyugtatni, még beszélgetsz valakivel, így ülve, nyugodtan képes lesz várakozni.

hirdetes


-    Fekszik


Egy hosszabb várakozás esetén, illetve bármilyen helyzetre, amikor a kutyusnak hosszabb időn keresztül kell nyugodtan, kényelmesen elhelyezkednie.


-    Állj!


Ami mindenféleképpen megakadályozza abban, hogy valami rosszat csináljon.


4.    Legyen rendszeres a tanulása


Hogy egy kutyát betaníts, mindenféleképpen be kell vezetned ahhoz egy rendszert. Ezek mellet természetesen bonyolultabb trükkökkel is megismertetheted, hogy ösztönözd elméjét.


Viszont mindkettőnek a folytonos, mindennapos tanulás a kulcsa. Ugyanis amit egyszer megtanult, pár nap múlva, ha nincs vele ismételtetve, az könnyen elfelejtődhet. Erre elég naponta pár perc, így felelevenítve a dolgot.


5.    A kutya jutalmazása


A megtanult dolog teljesítése jutalmat érdemel. Ez lehet akár játékidő, jutalomfalat, simogatás… Ezek a gesztusok pozitív visszajelzést biztosítanak számára.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


sejtmag

a sejtek életműködésének központi szabályozója, valamint a lényeges öröklődési... Tovább

17/2007. (III. 23.) FVM rendelet

a birtokfejlesztési hitel kamattámogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló... Tovább

Tovább a lexikonra