Cseresznyeparadicsom az egyik leggyorsabban termő paradicsom – Ezek a leggyorsabban termő paradicsomok

hirdetes

Cseresznyeparadicsom – A leggyorsabban termő paradicsomok

VN

A cseresznyeparadicsomok (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) apró, ízletes és rendkívül könnyedén termeszthető gyümölcsök, amelyek lehetővé teszik, hogy még a legkisebb panellakásban is kertésznek érezhesse magát az ember.

Cseresznyeparadicsom az egyik leggyorsabban termő paradicsom

Függetlenül attól, hogy egy hatalmas földbirtok, vagy egy délre néző ablak áll rendelkezésedre, te is megtapasztalhatod, hogy milyen saját paradicsomokat termeszteni.
A cseresznyeparadicsomok nem igényelnek túl sok odafigyelést, és ha csupán néhány egyszerű körülményt biztosítasz nekik, akkor szinte garantált a siker. Íme egy rövid útmutató!

Mikor ültesd el a cseresznyeparadicsomot

A cseresznyeparadicsomot tavasszal, az utolsó fagy után kell elültetni. Ha házon belül ültetsz, ahol nem kell a fagytól félni, akkor akár 4-6 héttel az utolsó várható fagy előtt is elültetheted a magokat, hogy utána kiültethesd őket a kertbe (ha szeretnéd). A kiültetéskor már 7-15 cm magasak kell legyenek, és 2-3 pár valódi levéllel (a sziklevél nem számít) kell rendelkezzenek.

A cseresznyeparadicsomok elültetése

Mielőtt elültetnéd a cseresznyeparadicsomokat, érdemes előre kiválasztani, hogy hová kerülnek majd a palánták kertedben. Akár közvetlenül a talajban, akár emelt ágyásban tervezed termeszteni őket, ugyan azoknak a szükségleteknek kell eleget tenned gondozásuk közben.

hirdetes

A paradicsomok (a kicsik és nagyok is) a meleg, napos helyeket kedvelik, tehát olyan helyre tervezd ültetni őket, ahol naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfény éri majd őket.

A talaj lehetőleg enyhén savas és laza legyen, illetve vezesse el jól a felesleges vizet. A vályog és a homokos vályog a legideálisabb termőközegek a paradicsomok számára, de a sűrű agyagos talajon kívül lényegében bármiben termeszthetsz paradicsomokat. Ha kerted talaja túl agyagos, akkor érdemes előtte fellazítani és kiegészíteni némi tőzegmohával, fűrészporral, homokkal vagy más lazító kitöltőanyaggal.

Ültetéskor használj kifejezetten paradicsomok számára készült trágyát, és a szezon során újra és újra végezd el a trágyázást a termék utasításai alapján.

A cseresznyeparadicsomok elhelyezése és kitámasztása

A paradicsomoknak jó légáramlásra van szükségük, illetve számolnod kell vele, hogy oldalra is terjeszkednek majd. Ha kinevelt palántákat vásároltál az ültetéshez, akkor nézd meg a címkéjükön, hogy milyen távol kell ültetned őket egymástól. Ezek az instrukciók az egyik palánta középső szárától a mellette lévő középső száráig értendők, tehát nem a levelek közötti távot kell lemérned.

hirdetes

Ha magokat ültettél és nem tudod, hogy mi az ideális távolság két palánta között, akkor ökölszabály az, hogy a folytonnövő, hosszú szárú fajtákat nagyjából 90-100 cm-re, míg a determinált, bokrosabb habitusú fajtákat 60 cm-re ültesd egymástól.

Ahogy a paradicsompalánták növekednek és terebélyesednek, valamilyen támasztékra lesz szükségük (karók, ketrecek, rácsozatok), amik megtartják őket. Ez a kisebb cseresznyeparadicsomokra is vonatkozik, csak éppen ezeknek arányosan kisebb támasztékot kell biztosítanod. A támasztékot az ültetéssel egyidőben kell elhelyezned, hogy a palánta folyamatosan körbe nőhesse azt, és így nem kell utólag megpróbálnod „rászoktatni”, amivel kárt tehetsz a palántában.
 

Ültetés, metszés, szüretelés? Lapozz és mutatjuk az összes tudnivalót a cseresznyeparadicsom gondozásával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


koca előkészítése búgatásra

olyan takarmányozási eljárás, amelynek célja az ivari folyamatok élénkítése. A választott... Tovább

hörgőgyulladás (bronchitisz, bronchitis)

a tüdő (légzőkészülék) hörgőrendszerében többnyire hurutos gyulladás mutatkozik... Tovább

Tovább a lexikonra