Egészséges méz

hirdetes

A méz sok panaszra gyógyír!

SKHeni, GE.
Gyógyító méz!

+Érdekességek a mézről

Általános tények a mézről

A méz az egyetlen rovar által előállított élelmiszer, amelyet a rovar és az ember is fogyaszt.  

A méz nektárból és méhenzimből készül, amelyet mézfésűkben tárolnak, és erjedési folyamaton megy keresztül. 

A gyűjtögető méheknek egy font méz előállításához körülbelül 55 000 mérföldet kell repülniük, és mintegy 2 millió virágot kell felkeresniük.

A mézharmat méz a mézelő méhek által levéltetvek váladékából - tulajdonképpen egyfajta "levéltetvek ürülékéből" - előállított méz.  

A természetes méz virágporszemeket is tartalmaz.  A mézben lévő virágpor tanulmányozását "melissopalynológiának" nevezik.
A méz korlátlan ideig eláll egy üvegben.  Hűvös hőmérsékletre azonban kristályosodással reagálhat. Olvasson a kristályosodó mézről.

A méz a mézelő méhek által a tél átvészelésére készített viaszos nektárból álló táplálékraktár.  Az emberek által vásárolt méz a méhészek által begyűjtött és üvegekbe töltött élelmiszertartalék.  Tudja meg, miért készítenek mézet a méhek.

A méznek olyan hatékony antibakteriális és szeptikus hatásai vannak, hogy egy szakértői véleményezett, közzétett tanulmány bizonyítja, hogy a méz hatásos az MRSA - azaz a Methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus - ellen.  Az MRSA általában nehezen kezelhető. 

hirdetes

Neve ellenére a kutatások most azt mutatják, hogy a korábbi hiedelemmel ellentétben a mézes borz elsősorban a fészekben lévő költést (a mézelő méhek lárvaformája), és nem magát a mézet eszi szívesen.  A mézborz elsősorban húsevő.

A poszméhek nem úgy készítenek mézet, ahogyan mi azt gondoljuk, de a méznek megvan a maguk változata.  

A mézet néha szépségápolási kezelésekben használják, különösen hidratáló és fertőtlenítő tulajdonságai miatt.  

hirdetes
 

Történelmi tények a mézről

Talán az egyik legbizarrabb mézes tény az ókori egyiptomiakkal kapcsolatos.  Időszámításunk előtt 1550-ből vannak feljegyzések, amelyek mézre utalnak, amelyet a nők vászonra kentek, hogy megelőzzék a terhességet.

III. Ramszesz, az ókori egyiptomi fáraó mézáldozatot mutatott be egy folyóisten számára.  30 000 font mézet öntött a Nílusba. 

A mérgező mézet az ókori hadviselésben használták.

Az ókori görög civilizációk a mézet az áldás, a boldogság szimbólumának tekintették.  Temetéseken is használták, amikor mézet ajánlottak fel a halottak szellemeinek.

Az 1650-es években Angliában a mézből származó bruttó nemzeti nyereséget Samuel Hartlib polihisztor 300 000 fontra becsülte, ami akkoriban vagyonnak számított.

A középkori Európában a feudális időkben a mézet adó formájában bevételi forrásként használták, és a mézet az urak gyűjtötték.  Erről a gyakorlatról Angliában a Domesday Bookban, valamint Németországban is találunk feljegyzéseket. Hasonlóképpen Franciaországban a lordok a mézet a mézvadászoktól és a méhészektől szedték be.  Amikor 1791-ben a francia kormány az adók beszedése céljából az összes méhcsalád nyilvántartását követelte, sok méhcsaládot a tulajdonosok megsemmisítettek.  
 

A mézből mézsört készítenek, egy ősi italt, amelyet a középkori walesi "Y Gododdin" című költemény említ az Aneirin könyvében, és amelynek egyetlen kézirata a Wales-i Nemzeti Könyvtárban található Aberystwythben.

A mézet nem tartják biztonságosnak a csecsemők számára a csecsemőbotulizmus veszélye miatt.  Cukorbetegek számára nem alkalmas.

A macskák nem tudják megízlelni a mézet, mert nincsenek meg az ehhez szükséges ízérzékelő receptoraik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-04-13

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

Sokan vagyunk, akik próbálnának környezetkímélőbb lehetőséget találni az energia előállításával kapcsolatban. Ezeket tudnod kell a szélenergiáról, mielőtt beruházol rá!

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-04-11

Érdemes beruházni napelemre?

Már hosszú, évek óta tart a napelem technológia fejlődése és térhódítása. Így annak előnyét és hátrányát is hosszan lehetne sorolni. Ezért ruház be te is napelemre!

2022-05-10

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

Támogatással próbálják javítani a lengyelek az étkezési alma helyzetét, ugyanis már láda számra állnak az eladatlan almák az almatermelők raktáraiban!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

További cikkek ebben a témában


méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

jak (yak, Poephagus [Bos] grunniens)

a —>szarvasmarha-félek családjába tartozó, Közép-Ázsia magas hegyei között,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Mezőgazdaság Tudomány